Nuolialan kirjaston alaikäinen lukukoira Nacci on myös mestarillinen pinkoja, joka jahtaisi vaikka pärisevää teinimopoa

Rivakkaliikkeinen whippet treenaa maastojuoksun lisäksi myös ratajuoksua sekä rally tokoa.

LUKUKOIRA Nacci on maastojuoksun suomenmestari. Kuva: Seppo Poutiainen

Nacci tietää, mitä siltä odotetaan. Joskus pitää kirmata niin kovaa kuin kintuista pääsee ja toisinaan täytyy yrittää olla niillä sijoillaan ja keskittyä höristelemään korvia. 1,5-vuotias whippet-uros on tuore vinttikoirien maastojuoksun suomenmestari ja myös yksi Nuolialan kirjaston lukukoirista.

Vastakkaisilta vaikuttavien roolien sisäistämisessä ei ole ollut ristivetoa. Pienistä merkeistä Nacci saa osviittaa siitä, kumpaa aktiviteettia on luvassa. Kun ylle puetaan työvaate, lukukoiran liivi, pelin henki on selvä. Nuoliala-keskukseen saavuttaessa se etenee joukkojen etunenässä tietenkin ja häntä heiluen kohti kirjastoa.

Pätee juoksukisoihinkin, että ympäristön tietyistä merkeistä Nacci voi jotakin päätellä siitä, mitä tuleman pitää.

”Kisapaikalle mennessä on omat rutiinit. Eläinlääkärin tarkastus ennen juoksua, mantteli päälle ja kuonokoppaa ylle”, luettelee omistaja Jenni Heiskanen.

NACCI on juoksijasukulinjan vesa. Koska Suomessa ei talvikaudella ole kilpailuja, Heiskanen halusi koiralleen jotakin puuhaa kisakausien ulkopuolelle. Luonteva valinta oli antaa Nakin kokeilla lukukoirana oloa, sillä kirjastovirkailiijana Nuolialan kirjastossa työskentelevä Heiskanen on toiminut lukukoiraohjaajana työpaikallaan jo yli kymmenen vuoden ajan.

”Itse innostuin lukukoirahommista, koska keksin, että voisin yhdistää kaksi lempi-asiaani: kirjat ja koirat. Koska Nacilla on avoin ja kiva luonne, ajattelin, että se voisi viihtyä ihmisten parissa.”

Nacci pätevöityi Karvakavereiden lukukoiraksi seitsenkuisena. Se ei ole vielä päässyt Kennelliiton sertifioimaksi lukukoiraksi, koska Nacci on vielä alaikäinen liiton silmissä. Kyseisen tittelin saadakseen koiran on oltava vähintään kaksivuotias, siis aikuinen koira. Nacissa näkyy, että sellainen se ei vielä ole.

”Kaikista rauhallisin lukulemmikki se ei ole. Joskus täytyy pitää kaulapannasta kiinni, ettei Nacci lähde vaeltelemaan kesken lukemisen. Luokkavierailuissa, missä saa kuljeskella ja olla rapsuteltavana, Nacci on omimmillaan”, Heiskanen arvioi Naccia.

NIIN lukukoira kuin onkin, Nacci ei aina malta kuunnella, kun sille luetaan, omistaja Jenni Heiskanen kertoo.

HEISKASELLA on kuusi koiraa ja Nacin lisäksi niistä lukukoiria ovat 12-vuotias Piri ja nelivuotias Polle. Kerran kuukaudessa lukukoiran nakki napsahtaa jollekin näistä kolmesta.

Nacci ei ole turhan nirso kirjallisuuden kuluttaja, vaan sille käy kirja kuin kirja. Kunhan joku lapsi lukee ääneen ja ehkäpä silittääkin, Nacci on tyytyväinen. Ja lopussa kiitos seisoo. Kun lapsi on lukenut varttitunnin, kuuntelija saa palkaksi herkun.

Nacin lempiherkusta nimensä ei kuitenkaan kerro. Nakki on liian liukas sen suussa. Mielleyhtymä on kuitenkin sikäli oikeansuuntainen, että vaaleanruskeaa whippetjä sanotaan rodun tuntijoiden parissa nakin värisiksi. Siksi Nacci oli aika ilmiselvä nimivalinta kyseisen väriselle pennulle.

Nacci kantaa kennelnimeä Fifrildi’s Krumme. Kutsumanimestä voisi päätellä koirajengin huuruisista yhteyksistä alamaailmaan varsinkin, koska Heiskasilla asuvat myös koirat Pami, Pilvi ja Pudi.

”Tällainen P-alkuinen huumeteema sai alkunsa Pirin kohdalla, koska se oli nimensä veroinen yliaktiivinen pirihiiri nuorena. Joku kaveri sitten sanoi, että seuraavalle varmaan kannattaisi antaa nimeksi Pami, jos se olisi yhtään rauhallisempi.”

Ajatus oli hyvä, mutta osoittautui turhaksi toiveeksi. Nimeämisteemaa silti jatkui.

Koska Nacilla on avoin ja kiva luonne, ajattelin, että se voisi viihtyä ihmisten parissa.

Jenni Heiskanen

HEISKANEN on harrastanut vinttikoiralajeja jo 15 vuotta. Kaikki hänen nykyiset kuusi koiraansa ovat kilpailleet ja Nacinkin Heiskanen valitsi lajiharrastusta silmällä pitäen.

Norjalaishankinta ei osoittautunutkaan turhaksi. Nacci on terve ja rätisevää ääntä pitävän vieheen perässä pyyhältäminen innostaa sitä. Myös muuallakin kuin kilpa-radalla se jahtaisi kaikkea, mikä pärisee.

”Naapurin moottorisaha, teinien mopot, ruohonleikkurit”, Heiskasta huvittaa.

Nacci on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt osallistumaan jo kahteen maastojuoksukilpailuun voittaen ne molemmat. Ensimmäinen niistä oli Savo-Karjalan Vinttikoiraharrastajat -yhdistyksen 30-vuotisjuhlakilpailu Kuopiossa heinäkuussa, missä Nacilla oli 12 kilpakumppania. Suomen maastomestaruuskilpailun Äänekoskella kisattiin elokuussa, jolloin Nacilla oli vastassaan 14 lajitoveria.

Kisakausi jatkuu edelleen, sillä syyskuun lopussa on kisat Helsingissä ja kauden päätöskisat lokakuussa Hailuodossa. Uuttakin Nacille on luvassa syksyn mittaan.

”Ratajuoksukirjoja juostaan tänä syksynä, että päästään kilpailemaan ratajuoksussakin. Rally tokoa ollaan harrastettu jo kesällä ja jatketaan varmaan talven yli.”

LUKUKOIRAT ovat paikalla Nuolialan kirjastossa tiistaisin kello 17-19.