Penkkari-iloittelua aamusta alkaen – katso kuvat Pirkkalan abien riehasta

ABITURIENTIT lähtivät penkkariajelulleen Pirkkalan yhteislukiolta heitellen lapsivoittoiselle yleisölle karkkisadetta.

ABITURIENTIT viettävät penkinpainajaisiaan tänään. Pirkkalasta noin 80 opiskelijaa osallistuu ilakointiin, joka alkoi jo aamupäivällä. Kello 11 maissa yhteislukiolta lähti kaksi kuorma-autollista abeja kohti Tamperetta asiaankuuluvin menoin. Abit heittelivät makeisia heitä katsomaan saapuneelle lapsivoittoiselle yleisölle.

Yksi penkkareiden tunnusomainen piirre on abien pukeutuminen naamiaisasuun. Carita Siitonen, Zahra Shaker ja Aya Al-Shmes olivat valinneet vaatetuksen, joka viestii leimallisesti ajanjaksosta, jolloin he lukiossa opiskelivat. Yhteislukion penkkareissa nähtiinkin kolme koronatestaajaa.

”Halusimme asun, jolla olisi syvällisempi merkitys. Covid-19 pandemia on ollut iso osa lukiotaipalettamme”, kertoo Siitonen.

Lisäksi asuvaihtoehto oli opiskelijabudjettiin sopiva, ekologinen ja helppo hankkia. Hankintalistalla oli ainoastaan kuuden euron hintaiset haalarit, sillä visiireja, maskeja ja suojahanskoja löytyi heidän kodeistaan.

”On kiva päättää tämä aika yhdessä muiden abien kanssa penkkarimerkeissä”, Al-Shmes sanoo.

ZAHRA Shaker, Aya Al-Shmes ja Carita Siitonen olivat valinneet penkkariasun, joka viestii juuri niistä vuosista, jolloin he opiskelivat lukiossa.

PENKINPAINAJAISET merkitsevät, että yksi periodi lukiolaisten elämästä on nyt ohi. Siitonen sanoo nauttineensa lukiovuosistaan.

”Pirkkalan yhteislukiolla on erittäin mukavia opettajia, hyvä yhteishenki ja hienot modernit puitteet. Vaikka olen opiskellut tavoitteellisesti, olen ehtinyt käydä ulkomailla, tavata ystäviä, urheilla ja valmistua kanadalaisesta lukiosta.”

Shakerin mielestä lukiovuodet ovat menneet yllättävän nopeasti.

”En vielä pysty käsittämään, että olemme jo valmistumassa kesällä. Lukioaikana tuli paljon ylä- ja alamäkiä, mutta kaverit ja opettajat ovat olleet tukena, joten alamäistäkin selvittiin. Lukion aikana on ollut paljon hauskoja kokemuksia ja tulen kantamaan niitä mukanani lopun elämäni.”

Al-Shmes kuvailee lukioaikaa hektisenä, hauskana ja ainutlaatuisena. Hän sanoo saaneensa paljon uusia ystäviä ja oppineensa uutta itsestään.

YLIOPPILASKIRJOITUSTEN päättymisen kunniaksi keväällä ystävät aikovat irrottautua kaikesta opiskeluun liittyvästä ottamalla ohjelmaan käynnin pakohuoneessa.

Tulevaisuuden haaveetkin ovat jo selvillä. Al-Shmes suuntaa kohti pääsykokeita ja yliopisto-opintoja. Siitonen haaveilee oikeustieteiden opiskelusta. Shaker kaavailee tavoittelevansa opiskelupaikkaa lääketieteellisestä tiedekunnasta.