Lenkkeilijä havaitsi auton oudossa paikassa Pirkkalassa, ja pian tuli tieto palosta – Pirkanmaan tuhopoltoista annettiin tuomio

25-vuotias mies tuomittiin viiden vuoden ja kuuden kuukauden vankeuteen. Tuhopoltoista kaksi tapahtui Pirkkalassa.

TUOMITTU todettiin syylliseksi myös kahteen tuhopolttoon Pirkkalassa. Jyrkänpäässä paloi heinäkuussa 2023 autiotalo, joka tunnettiin Piittalan hirsimökkinä. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKANMAAN käräjäoikeus on antanut tuomionsa Pirkanmaata piinanneesta tuhopolttojen sarjasta.

25-vuotias Robert Emil Strömsholm todettiin syylliseksi 13 törkeään vahingontekoon, viiteen vahingontekoon sekä tuhotyöhön ja törkeään tuhotyöhön. Oikeus hylkäsi yhden syytteen, sillä palaneen rakennuksen omistaja ei vaatinut asiasta rangaistusta.

Mies tuomittiin viiden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

ELOKUUSTA 2022 syyskuuhun 2023 välisenä aikana mies poltti autiotaloja ympäri Pirkanmaata. Mies otettiin kiinni hyvin pian viimeiseksi jääneen tulipalon jälkeen.

Oikeudessa miestä vastaan esitettiin lukuisia aihetodisteita. Televalvontatietojen mukaan mies oli liikkunut palopaikkojen lähellä palojen syttymisen aikaan. Lisäksi mies oli tehnyt ilta- ja yöaikoihin bensiiniostoksia palopaikkojen lähellä. Miehen syyllisyyttä tukivat myös esimerkiksi hänen vaatteistaan laboratoriossa tehdyt löydöt, puhelimen runsaat muistiinpanot paloihin liittyen ja todistajien havainnot miehen liikkeistä.

Oikeus katsoi, että miehen syyllisyydestä ei jäänyt varteenotettavaa epäilyä, vaikka välitöntä näyttöä asiasta ei ollut. Mies itse kiisti kaikki syytteet.

Vankeusrangaistuksen lisäksi mies määrättiin maksamaan suuret korvaukset rakennusten omistajille. Oikeudenkäyntikulut mukaan luettuna miehelle määrättiin yli 550 000 euron maksut.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

PIRKKALASTA miehen todettiin polttaneen kaksi rakennusta. Nämä palot oikeus totesi törkeiksi vahingonteoiksi.

Huhtikuussa 2023 mies poltti metsästysyhdistyksen omistaman asumattoman rakennuksen ja vajan Hahmontiellä, lähellä lentokenttää. Heinäkuussa 2023 hän sytytti asumattoman rakennuksen Jyrkänpäässä Anian rantatiellä.

Jyrkänpäässä sijainnut rakennus oli 1850-luvulla rakennettu hirsitalo, joka tunnettiin Piittalan hirsimökkinä. Ennen paloa omistaja oli käyttänyt rakennusta varastona. Tähän paloon liittyen poliisi sai myös silminnäkijävihjeen.

Oikeudessa kuultu todistaja oli ollut paloiltana lenkillä Anian rantatiellä ja nähnyt tumman farmariauton peruutettuna outoon paikkaan, ikään kuin piiloon. Auto oli pysäköitynä alle kilometrin päähän palopaikasta. Myöhemmin hän oli huomannut ajoneuvon lähteneen.

Kotiin palatessaan todistaja sai kuulla Pirkkalassa syttyneestä tulipalosta. Hän ilmoitti autohavainnostaan hätäkeskukseen, sillä piti auton pysäköintipaikkaa ja läheisyyttä palopaikan kanssa outona.