Haaveiletko asunnosta Aurinkorannikolla? Huomioi nämä asiat, kun päätät budjetista, kodin laitteista ja remonteista: ”Niin kutsuttu potencia ei välttämättä riitä”

Taloyhtiöiden pöytäkirjat antavat aika hyvän käsityksen siitä, miten taloyhtiötä hoidetaan ja kunnostetaan.

TIINA LÄHDEVUORI asuu tällä hetkellä vuokralla Los Bolichesin alueella, josta löytyy muun muassa näin kaunis kerrostalo.
Lähdevuori on viihtynyt Fuengirolassa hyvin. – Vaikka ihmiset ovat täällä ehkä välillä äänekkäitä, heistä kuvastuu se
elämisen intohimo. Kahviloissakin on mukava istuskella ja katsella elämänmenoa. Kuva: Tiina Lähdevuori.

ROCK HOUSE Properties -yrityksen omistaja, kiinteistönvälittäjä Michael Henriksson on asunut Malagassa yli 30 vuotta ja
kehoittaa ensikertalaisia olemaan asunnon ostamisessa tarkkana.

– Ilman asianmukaista välittäjää tai remonttifirmaa ongelmia saattaa tulla vastaan, hän aloittaa.

– Vanhoissa taloissa ei esimerkiksi välttämättä ole sähköliittymien kapasiteetti kovin hyvä. Kun asuntoon asennetaan vaikkapa ilmalämpöpumppu ja tehokkaampi uuni, niin kutsuttu potencia ei välttämättä riitä käyttämään kaikkia laitteita yhtä aikaa. Tämänkin asian kanssa ihmiset ovat kuitenkin oppineet elämään. Kaikkia sähkölaitteita ei vain käytetä samaan aikaan.

– Itse teemme tällä hetkellä paljon remontteja suomalaisten asuntoihin ja käytämme asiansa osaavia työntekijöitä. Espanjasta kuulee kauhutarinoita, mutta esimerkiksi omat asiakkaamme ovat olleet enemmän kuin tyytyväisiä tehtyihin remontteihin.

Jos taloyhtiössä on vähän kalliimpi yhtiövastike, se ei välttämättä ole huono asia. On tärkeää pitää taloyhtiön porraskäytävät, hissit ja muut yhteiset tilat kunnossa, sillä näin myös talon arvo säilyy.

– Taloyhtiöiden pöytäkirjat viideltä viime vuodelta antavat aika hyvän käsityksen siitä, miten taloyhtiötä hoidetaan ja
kunnostetaan. Niistä käy myös selville, mitä remontteja on tehty ja mitä suunnitellaan tehtäväksi. Espanjasta voi kyllä
turvallisesti ostaa mukavan asunnon, mutta jos asialla on yksin, eikä kokemusta ole, voi huonolla tuurilla tulla yllätyksiä
vastaan.

HYVILLÄ asuinalueilla lähellä palveluja ja merenrantaa asunnot maksavat melko paljon.

– Välillä on tilanteita, että joudun uusille asiakkailleni kertomaan, että summaan tarvitsisi lisätä mielellään se 50 000 tai 100 000 euroa, jotta mieluinen asunto löytyisi. Sellaisilla asuinalueilla, kuten Los Boliches tai Benalmádena asunnot ovat edelleen kysyttyjä ja arvokkaita. Tontteja uudiskohteille ei myöskään juuri ole, vaan uudiskohteet sijaitsevat kauempana keskustasta, rannasta ja palveluista.

Myyntihinnoissa ei yleensä ole ilmoitettu veroja, joten näiden maksamiseen on myös varauduttava, samoin esimerkiksi
notaarikuluihin. Monet käyttävät kaupoissa apuna välittäjien lisäksi asianajajien tai gestorioiden palveluja, jotta kaupat saadaan sujumaan varmasti ja sujuvasti.

Henrikssonin työparina on jo vuosia toiminut toinen kiinteistöalan ja remonttien tekemisen ammattilainen, Juha Våg.

JUHA VÅG (vas.) ja Michael Henriksson tekevät muun muassa remontteja asuntoihin. Suomalaisille asunnon valoisuus ja
avaruus ovat samalla tärkeitä asioita kuin Suomessa. Kuva: Annika Pusa

SUOMALAISET haluavat asuntonsa olevan tilava ja avara. Remonteissa väliseiniä kaadetaan pois ja useamman pienen huoneen tilalle tehdään usein avokeittiö, yksi makuuhuone ja vierashuone, joka toimii tarvittaessa myös työtilana.

Kylpyhuoneisiin ja saniteettitiloihin ei Espanjassa pääsääntöisesti ole tehty vesieristeitä, mutta hometta asunnoissa ei silti
yleensä ole.

– Tämä johtuu erilaisesta rakennustavasta ja eristeiden puuttumisesta. Jos hometta kuitenkin löytyisi, se jää vain pinnoille,
erotuksena suomalaisista taloista. Pintahome saadaan ammattilaisen avulla helposti pois avaamalla seinät betonille ja pesemällä pinnat huolellisesti. Tämän jälkeen seinät käsitellään hometta estävällä maalilla. Lisäksi lähes kaikissa espanjalaisissa maaleissa on jo valmiina pintahometta ehkäiseviä aineita, Henriksson kertoo.

Malagan alueella vesi on hyvin kovaa ja kalkkipitoista, mikä aikaa myöten näkyy vesiputkissa.

– Kun vettä ei enää tule kunnolla, koko päävesijohtoputki voi olla tukkeutunut. Silloin ei uuden boilerin tai sen oman
putkiliittymän uusiminen auta ongelmiin, Våg sanoo. – Vesihanat saattavat myös olla liian lyhyitä, mikä vaikeuttaa käsien
pesemistä ja tiskaamista.

TIINA LÄHDEVUORI asuu tällä hetkellä vuokralla Los Bolichesin kaupunginosassa ja on asuntoonsa hyvin tyytyväinen. Asunto on kompakti ja kaikki toimii.

– Tänään viimeksi aamulla ilostuin myös siitä, miten kaikki tervehtivät toisiaan ja lapset ovat niin kohteliaita, toivottavat hyvää päivää ja vastaavaa, Lähdevuori sanoo.