Pirkkalan kierrätysmyymälän hoitaja Johanna Myllymäki näkee työssään ihmiselämän koko kaaren: ”Välillä etsitään vauvanvaatteita ensimmäiselle lapsenlapselle ja toisena päivänä sovitellaan hautajaiskenkiä”

Johanna Myllymäki uskoo, että kierrätysmyymälä saattaa olla nykyisessä taloustilanteessa monelle pirkkalalaiselle yksi harvoista paikoista, joista voi ostaa käyttötavaroita, huonekaluja ja vaatteita.

MYYMÄLÄNHOITAJA Johanna Myllymäki kertoo, että Puoti on monelle asiakkaalle tärkeä paikka.

”EN enää tarvitse näitä tavaroita, mutta nämä ovat vielä niin hyvässä kunnossa, etten raaskisi poiskaan heittää”, on tyypillinen lausahdus Kierrätysmyymälä Puodissa Vesalantiellä Vaitissa.

Lähes jokainen on varmasti jakanut tämän ajatuksen jossain kohtaa elämää, kun on tutkaillut omia kaappeja ja varastojaan. Ja ei, ei hyväkuntoista tavaraa tarvitsekaan heittää pois.

”Kierrätysmyymälä on se paikka, jossa nämä itselle tarpeettomaksi osoittautuneet hyväkuntoiset tavarat saavat uuden mahdollisuuden. Toisen roska voi olla toisen aarre. Kierrättämällä saa itselleen hyvän mielen ja luonto kiittää”, kertoo myymälänhoitaja Johanna Myllymäki.

KIERRÄTTÄMINEN on lisännyt koko ajan suosiotaan niin erilaisten luontoon liittyvien arvojen kuin muodin ja taloustilanteenkin vuoksi.

”Kierrättäminen on koko ajan trendikkäämpää. Sisustuslehdet ovat pullollaan juttuja sisustuksista, joissa suurin osa tavaroista on hankittu kierrätettynä tai monesti uusimmista muotivaatteista löytyy vaikutteita menneiltä vuosikymmeniltä ja kehotetaan koluamaan mummon vaatekaapit sekä kirpparit läpi.”

Myös Vaitissa Pirkkalan kunnan Kierrätysmyymälä Puodissa on havaittu nämä erilaiset kierrättävät asiakasryhmät.

Toisille kierrättäminen on elämäntapa, johon ohjaa arvot, ja halutaan hankkia lähes kaikki mahdollinen kierrätettynä sekä säästää luontoa. Osalle kierrättäminen on mukava harrastus.

”Moni kokee, että kierrätettynä löytää edullisempia, persoonallisempia ja jopa kestävämpiä tuotteita kuin uutena. Tuunaajille ja käsityöihmisille kierrätysmyymälä toimii inspiraation lähteenä. Kierrätysmyymälässä vierailemiseen kuuluu löytämisen riemu!” Myllymäki iloitsee.

JOHANNA MYLLYMÄKI kertoo, että Puodissa työskennellessä erilaiset kulttuurit ja elämäntarinat tulevat tutuiksi.

VARSINKIN keräilijöille kierrätysmyymälä on aarreaitta, josta esimerkiksi voi löytää Nuutajärven lasin tuotteita, Tampellan
pöytäliinoja tai Arabian kupin rikki menneen tilalle sarjaan, jota ei enää valmisteta. Myllymäki lisää, että todella tärkeä paikka kierrätysmyymälä on etenkin vähävaraisille perheille, maahanmuuttajille, opiskelijoille ja pienellä eläkkeellä sinnitteleville iäkkäämmille henkilöille.

”Esimerkiksi Kierrätysmyymälä Puoti saattaa olla tässä taloustilanteessa yhä isommalle osalle Pirkkalassa niitä harvoja paikkoja, joista on enää taloudellisista syistä mahdollista ostaa kodin käyttötavaroita, huonekaluja, urheiluvälineitä tai vaatteita ja kenkiä.”

Myös vapaaehtoisena erilaisissa avustustehtävissä toimivat ihmiset ovat löytäneet Puodista edullisia tuotteita avuntarvitsijoille, niin ihmisille kuin eläimillekin. On Pirkkalan Puodista lähtenyt tuotteita esimerkiksi Gambiaankin asti tukemaan pienten lasten koulun aloittamista.

Lisäksi Puoti tekee yhteistyötä Pirkkalan kunnan maahanmuuttotyön kanssa.

KIERRÄTYSMYYMÄLÄ Puoti on paljon muutakin kuin vain osa kunnan kierrätysvastuun toteuttamista. Monelle asiakkaalle Puoti on sosiaalisesti tärkeä paikka. Puodille on kertynyt näiden Vesalantien tiloissa vietettyjen viiden vuoden, sekä sitä aiempien Teollisuustiellä ja Lehtimäentiellä vietettyjen vuosien aikana paljon kanta-asiakkaita.

Nykyinen myymälänhoitaja Myllymäki on työskennellyt Puodissa syksystä 2020 asti ja useista asiakkaista on tullut läheisiä ja kuulumisia vaihdetaan puolin ja toisin.

”Puodissa tulee esille elämän ilot ja surut. Välillä etsitään yhdessä ihania pikkuriikkisiä vauvanvaatteita mummun ensimmäiselle lapsenlapselle ja ihastellaan ultrakuvia ja toisena päivänä sovitellaan hautajaisiin sopivia kenkiä. Samalla tulee tutuksi erilaiset kulttuurit ja elämäntarinat.”

Onpa Puodissa asiointia useaan otteeseen tituleerattu terapiaksikin.

PUODISSA vierailee keskimäärin noin 20-30 henkilöä päivässä ja Puodin Facebook-sivuilla on noin 300 seuraajaa.

”Asiakkaina on paljon pirkkalalaisia ja lähikuntalaisia, mutta kyllä Puotiin tullaan pidemmältäkin. Varsinkin korona-aikana Puoti saattoi olla ainoa paikka, johon uskallettiin ja haluttiin tulla edes vähän ’tuulettumaan’.”

Osalle asiakkaita Puodissa asiointi on niitä harvoja sosiaalisia kontakteja viikossa, kun taas toiselle asiakkaalle se on rauhoittumispaikka hektisen arjen keskellä.

”Onpa Puodissa asiointia useaan otteeseen tituleerattu terapiaksikin. Ja toimiihan tiloissa kuntouttavaa työtoimintaa oikeastikin.”

PIRKKALAN kunnan ja Pirkanmaan hyvinvointialueen puoliksi vuokraama tila koostuu kahdesta hallista, joista toisessa sijaitsee Kierrätysmyymälä Puoti ja toisessa Valmennuskeskus Kiepin tilat. Kieppi on osa Pirkkalassa toimivaa, vuoden vaihteessa Pirkkalan kunnalta hyvinvointialueelle siirtynyttä lakisääteistä ja kuntouttavaa työtoimintaa.

Puoti tarjoaa valmentautujille erilaisia tehtäviä muun muassa kierrätystuotteiden lajittelun, myymälän esillepanon ja yleisen siisteyden parissa.

”Ollaan tilanteessa, jossa molemmille osapuolille yhteistyöstä on vain etua. Työntekijöiden kesken paikkaa onkin leikkimielisesti nimitetty ’vihreäksi keitaaksi arjen keskellä’. Ajatus olisi, että Puoti sekä Valmennuskeskus Kieppi yhdessä olisi paikka, jossa ihmisen on hyvä olla”, Myllymäki kiteyttää.