Omatoimisuus on hieno asia, mutta alaikäisillä ei ole valmiuksia valvoa satojen ihmisten mopomiittiä

Nuoret tarvitsevat nyt innostavia harrastuksia ja kavereiden tapaamista, mutta valvomattomat moottoriajoneuvojen kokoontumiset ovat siihen riskialtis ympäristö.

PIRKANMAALLA keväällä yleistyneisiin kokoontumisajoihin on osallistunut esimerkiksi mopoja, mopoautoja ja henkilöautoja. Kuvituskuva: Sanni Harmanen

INNOSTAVAT harrastukset, kavereiden tapaaminen ja kodin seinien ulkopuolelle lähteminen. Ne ovat kaikki asioita, joita korona-ajan rajoituksista kärsineet nuoret tarvitsevat – ja ansaitsevat – tänä kesänä kipeästi.

Monilla nuorilla on intoa laatia kiinnostavien harrastusten ja kokoontumisten puitteet itse. Näistä käyvät esimerkiksi sosiaalisessa mediassa koolle kutsutut mopomiitit ja muut kokoontumisajot, jotka saavat alkuunsa nimenomaan nuorten (ja nuorten aikuisten) omista kiinnostuksenkohteista ja ihmiskontaktien kaipuusta.

Omatoimisuus on hieno asia, mutta valitettavasti yhdelläkään alaikäisellä ei ole valmiuksia valvoa kokoontumista siinä vaiheessa, kun siihen osallistuu kymmeniä tai satoja ihmisiä. Ei aikuisten festareitakaan pidetä sattumanvaraisissa paikoissa ilman vastuuhenkilöä ja koulutettuja järjestyksenvalvojia.

Ei aikuisten festareitakaan pidetä sattumanvaraisissa paikoissa ilman järjestyksenvalvojia.

KUN kyseessä ovat moottoriajoneuvot, pienikin töppäys tai uhkarohkeus voi aiheuttaa vakavia vammoja tai jopa ihmishenkien menetyksiä. Pirkkalan kokoontumisajojen kevätkausi avattiin vappuna vaarallisilla kilpa-ajoilla Jasperintiellä, ja toissa viikolla nuoria loukkaantui mopomiiteissä Lentoasemantiellä ja Vaittintiellä.

Ensisijainen vastuu liikenne- ja asennekasvatuksesta on ajokoululla ja vanhemmilla, mutta Pirkkalan kuntakin on tullut mopoharrastajia vastaan. Keväällä avattu mopopaja voi toimia parhaimmillaan paikkana, jossa nuoret pääsevät tapaamaan samoista asioista kiinnostuneita ikätovereita ja esittelemään ajokkejaan turvallisessa ympäristössä. Olkoonkin, että ainakin osalle nuorista aikuisten tutkan ulottumattomissa toimiminen on osa kokoontumisajojen viehätystä.

Huono idea ei olisi myöskään nuorille kuskeille tarkoitettu luvallinen kiihdyttelyalue, jota lukijan palstalla aiemmin ehdotettiin (10.5.).