Pirkkalan keskustaan odotettavissa lisää kerrostaloja leveällä pensselillä, ehkä iso kauppakin – katso täältä Pirkkalan kaikki kaavahankkeet

Suupantorin ison uudistuksen kaavaluonnos julki kesällä - Naistenmatkan koulun väistörakennuksen paikalle ikäihmisten palveluja ja asumista.

SUUPANTORIN kaavaa valmistelevan arkkitehdin Vesa Ylitapion taustalla näkyvä alue saa tulevina vuosina uuden ilmeen. Ylitapion takana näkyvä liikerakennus puretaan ja tilalle rakennetaan merkittävä määrä uusia asuntoja ja liiketilaa. Torin ilme uusiutuu muutoinkin. Kuva viime marraskuulta.

PIRKKALAN keskustan seuraavan suurhankkeen, Suupantorin uudistuksen, suuntaviivat paljastuvat pian.

”Kaavamuutoksen luonnos valmistuu kesällä. Mukana ovat silloin myös havainnekuvat siitä, millaiseksi alue voisi muodostua”, kertoo kaavaa valmisteleva arkkitehti Vesa Ylitapio Pirkkalan kunnalta.

Suupantorin kaavoituksen lopputulemasta on uutisoitu aiemmin, että luvassa on tehokasta kerrostalorakentamista, johon sisältyy niin asuntoja kuin liiketiloja.

Ensimmäinen liike konkretian tasolla kaavan valmistuttua tulee olemaan nykyisen Suupantori 4:n matalan liikerakennuksen purku ja korvaaminen uudella tai uusilla taloilla.

Kaavoituskatsauksen mukaan Suupantorille on tulossa ”merkittävää lisäystä kaupan, palvelujen sekä asuinrakennusoikeuden osalta”. Kyseeseen voi tulla myös ruokamarket.

”Tavoitteena on, että sinne saataisiin tilat kaupallekin”, Ylitapio toteaa.

Suupantorin lähiympäristöön luodaan muutoinkin uusia mahdollisuuksia. Suupan mahdollinen raitiotien päätepysäkki on olennainen osa Pirkkalan kuntakeskuksen kokonaisuutta Naistenmatkantiellä Suupantorin vieressä.

Kaavoituksella halutaan ”mahdollistaa viihtyisä kortteli kävelykatumaisen uuden torialueen yhteyteen”.

VALTUUSTON maanantaina hyväksymä kaavoituskatsaus kertoo myös, että Lentoasemantien ja Ollikantien reunaan aiotaan kaavoittaa palvelukortteli ikäihmisille. Se on varautumista tulevaan. Kaava valmistuu aikataulun mukaan 2025.

”Ikäihmisten asumista halutaan kuntakeskuksen läheisyyteen”, kaavoitusjohtaja Matti Jääskeläinen sanoi valtuuston kokouksessa.

Samalla paikalla on nyt Naistenmatkan koulun rakentamisen aikainen väistörakennus, joka poistuu jollain aikavälillä maastosta.

ALLA olevasta kuvagalleriasta voit klikata suuremmaksi Pirkkalan kaavoituskatsauksen kartan ja muita kunnassa ajankohtaisia kaavoitukseen liittyviä kuvia.

Pirkkalan ajankohtaiset kaavahankkeet

Kaavoituskatsauksella vireille tulevat asemakaavat: (vertaa numeroita oheiseen karttaan)
– Kaava nro 270. Naistenmatkantien muuttaminen katualueeksi välillä Suuppa – Partola.
– Kaava nro 271. Takamaa, Keisarinviitta 3. Urheilupalvelujen rakentamista sekä puisto- ja lähivirkistysalueita hyvin saavutettavalle paikalle.
– Kaava nro 272. Naistenmatkan asemakaavan muutos, Ollikantie 2. Lentoasemantien reunaan julkisten palvelujen toimintoja sekä ikä- ja erityisryhmien asuinrakennusoikeutta. Tavoitteena viihtyisä kortteli tukemaan kunnan palveluverkkoa sekä keskustan kehittymistä ja elinvoimaa.
– Kaava nro 273. Haikka, Satamakatu 20. Pumppaamo uuden jätevesiviemäriverkoston tarpeisiin sekä laajemman yhtenäisen rantareitin osa kevyen liikenteen reittinä alueelle.
– Kaava nro 274. Pere, Partolantie 4. Tavoitteena kaupunkipientalorakentaminen asuinaluetta tiivistäen. Kyseessä on yksityinen kaavahake, joka on kunnan ohjauksessa.
– Kaava nro 275, Suupankuja 12-14. Yksityisessä kaavahankkeessa kunnan ohjaamana tiivistetään olemassa olevaa kerrostalokorttelia lisärakentamisella.
Vireillä olevat ja uudet asemakaavat:
– Kaava nro 249. Koiviston asemakaavan laajennus, Lentoasemantien ja Lempääläntien risteyksen eteläpuoli.
Teollisuus-, toimisto-, ja työpaikkarakentamista. Asemakaava voi edetä eteenpäin kun 2 kehätien linjaus on varmistunut.
– Kaava nro 259. Pereentie 27. Suojärven vanhan linja-autovarikon teollisuusrakennuksen muuttaminen asuin ja liikekäyttöön lisärakennusoikeudella.
– Kaava nro 260. Loukonlahti, Kirkkokatu-Eskonpolku pohjoispuoli. Merkittävät kaupunkipientalojen sekä urheilu- ja – virkistyspalveluiden aluevaraukset.
– Kaava nro 261. Kurikantie 160 länsipuoli. Kaupunkipientalo- ja kerrostaloasumista. Tavoiteaikataulu asemakaavaehdotus talvi 2024.
– Kaava nro 263. Linnakalliontie 2. Asemakaavan muutoksella monipuolisempi ja tehokkaampi liikerakentaminen kehätien välittömään yhteyteen.
– Kaava nro 264. Turri Soukontie. Tavoitteena on tutkia mahdollisuutta asemakaavan muutoksella osoittaa yleiskaavan mukaiset asumisen sekä urheilu- ja virkistyspalveluiden aluevaraukset sekä rantareitti.
– Kaava nro 265. Ahvenisto-Huovin asemakaavan muutos ja laajennus, Takojantie 9. Alueen virkistys-, paikotusaluerajauksia vastaamaan paremmin alueen toimivuutta. Lisäksi tutkitaan mahdollisuutta osoittaa alueella oleva kuntorata ja itä-länsi suuntainen virkistysreitti.
– Kaava nro 266. Suupankuja 4. Tehostaa kunnan nykyisen keskusta-alueen kehittämistä kerrostalon täydennysrakentamisella nykyiselle kerrostaloalueelle.
– Kaava nro 267. Rantaniitty Lentäjänkatu 26-24 ja Kestilänkuja 5. Kerrostaloasumista tehostetaan yksityisessä kaavahankkeessa.
– Kaava nro 268. Kuntakeskuksen torikortteli. Kerrostalojen ja liiketilojen lisärakentamista ja torialueen uudelleensuunnittelua. Alueelle tavoitellaan merkittävää lisäystä kaupan, palvelujen sekä asuinrakennusoikeuden osalta. Kaavamuutoksen yhteydessä tutkitaan ja varaudutaan myös keskustan joukkoliikenteen ja pysäköinnin tulevaisuuden tarpeisiin.
– Kaava nro 269. Pakkalankulma, Pakkalantie 2. Alueelle suunnitellaan kunnan palveluverkoston lisätiloja, koulu ja päiväkoti sekä tarvittavat urheilu- ja virkistysalueet. Lisäksi tutkitaan mahdollisuutta kaupunkipientalojen kaavoitukseen joukkoliikenneverkon varrelle.

