Autiotalo paloi – ei kai taas?

Tavallisten kansalaistenkin on hyvä pitää silmät ja korvat auki ja olla kiinnostunut siitä, mitä omassa ympäristössä tapahtuu.

HIRSIRAKENTEINEN autiotalo vaurioitui pahoin tulipalossa lauantaina. Erityisen paljon kärsi rakennuksen kuisti. Kuva: Sanni Harmanen

EI TAAS. Tämä oli varmasti monen ensimmäinen ajatus, kun tuli tieto, että Pirkkalassa paloi lauantaina asumaton talo. Tapauksen tutkintanimike, törkeä vahingonteko, viittaa siihen, että poliisilla on syytä epäillä palon olevan tahallaan sytytetty.

Ilkivalta ei ole ikinä mukavaa, mutta tuhopoltot ovat yksi sen vastenmielisimmistä muodoista. Niihin liittyy vakavia riskejä palon hallitsemattomasta leviämisestä sekä omaisuuden ja ihmishenkien menetyksistä. Verovaroin toimivalla pelastuslaitoksella olisi varmasti parempaakin tekemistä kuin kiirehtiä minimoimaan ajattelemattomien tai pahantahtoisten tihutöiden jälkiä.

Eri puolilla Pirkanmaata on todistettu tänä vuonna useita tulipaloja, joita yhdistää kohteena olleiden talojen asumattomuus ja epäily teon tahallisuudesta. Pirkkalassa tällaista tulipalotyyppiä on edustanut myös viime huhtikuussa lentokentän lähellä tapahtunut autiotalon palo.

Asumattomien, varsinkin syrjemmässä sijaitsevien, rakennusten valvominen on hankalaa, eikä poliisilla ole toistaiseksi ollut julkisuuteen tiedotettavia läpimurtoja sen suhteen, onko palosarjan takana samoja henkilöitä vai ei. Mahdottomana ei voi pitää sitäkään, että runsaasti mediajulkisuutta saaneet tapaukset houkuttelisivat apajille myös jäljittelijöitä.

Tavallisten kansalaistenkin on hyvä pitää silmät ja korvat auki kunnassa liikkuessaan sekä olla terveellä tavalla kiinnostunut siitä, mitä omassa lähiympäristössä oikein tapahtuu.