Kotiseututyötä vuosikymmeniä tehneen Jouko Hillukan kunniaksi järjestettiin muistoseminaari: ”Joukon työ Pirkkalan eteen on ollut vertaansa vailla”

Koronakeväänä vuonna 2020 kuollut kotiseutuneuvos ehti työskennellä Pirkkalan hyväksi kuudella eri vuosikymmenellä.

JOUKO Hillukan tyttäret Sari Malkova (vas.) Espoosta ja Pirjo Tuominen (oik.) Ikaalisista olivat kuuntelemassa isänsä kunniaksi järjestetyn muistoseminaarin luentoja yhdessä äitinsä Salme Hillukan (kesk.) kanssa. ”Hirvensalmen mökki oli isälle mieluisa paikka ja usein siellä isämme kanssa lapsuudessamme soutelimme ja kalastimme”, Sari Malkova kertoi.

KOTISEUTUNEUVOS Jouko Hillukan kunniaksi järjestettiin Pirkkalan kirkon seurakuntasalissa viime lauantaina päivän mittainen muistoseminaari. Hillukka kuoli koronakeväänä vuonna 2020.

”Tuo aika oli sellaista, että mitään isompaa muistotilaisuutta ei silloin pystytty järjestämään”, sanoi Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth seminaarin avaussanoissaan.

”Nyt, kolme ja puoli vuotta myöhemmin, tilanne on koronan osalta helpottanut ja tänään olemme täällä yhdessä koolla”, Silfverhuth totesi.

SIEVISTÄ kotoisin oleva Hillukka muutti vaimonsa Salme Hillukan kanssa Pirkkalaan vuonna 1965 ja ehti tehdä kotiseututyötä Pirkkalan hyväksi kuudella eri vuosikymmenellä. Pirkkala-seuran puheenjohtaja Petri Laiho totesi, että Jouko Hillukka jos kuka on kotiseutuseminaarin muistokseen ansainnut.

”Joukon työ Pirkkalan eteen on ollut vertaansa vailla”, Laiho totesi ja jatkoi, että seminaarin teemoiksi nousivat historia ja luonto, jotka olivat Joukolle suuria rakkaudenkohteita.

SALME Hillukka (oik.) kertoi liikuttuneensa, kun Pirkkalan seurakunnan kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth (vas.) soitti ja kertoi suunnitteilla olevasta Jouko Hillukan kunniaksi pidettävästä muistoseminaarista.

HILLUKKA oli luonnon, historian ja kulttuurin monitaitaja, joka muun muassa perusti kuntaan kotiseutuarkiston. Hän harrasti Pirkkalaan liittyvää selvitys- ja tutkimustyötä laajasti ja osallistui myös tämän tiedon levittämiseen ja jakamiseen monin tavoin.

”Yksi hänen intohimoistaan oli Pirkkalan vanhan kirkon paikan löytäminen. Aika pitkälle hän myös pystyi sen paikan määrittelemään”, Laiho kertoi.

Salme Hillukka kertoi liikuttuneensa, kun kirkkoherra Silfverhuth soitti hänelle keväällä ja kertoi suunnitteilla olevasta muistoseminaarista.

”Hän sanoi, ettei Joukoa ole unohdettu, ja se oli minusta todella hienoa”, Hillukka sanoi.

”Jouko oli kiinnostunut niin monesta asiasta. Itsekseni joskus mietin, oliko yhtäkään asiaa, mistä hän ei olisi ollut kiinnostunut”, Salme Hillukka naurahti.

Jouko Hillukka tutki kunnan ja seurakunnan historiat ja kirjoitti paljon muun muassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle.

”Tuntui aina, että hänellä oli vuorokaudessa enemmän tunteja kuin tavallisella ihmisellä”, Salme Hillukka kertoi.

KUN Jouko ja Salme Hillukka olivat muuttaneet Pirkkalaan, Jouko Hillukka meni heti seuraavana päivänä kunnan kirjastoon ja haki sieltä Pirkkalan historiaa käsittelevän kirjan.

”Innostuneena hän sanoi minulle, että nyt on tultu juuri oikeaan pitäjään, joka on niin mielenkiintoinen että hänellä on herännyt kiinnostus sitä alkaa tutkia.”

Hillukka oli myös taitava käsistään.

”Hän rakensi meidän kotitalomme ja kesämökkimme ja lisäksi hän teki kuvataidetta”, Salme Hillukka kertoi.

Jouko Hillukalle myönnettiin kotiseutuneuvoksen arvonimi vuonna 2003. Hän oli Pirkkala-seuran kunniajäsen.