Savanna, 17, raivasi vanhaan vartiokoppiin Turrissa sympaattisen kioski-kahvilan – nyt hän pyörittää sitä pikkuserkkunsa Sylvian, 16, kanssa

Turrin sataman kesäkioski on tänä kesänä viimeistä kertaa auki ensi viikon tiistaina.

Pikkuserkukset Sylvia Hotari (vas.) ja Savanna Siitonen hoitavat yhdessä Turrin sataman edustalla sijaitsevan kesäkioskin arkea.

TURRIN sataman kupeessa sijaitseva vartiokoppi on saanut uuden elämän kioski-kahvilana. Siitä on kiittäminen 17-vuotiasta Savanna Siitosta, joka raivasi piskuisen rakennuksen romuista ja loihti siitä viehättävän kesäkioskin.

Jo toista kesää putkeen kopissa päivystävät univormupukuisten vartijoiden sijaan nuoret kioskiyrittäjät. Ajatus satama-alueelle perustettavasta kioskista tuli Pirkkalan pursiseuralta, jolle Turrin venesatama on vuokrattu.

”Iskäni jutteli pursiseuralaisten kanssa. Hän tuli kotiin ja sanoi: ’Hei, kuule Savanna, nyt on sellainen homma, että pitäisikö sinun perustaa kioski Turrin satamaan!'” Siitonen muistelee kioskin viimekesäistä alkutaivalta.

”Ajattelin että miksei, kuulostaa hyvältä”, hän kertoo.

”Mietittiin, että miksi ei yritettäisi ja lähdettäisi tähän hommaan”, Siitonen kertoo ja kiittelee Pirkkalan pursiseuraa saamastaan tuesta.

SIITOSEN ura yrittäjänä alkoi siivouksella, sillä varastona palvellut vartiokoppi piti raivata tyhjäksi sinne ajan saatossa kertyneestä rojusta ja roinasta.

”Kyllä me saatiin ainakin kottikärryllinen tavaraa pois”, Siitonen kertoo.

Kioskiyrittäjäksi päätyneellä pirkkalalaisnuorella oli edessään myös yrittämisen alkuvaiheisiin kuuluvien lupien hankkiminen ja toiminimen perustaminen. Siitosen mukaan ensi askeleet sujuivatkin sangen helposti.

”Lupaprosessi olisi ollut vielä laajempi, jos olisimme myyneet esimerkiksi itsetehtyä jäätelöä”, Siitonen kuvaa Pirkkalan terveysviranomaisilta ja Aluehallintovirastolta tullutta ohjeistusta.

”Iskä oli auttamassa. Hän osasi paljon paremmin kuin minä.”

Turrin satamassa sijaitsevassa kesäkioskissa kaupataan muun muassa itse tehtyjä pullia ja jäätelöä.

VAIKKA Siitonen vauhditti viime kesänä satamakioskin toiminnan liikkeelle, hänen oma kesätyöpaikkansa ei lopulta löytynytkään kioskin tiskin takaa. Vastaperustetulle yritystoiminnalle oli kuitenkin jatkaja lähipiirissä.

”Serkkuni ja siskoni ottivat kioskin pitämisen kesätyöksi”, Siitonen kertaa kioskitoiminnassa viime vuonna tapahtunutta yllättävää vaihdosta.

”Oli hyvä kesä ja molemmat tykkäsivät”, loppukesästä itsekin tiskin takana häärinyt Siitonen kertoo.

TÄNÄ kesänä vanhassa Sataman kioskia pyörittävät pikkuserkukset Savanna Siitonen ja Sylvia Hotari, 16.

”Nyt kun kioskin aiemmat pitäjät saivat kesätöitä, ajattelimme pitää kioskia Savannan kanssa kahdestaan”, kesäksi Siitosen avuksi tullut Hotari kertoo.

Pirkkalan lukiossa opiskeleva kaksikko hoitaa kioskiarjen työt yhdessä.

”Aamuvuorossa toinen tekee pullat ja tulee pariksi tunniksi kioskille. Iltavuorossa toinen tulee kioskille ja sulkee sen”, Hotari selvittää.

”Joka aamu on tuoreet pullat”, Hotari lupaa.

Sylvia Hotarin (oik.) mukaan pirkkalalaiset asiakkaat ovat positiivista sakkia. ”Muistan kuulleeni monesti, että on mukava tukea nuoria yrittäjiä”, Hotari kertoo.

VAIKKA heinäkuu on vasta alkamassa, Turrin satamakioskin kesä on jo kääntymässä ehtoopuolelle. Siihen on hyvä syy: pikkuserkukset Siitonen ja Hotari ovat suuntaamassa matkalle Atlantin taakse.

”Lähdetään käymään mummolassa toisella puolella maailmaa, Kanadassa”, Hotari kertoo.

Kioskitoiminnan ajatuksena on ollut kartuttaa kauas suuntautuvan sukulaisvierailun matkakassaa. Tavoitteessa on myös onnistuttu, ja kioski on tänä kesänä viimeistä kertaa auki ensi tiistaina.

Kaksikon ensi kesän suunnitelmat ovat yhä avoinna.

”Emme välttämättä pidä kioskia itse auki, mutta saattaa olla, että sitä pitämään tulee joku muu. Mielestäni tämä on kannattavaa hommaa”, Siitonen miettii.

”Se on vaikea sanoa vielä vuoden päähän. Saattaa olla, että mekin olemme täällä”, Hotari vieressä vahvistaa.

YRITYSTOIMINNAN makuun kioskin kautta päässeet Savanna Siitonen ja Sylvia Hotari vaikuttavat mieltyneen yrittäjyyteen. Paikalliset ovat suhtautuneet nuoriin yrittäjiin kannustavasti.

”Jos tulisi joku hyvä idea, niin ei yhtään haittaisi olla yrittäjänä”, Hotari tuumii Siitosen nyökytellessä vieressä.

Kioskiyrittäjyys on ollut Hotarin mukaan myös hyödyllistä.

”Pitää hallita monta asiaa samaan aikaan ja muistaa kaikkea. Se on mielestäni ollut tosi hyvä, opettavainen kokemus.”

Sataman kioski (Pursitie 4, Turrin satama) on avoinna 9. heinäkuuta asti (kello 12–18, säävaraus). Tarkemmat aukiolotiedot löytyvät kesäkioskin Facebook-sivuilta.

Juttua korjattu 8.7. klo 12.35: Korjattu jutun lopusta lause ”Siitosen mukaan kioskiyrittäjyys on ollut Hotarin mukaan myös hyödyllistä” muotoon ”Kioskiyrittäjyys on ollut Hotarin mukaan myös hyödyllistä”.