Asuntokauppa vilkastunee loppuvuodesta – Selvästä asuntojen hinnannoususta ei kuitenkaan kannata vielä puhua

Loppuvuoden aikana asuntojen myyntiaikojen uskotaan lyhenevän.

ONKO asuntokauppa jo heräämässä horroksestaan? Arkistokuvassa asutusta Pirkkalan Partolassa. Kuva: Sanni Harmanen

PUOLITOISTA vuotta sitkeästi kohonneet markkinakorot ovat polkeneet loppukesän paikoillaan eivätkä korko- saati inflaatio-odotuksetkaan enää osoita ylöspäin, toteaa kiinteistönvälitysyhtiö Huoneistokeskus asuntomarkkinakatsauksessaan.

Euribor-korkojen ennustetaan pysyvän 4 prosentin tuntumassa koko loppuvuoden 2023 ja laskevan tästä noin 3,5 prosentin tasoon 2024 aikana. Tämä tulee parantamaan kuluttajien luottamusta omaan talouteen ja näkymään asunnon ostoaikeiden selvänä kohentumisena, jotka ovat nyt olleet selvästi alle pitkän ajan keskiarvon.

Vanhojen kerrostaloasuntojen keskineliöhinnat nousivat elokuussa tehdyissä kaupoissa muun muassa pääkaupunkiseudulla 4,4 %, Turussa 3,0 % ja Tampereella 0,6 % heinäkuuhun verrattuna.

”Vähemmälle huomioille onkin jäänyt ostajan riski asuntojen hintojen nousukäänteestä. Hintapohjan voi todeta vasta jälkikäteen, mikä tekee markkinan ajoittamisen erittäin haastavaksi. Esimerkiksi hidastuva korkonäkymä voi nopeastikin käynnistää asuntojen hintojen nousun”, sanoo Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius tiedotteessa.

Nousevan hintakehityksen myötä vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat laskivat elokuun asuntokaupoissa enää -0,8 % pääkaupunkiseudulla ja -3,3 % Tampereella vuoden alun tilanteeseen verrattuna.

Loppuvuoden aikana asuntojen myyntiaikojen uskotaan lyhenevän ja asuntokaupan vilkastuvan. Selvästä asuntojen hintojen noususta on kuitenkin liian aikaista puhua, sillä markkinoilla on paljon myymättömiä asuntoja, varsinkin pieniä kerrostaloyksiöitä ja -kaksioita.

Lisäksi myymätön uudistuotanto kilpailee vanhojen osakehuoneistojen kanssa jarruttaen myös vanhojen asuntojen hintakehitystä. Omakotitaloissa ja muissa suuremmissa kohteissa huolena ovat nousseet rahoitus- ja asumiskustannukset.