Mopopajalle oma testaus-, kiihdytys- ja kuminpolttobaana?

"Olisi hyvä, jos mopovirittelijä ohjattaisiin mopopajalta ensi kesänä testailemaan mopojaan esimerkiksi Vaittintielle suositun Jasperintien sijaan", kirjoittaa Pirkkalaisen lukija.

UUSI nuorille tarkoitettu mopopaja avasi ovensa Jasperintiellä toukokuun alussa. Kuva: Sanni Harmanen

PIRKKALAISESTA sai viime viikolla (3.5.) lukea, että Jasperintielle on avattu nuorisolle uusi mopopaja.

Olisi hyvä, jos mopovirittelijät, -tuunaajat sekä -rassaajat ohjattaisiin sitten mopopajalta ensi kesänä testailemaan mopojaan esimerkiksi Vaittintielle suositun Jasperintien sijaan: Jasperintien baana, väliltä Jasperinkuja–Autokeskusentie, on jostain syystä otettu tien valmistumisen jälkeen täysin moponuorison haltuun iltaisin ja viikonloppuisin. Nyt siitä on tullut myös nuorten autoilijoiden, motoristien ja mopoilijoiden kiihdytys-, kuminpoltto- ja kilpa-ajobaana kuten saimme mediasta vappuna lukea.

Kun kuminpoltto ja kiihdytyskisat muutama vuosi sitten Jasperintiellä alkoivat, ei sieltä ollut läpiajomahdollisuutta Vaittin alueelle ja tie oli siten sivussa liikenteellisesti sekä turvallisempi. Nyt kuitenkin, esimerkiksi vapun viikonvaihteessa, Jasperintiellä oli mediatietojen mukaan satojen autojen kokoontumis- ja kiihdytysajoja, joihin poliisi joutui puuttumaan ja mittaamaan huomattavan suuria ylinopeuksia.

VAITTINTIELLÄ ei käsitykseni mukaan ole niin vilkasta liikennettä, etenkään iltaisin ja viikonloppuisin, kuin nykyisellä paikallisella läpiajotiellä, Jasperintiellä, missä omien havaintojenikin mukaan ajetaan välillä huomattavia ylinopeuksia ainakin Vaittin suuntaan ja myös hitaammin pysähtyvillä raskailla ajoneuvoilla.

Teollisuusalueen sivussa olevalla Vaittintiellä mopokiihdyttelystä ja kumipoltosta olisikin ehkä vähemmän häiriötä muulle liikenteelle ja ympäristölle. Vaittintiellehän kulkee iltaisin ja viikonloppuisin ainoastaan rauhalliseen ja verkkaiseen menoon tottuneet golffaajat city-maastureineen ja golf-kärryineen.

Turvallisinta tietysti liikenteellisesti olisi, jos kyseiset mopotestailut, -kiihdyttelyt ja vastaavat voitaisiin toteuttaa paikallisesti mopopajan puolella Jasperintieltä, esimerkiksi jollakin sieltä löytyvällä tyhjällä rajatulla parkkialueella. Mopopaja ei ehkä siis ole paras mahdollinen paikka mopojen rassailuun – eikä ainakaan testailuun, vaikka sinänsä kyllä hyvää nuorisotyötä, mikäli ohjaajilla riittää aikaa nuorten kestitykseen, valvontaan ja opastukseen.

Timo Lehtinen

Pirkkala