Valkolakki on lukiotaipaleen maali, johon Pirkkalan yhteislukion opiskelijat pääsivät mullistuneessa maailmassa – lue, kuinka ylioppilaat kommentoivat urakkaansa

YLIOPPILAAT asettuivat perinteiseen yhteiskuvaan lakkiaisten päätteeksi Pirkkalan yhteislukiolla.

PIRKKALAN yhteislukion 87 opiskelijalla on tänään juhlan aika. He saivat aamupäivällä painaa päähänsä valkolakin merkiksi toisen asteen opintojensa loppuunsaattamisesta.

Saavutus on merkittävä siksikin, että kyseisen ikäluokan opintoja leimasi epätavalliset ajat toisensa jälkeen. Elias Asikainen viittasikin poikkeusaikoihin puhuessaan opiskelukavereilleen ja yleisölle. Hän muisteli, kuinka ensimmäisenä opiskelupäivänä nuoret saapuivat Silmuun kasvomaskein naamioituneina ja päivät alkoivat käsien desinfioinnilla. Myös etäopiskelu tuli myöhemmin tutuksi. Eikä maailma ei ole ollut entisellään erään helmikuisen aamun jälkeen, jolloin alkoi kantautua uutisia Ukrainasta. Oman työn merkitystä ja näkymää omasta tulevaisuudesta oli vaikea hahmottaa, Asikainen kertasi.

”Myrskyisessä maailmantilanteessa, aikaisemmin ehkä hieman hirvittänyt vakituisen toimistotyön, osamaksubemarin ja 2,4 lapsen perheen tavoittelu alkoi kuulostaa ihan mukavalta vaihtoehdolta.”

YLIOPPILAS Elias Asikainen piti opiskelijan puheen lakkiaisissa.
Hän puhui myös opiskelukavereidensa puolesta sanomalla, että
tulevaisuuden haasteet kohdataan luottavaisin mielin. ”Olemmehan jo
kaikenlaista kokeneet ja kaikesta aina selvinneet. Tämä päivä ja valkolakki todistakoot sen. ”
REHTORI Marjukka Suihko kannusti puheessaan tuoreita ylioppilaita uskomaan omiin kykyihinsä.

Rehtori Marjukka Suihko puhui niin ikään kriisien täyttämistä vuosista. Kun ajat ovat epävakaat, sitä tärkeämpää on omaksua sellaisia elämäntaitoja, kuten sopeutuminen ja kyky löytää voimaa yhteisöstä.

”Kriisit eivät maailmasta ehkä vähene, mutta sivistys on voimakas ase kehittämään maailma parempaan suuntaan”, Suihko kommentoi ja valoi nuoriin luottamusta uskoa omiin kykyihinsä.

”Teillä on voima muuttaa maailmaa. Tehkää siitä todellisuutta. Olkaa rohkeita ja avoimia uusille mahdollisuuksille.”

KUN valkolakki koristaa kutreja, on hyvä syy viettää ansaittua lomaa. Viola Söder aikoo ottaa irti kaiken tulevasta kesästä.

”Parasta lukiovuosieni aikana oli kasvaminen ja sivistyminen uusien ihanien ystävien kanssa. Opiskeluiden ohella on ollut vaikeampaa nauttia nuoruusvuosista, mutta nyt sille on aikaa!”

Asikainen suuntaa kesää ja syksyä kohti odottavaisin mielin. Arkeen tulee lukion loputtua kaivattua muutosta.

”Aamuisin olen kesätöissä ikkunanpesijänä ja iltapäivisin jalkapallotreeneissä. Illat ja viikonloput vietän mahdollisimman paljon kavereiden kanssa vielä kun samalla paikkakunnalla asutaan. Syksyllä ehkä jokin lomareissu ja tammikuussa inttiin.”

YLIOPPILAS Viola Söder aikoo nauttia tulevasta kesästä.

Sekä Söder että Asikainen opiskelivat valitsemansa oppimäärän kolmessa vuodessa. Vuodet vierivät nopeasti.

”Tuntuu kuin olisin muutama kuukausi sitten vasta aloittanut lukion ja nyt olenkin jo valmistunut. Olen onnellinen, että valitsin Pirkkalan lukion yhdeksännellä luokalla. Pieni lukio mahdollisti yksilöllistä opettamista. Opettajat tunsivat kaikki oppilaat”, Söder kehuu.

Asikainenkin antaa tunnustusta opinahjolleen.

”Kaiken kaikkiaan jään lämmöllä muistelemaan Pirkkalan yhteislukiossa vietettyjä aikoja. Jostain syystä etenkin kaikista arkisimpia hetkiä: esimerkiksi kavereiden kanssa jaettuja ruoka- ja välitunteja.”