Vireillä olevat yleiskaavat:
– Partolan osayleiskaava. Nykyisestä kaupan alueesta kehitetään tehokas asumisen ja yritysten yhdistetty alue. Sisältää myös joukkoliikenteen reitin raitiotien laajennusta silmälläpitäen.
– Kehätien eteläpuolen osayleiskaavan keskeisenä tavoitteena varautuminen elinkeinoelämän tarpeisiin yritystonteilla. Lisäksi suunnittelualueen länsiosassa tutkitaan asuinalueiden taajamien laajentumista.

Aivan uusia asuinkaavoitushankkeita Pirkkalassa ovat Suupankuja 12-14 asuinkorttelin tiivistäminen lisärakentamisella ja samantyylinen pientalohanke Partolantiellä.

”Huomattavaa on, että keskustassa on merkittävä määrä keskustan kehittämishankkeita. Keskustaa kehitetään vahvasti, jopa reunoilta”, Jääskeläinen totesi valtuustossa pohjustellen valtuutettujen tulevia päätöksiä raitiotien osalta.

Keskustassa ovat menossa Pirkkala-kampuksen rakennustyöt ja liikuntatalon laajennuksen suunnittelu. Vireillä on useita asuinrakenteen tiivistämiskaavoja.

Keskustan lähellä on menossa myös ABC-liikenneaseman viereisen peltomaiseman kaavoitus, jolla tavoitellaan alueelle liikunnan ja vapaa-ajan palveluja.

KUNNILLA on oltava reservissä asemakaavoitettua maata, jotta asuin- ja yrityshankkeita voidaan käynnistää sujuvasti. Uuden asemakaavan teko kestää helposti vuoden ja kauemminkin, mikäli kaavasta tehdään valituksia.

Viime vuosina on uutisoitu erityisesti yritystonttien loppuneen kokonaan aiemmin niitä tukussa myyneeltä Pirkkalalta.

”Nyt yritystonteissa on päästy parempaan tilanteeseen, mutta asuintonttivarannot ovat laskeneet. Toivottavasti niitä saadaan tämän vuoden kaavoituksilla lisättyä”, Matti Jääskeläinen totesi valtuuston kokouksessa.

Pirkkalan tavoite on kasvaa keskimäärin 300 asukkaan vuosivauhtia. Asuintontteja on nyt kaavoitettuna yli viiden vuoden väestönlisäystä vastaava määrä.

Yritystontteja on kunnalla tarjolla noin 24 hehtaaria, mikä vastaa noin neljän vuoden luovutusmäärää.

Merkittäviä ovat myös Partolan ja kehätien eteläpuolen tekeillä olevat osayleiskaavat. Partolasta on visioitu runsaasti asuintaloja sisältävä yritysten ja asumisen ns. hybridialue.

Partolan kaavaehdotus on tullut juuri nähtäville ja Jääskeläinen toivoo, että kaava saataisiin hyväksyttyä ”ennen kesälomia”.

PIRKKALAN kaavakatsaus kertoo keskusta-alueella olevan käynnissä useita asuntoja ja palveluita tuovia ja rakentamista tiivistävää hanketta. Kaava-alueista laajin on Loukonlahden jo hyväksytty asuinalueen laajennus. Partolaa ja kehätien eteläpuolta ja Kirkonkylää piirretään uusiksi osayleiskaavoilla. Voit tarkastella karttaa suurennettuna toisaalta tästä artikkelista löytyvästä kuvagalleriasta.