Kurikantien parkkialuetta käyttää suuri joukko ulkoilijoita – Lisää tilaa tarvitaan kipeästi

Toivottavasti monipuolisen harrastajajoukon parkkeeraustarpeet huomioidaan ja alueen keskeinen sijainti tilapäispaikoitukseen säilytetään.

PIRKKALAN Kurikantien varressa olevalta parkkipaikalta pääsee helposti esimerkiksi hiihtoladuille. Huhtikuussa 2023 parkkipaikalla oli täyttä, kun aurinkoinen sää houkutteli ihmisiä hiihtämään. Kuva: Sanni Harmanen

KURIKANTIEN parkkialuetta käyttää suuri joukko kuntalaisia autojensa paikoitukseen eri tarpeisiin perustuen. Siitä lähdetään kuntopoluille kävellen, maastopyöräillen ja hiihtäen, frisbee-kiekkojen golf-radalle, kuntoportaisiin ja koirapuistoon lemmikkien kera. Todella monta käyttäjäryhmää toivoo saavansa jättää autonsa siihen harrastuksensa ajaksi.

Koska aluetta ei ehkä alun perin ole suunniteltu parkkialueeksi eikä näin suurta käyttäjäkuntaa varten, tilaa on auttamattoman vähän. Alue on kiilaamainen, ja sinne ajetaan kiilan kärjestä sisään. Alue ei salli kahdessa rivissä parkkeeraamista, koska se on liian kapea. Viikonlopulla hyvällä säällä alue on niin täynnä harrastajien autoja, että osa autoista on parkkeerattu pakotettuna puolittain kevyen liikenteen väylälle, jolloin ne estävät sen normaalin käytön.

Ehkä joku kunnan maanrakennussuunnittelustakin on harrastuksessaan aluetta käyttänyt ja todennut sen erittäin epäsopivan muotoiseksi tarkoitukseen. Alue rajoittuu louhikkoon ja puutaimikkoon, jatkosuunnittelulle olisi näin hyvät edellytykset olemassa. Alueelle on lisäksi kaavoitettu uusi asuinalue ja rakentaminen käynnistynee lähiaikoina.

Toivottavasti monipuolisen harrastajajoukon parkkeeraustarpeet huomioidaan ja alueen keskeinen sijainti tilapäispaikoitukseen säilytetään. Alueen toiminnallisuutta on helppo parantaa, ennen uuden asuinalueen rakentamisen aloittamista, muotoilemalla alue paremmin paikoitukseen sopivaksi ja luomalla siihen tilaa kymmenen auton sijaan parillekymmenelle lisää.

Pankaas kunnalla mietintämyssy päähän ja piirtäkää alue uudelleen, niin että se palvelee sitä tarkoitusta, jossa sitä suuret joukot jo käyttävät. Parannus on toivottu ja hyvin hoidettuna siitä saa kunta kiitosta.

Juha Matila

Pirkkala