Hyvät joukkoliikenneyhteydet, peruspalvelut ja luonnonläheisyys – Salmensuon perhe listaa vetovoimatekijöitä, jotka voisivat houkuttaa uuteen kotiin ehkä jopa toisen kunnan puolelle

Kehyskunnan rajalla asuvalla Salmensuon perheellä on arjessa toinen jalka vahvasti "naapurin” puolella.

SALMENSUON perhe on liikkuvaista sorttia ja tuttu näky erilaisissa tapahtumissa niin lähiseudulla kuin ympäri Suomenkin. Isä Mikko, äiti Liisa ja tytär Milla harrastavat kaikki aktiivisesti naapurikunnan puolella, vaikka asuvatkin Tampereella. Kuvasta puuttuu perheen poika Luca. Kuva: Jani Oksanen

Hyvät joukkoliikenneyhteydet ja lähellä peruspalvelut, kuten koulu, kauppa ja päiväkoti. Lisäksi luonnonläheisyys. Siinä olivat kriteerit, joilla Liisa ja Mikko Salmensuo aikoinaan lähtivät metsästämään kotia pohtiessaan oman asunnon hankkimista. Liisa oli kolmannen sukupolven tamperelainen, Mikko puolestaan päätynyt Tampereelle asuttuaan Tampereen naapurikunnassa koko peruskouluaikansa ja siirryttyään jatko-opintoihin.

Nykyisessä paritalokodissaan Tampereen Annalassa he ovat asuneet kymmenkunta vuotta. Sitä ennen he ehtivät asua esimerkiksi Atalassa, josta he siirtyivät pois osin siitä syystä, että kaikki kodille asetetuista tärkeimmistä kriteereistä eivät lopulta täysin täyttyneet. Vaihtoehtoja kiikaroitiin tuolloin myös esimerkiksi Kangasalan puolelta, mutta vielä tuolloin bussiyhteydet työssäkäyntiin Tampereelle eivät olleet riittävällä tasolla. Perheeseen ei silloin haluttu – eikä olisi oikeastaan voitukaan – hankkia toista autoa.

Nykyisin, kun perheen molemmat vanhemmat tekevät jonkin verran reissutyötä, autoja on taloudessa kaksi. Samalla on korostunut liikenneyhteyksien merkitys: isoille teille pääsee tarvittaessa nopeasti.

– Nyt asumme hyvien liikenneyhteyksien päässä monestakin paikasta, mutta silti kaukana kaupungin keskustasta ja hälinästä. Junayhteys Tampereen keskustastakin on kuitenkin saavutettavissa, Liisa Salmensuo sanoo.

Hän miettii, että toisin kuin he, moni heille tutuista lapsiperheistä asuu Tampereen lähiöalueen sijaan jossakin sivummalla, pääsääntöisesti omakotitalossa.

SALMENSUOT uskovat, että voisivat itsekin tottua toisenlaiseen elämään, ja esimerkiksi harrastukset voisivat hyvinkin muovautua sellaisiksi, jonka arki ja lähiympäristö mahdollistavat. Vaikkapa Sastamalaan tai Hämeenkyröön perhe kuitenkaan tuskin muuttaisi. Myös molempien vanhempien viettämät vuodet itä-Tampereen suunnalla ovat kasvattaneet henkisiä juuria alueelle.

– Itselleni olisi vaikea ajatella muuttoa esimerkiksi Tampereen toiselle puolelle, Mikko Salmensuo myöntää.

Niin sanotun kehyskunnan rajalla asuvina Salmensuon perheelläkin on kuitenkin arjessa toinen jalka vahvasti ”naapurin” puolella.

– Iso osa perheen harrastuksista on toisen kunnan puolella, Liisa Salmensuo tuumaa.

Häntä itseään vie naapurikunnan puolelle musiikki-, Mikko-isää urheilu- ja yläkouluikäistä Milla-tytärtä hevosharrastus. Vanhin lapsi, Luca, lienee perheestä eniten arjessaan Tampereelle suuntautunut; hän käy lukiota erikoislinjalla Tampereen keskustassa ja myös harrastukset pyörivät pääsääntöisesti asuinkaupungin puolella.

Millä kriteereillä perhe sitten katsoisi sopivaa kotipaikkaa syksyllä 2022?

– No kyllä ne samat vanhat ovat voimassa edelleen, Liisa Salmensuo sanoo.