Testasimme: Näin saat taulut suoraan kännykän vesivaa’alla

Jos kotoa ei löydy vatupassia, tauluja voi koettaa suoristaa kännykkäsovelluksen avulla.

KÄNNYKKÄSOVELLUKSELLA voi korvata satunnaisen vatupassin tarpeen. Kuva: Katariina Rannaste

IHAN joka kodista ei löydy rakentajan vesivaakaa, vaikka aika ajoin vatupassille olisi käyttöä esimerkiksi taulujen ripustamisessa samaan linjaan. Kokeilimme toimitusta rymsteeratessa, kuinka kännykkään ladattava vesivaaka-sovellus toimii käytännössä. Tarjolla oli lukuisia maksuttomia vaihtoehtoja niin App Storessa (iOS) kuin Play Kaupassa (android). Hakusanoilla vesivaaka, vatupassi ja bubble level löytyy vino pino sovelluksia valittavaksi.

Valitsimme testiin iPhonen Vatupassi–Bubble level -nimisen applikaation.

Ensivaikutelma: Appin lataus onnistui nopeasti. Käyttöönotto aidossa taulujen ripustustilanteessa koetteli hermoja, kun appia avatessa mainoksia oli vaikea ohittaa. Muutaman epätoivoisen yrityksen jälkeen mainokset sai suljettua ja varsinaisen sovelluksen näkyviin.

Sovelluksen käyttö: Kun sovelluksen sai avattua oikeaan tilaan, sen käyttö oli helppoa. Tasapaino tuntui löytyvän luotettavasti ja sen saattoi lukea sekä aitoa vatupassia jäljittelevästä visuaalisesta kuplanäytöstä että asteen kymmenyksen tarkkuudella kallistuksen kertovasta lukemasta. Kännykkä on sen verran lyhyt, että mittakohteesta riippuen lisäapuna kannattaa käyttää vaikkapa sopivan mittaista jalkalistan pätkää, suoraa lautaa, tai mitä tahansa suoraa kotoa löytyykin. Taulun suoristaminen käy kätevästi asettamalla kännykän suoraan sen päälle.

Käytännöllisyys: Vatupassi kuuluu selvästi sovelluksiin, joista on todellista hyötyä. Sovelluksella voi korvata harvoin tarvittavan vesivaa’an satunnaisessa tarpeessa. Ahkera nikkaroija toki hankkii oikean vatupassin, mutta kyllä kännykälläkin lauteet saa asennettua suoraan. Kokeiltu sovellus oli vain yksi kymmenistä vaihtoehdoista, eikä siinä ollut muita toimintoja kuin perus vesivaaka. Sellaisena se täytti hyvin tehtävänsä.

Miinukset: Sovellus tarjosi maksullisia (pro-) lisäominaisuuksia hanakasti. Perusominaisuuksista puuttui ikävästi vatupassin kääntö, eli se soveltui vain vaakasuorien kohteiden mittaamiseen. Kännykän lyhyt syrjä on liian lyhyt pystymittaukseen, kun näkymää ei saanut käännettyä.

Voiko suositella: Sovellus täytti hyvin tarpeensa. Jos käyttöä olisi enemmän, ehkä kannattaa testata pari kolme houkuttelevinta sovellusta itselle mieluisimman löytämiseksi, ainakin näytön kääntömahdollisuutta pystykohteiden mittaamiseksi jäimme kaipaamaan.

Vinkki: Silikoniset kuoret pitivät hyvin ”vatupassin” paikoillaan kaltevuuksia mitatessa. Jos kännykässä on kovin kuhmurainen suojakuori tai yli laidan ulottuva suojakotelo, se kannattaa poistaa tarkan mittaustuloksen saavuttamiseksi. Yli kännykän reunan ulottuva nahkakuori taittuu helposti, mikä vääristää mittaustulosta.