Olit onnekas jos sait Pirkkalasta omakotitontin tänä vuonna: seuraavat jaetaan vasta kahden vuoden kuluttua – silloin Pirkkalaan muodostuu ”värimaailmaltaan poikkeuksellinen” uusi asuinkatu

Pirkkalan tulevien vuosien pientalotontit löytyvät uudistuvalta Kyöstiltä, Loukonlahdesta ja Kurikasta

PIRKKALAN seuraavaksi tarjolle tulevat pientalotontit ovat nykysuunnitelmien mukaan Kyöstin townhouse-tontteja. Talot nousevat teknisen avustajan Satu Naskalin taakse Kyöstintien molemmin puolin. Oikealla Kartanonkuja.

PIRKKALASSA tulee kahden vuoden mittainen tauko omakotitonttien tarjonnassa vastikään jaossa olleiden Lepomoision tonttien jälkeen. Perinteisiä omakotitontteja ei ole tulossa tarjolle pitkään aikaan, vaan kyseessä ovat toisissaan kiinni olevat ns. townhouse-talot.

”Seuraavat tontit on arvioitu luovutettavaksi kahden vuoden kuluttua Kyöstiltä. Vuoden kuluttua ei siis tule tarjolle yhtään tonttia”, kertoo tekninen avustaja Satu Naskali Pirkkalan yhdyskuntatoimesta.

Kyöstin kaavassa on 14 townhouse-taloa. Se määrä riittää Naskalin arvion mukaan yhden vuoden tonttiluovutuksiin.

Yksittäisten townhouse-tonttien koko on 160-394 neliömetriä ja rakentamistehokkuus vaihdellen 0,5-0,7. Eli jos tontin koko on esimerkiksi 300 neliötä, voi tontille rakentaa noin 150-200 kerrosneliötä.

KYÖSTINTIEN molemmin puolin rakentuva pientaloasutus havainnekuvassa.

”Kaikilla taloilla on autopaikka, joillakin jopa kaksi”, Naskali kertoo.

Rakentamistapaohje alueelle linjaa, että alueesta tulee värimaailmaltaan poikkeuksellinen ja muotokieleltään rikas ja moni-ilmeinen.

Vaikka tontit ovat pieniä, niille jää noin 70-200 neliötä vapaata pihatilaa. Havainnekuvissa näkyvät pienet rakennukset ovat pihavarastoja. Sellainen on rakennettava tontin perälle siten, että se rajaa pihaa samoin kuin aidat muualla pihalla. Vajan voi rakentaa myös yhteen naapuritontin vajan kanssa naapurien yhteisestä sopimuksesta.

TÄLLE Kyöstin tyhjälle tontille ja myös tien toiselle puolen alkaa nousta muutaman vuoden kuluttua townhouse-pientaloja. Paikalla sijaitsi vielä jokin aika sitten päiväkotirakennus, joka oli alun perin Kyöstin lähikauppa. Vasemmalla suojeltu Kyöstin tilan päärakennus, johon saa remontoida asuntoja ja liiketilaa.

KYÖSTIN tonttiluovutusten jälkeisinä vuosina omakotitontteja on valmistumassa Turrin Soukonlahteen 2027, Loukonlahteen uuden kaavan alueelle, Kurikan laajennusalueelle ja Kirkonkylän seudulle.

Sekä Rajasalmen sillan kupeessa Soukonlahdessa että Loukonlahdessa talot tulevat olemaan townhouse-tyylin kytkettyjä Kyöstin tapaan.

Perinteisiä hiukan isompia omakotitontteja voidaan nähdä Kurikan laajennusalueella ja Pirkkalan vanhan kirkon seudulla. Kurikan laajennuskaavan luonnoksessa niitä on joitakin tarjolla. Kaavan käsittely on yhä kesken eikä tontiluovutusten aikataulusta ole tietoa.

”Vanhan kirkon alue on vasta yleiskaavavaiheessa, joten tonttiluovutuksiin voi olla aikaa kymmenenkin vuotta”, Satu Naskali toteaa.

PORMESTARI Marko Jarva (kok) ei pidä katastrofina, että seuraavat omakotitontit ovat tarjolla vasta kahden vuoden kuluttua.

”Ei se ole ollenkaan kriisi. Uusia tontteja on tulossa ja townhouseja nousee Kyöstille pian. Itse asiassa tuollainen kytketty pientalo voisi olla oma suosikkini asumismuodoista juuri nyt, jos saisi valita”, Jarva toteaa.

Myös Satu Naskali kertoo pitävänsä townhouseja henkilökohtaisesti mukavana asumismuotona.

”Ehkä vuoden tauko tonttijaossa on hyväkin, jotta ihmiset saavat mietintäaikaa nykyisen tilanteen keskellä”, Naskali toteaa.

KURIKANTIEN varteen vastapäätä koirapuistoa on Pirkkalassa tekeillä asemakaava, joka sisältää niin perinteisiä pientalotontteja, townhouseja kuin kerrostaloja.

ALLA olevasta galleriasta voit kuvia suuremmiksi klikkaamalla katsoa, miten radikaalisti Kyöstin nykyinen ilme muuttuu muutaman vuoden kuluessa.

Juttua muokattu ma 6.2. klo 12. Täsmennetty, että tontit jäävät jakamatta vuoden 2024 alussa ja seuraavat tulevat suunnitelman mukaan tarjolle vuonna 2025.