”Mielenkiintoista työtä mutta vähän valtaa”

Alueellisesta päätöksenteosta pois jäävät valtuutetut kertovat, että omien visioiden toteuttaminen ei ole helppoa.

Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Laitinen (SDP) ei asettunut ehdolle sen paremmin kunta- kuin aluevaaleissakaan. – Haluan nyt keskittyä palkkatyöhöni ja syksyllä kouluun menevän lapsenlapseni kanssa olemiseen. Kuva: Susanna Viljanen
Jos aluevaaliehdokas lupaa henkilökohtaisesti poistaa sosiaali- ja terveydenhuollon jonot ja laittaa ikäihmisten palvelut kuntoon, lupauksia ei kannata ihan purematta niellä. Pirkanmaan hyvinvointialueen päätöksenteosta pois jäävien Arja Laitisen (SDP) ja Mauri Heiskan (Suomen Kataja ry) mukaan aluevaltuutettujen vaikutusvalta yksittäisiin palveluihin on varsin rajallista.

Pirkanmaalla aluevaltuustolle kuuluvaa päätösvaltaa on hallintosäännöllä delegoitu aluehallitukselle.

– Aluehallitus käsittelee sellaisia asioita, joita monessa kunnassa käsiteltiin valtuustossa. Valtuutetulle voi tulla tunne, että he eivät saa päättää oikein mistään. Silloin työ valtuustossa ei ole mielekästä, Laitinen sanoo.

– Hallituksen päätökset tulevat valtuustolle tiedoksiantona, joihin ei voi vaikuttaa. Valtuuston pitäisi olla suurin päättävä elin, mutta nykyisellään se on pelkkä kumileimasin, Heiska moittii.

Molemmat toivovat, että tuleva aluevaltuusto ottaisi ensi töikseen hallintosäännön käsittelyyn. Heiskan mielestä demokratia kärsii, kun valtaa käyttävät lähinnä suuret aluehallituspuolueet eli Kokoomus ja SDP.

Laitinen toivoo kuitenkin, että vallanjakoa muutettaisiin harkiten.

– Päätettäviin asioihin pitää perehtyä. On ihan eri asia perehdyttää 10 aluehallituksen jäsentä kuin 78 valtuutettua, Laitinen huomauttaa.

– Jos säästöjä haetaan, aluevaltuuston kokoa voisi pienentää. Päätösvaltaa se silti tarvitsee, Mauri Heiska sanoo.

Politiikassa vaikuttaminen edellyttää aina hyviä yhteistyötaitoja ja kykyä sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä. Arja Laitisen kokemus on, että Pirhan päätöksenteossa ovat enemmän olleet vastakkain viranhaltijoiden ja valtuutettujen näkemykset kuin poliittiset puolueet.

– Viranhaltijat toimivat virkavastuulla ja ovat sitoutuneet pysymään budjetissa ja kattamaan alijäämää. Poliittiset päättäjät taas voivat tehdä arvovalintoja ja päättää, että jossain asiassa sisältö on tärkeämpää kuin raha, Laitinen kuvaa näkökulmaeroa.

– Hyvä esimerkki tästä on ollut ikäihmisten päivätoiminnan järjestäminen. Aluevaltuusto ei hyväksynyt etäpalveluihin siirtymistä vaan vaati vaihtoehtoisia malleja, jotta päivätoiminta voisi jatkua kasvokkain.

Ylöjärven Viljakkalassa asuva kaupunginvaltuutettu Mauri Heiska (Suomen Kataja ry) pettyi vaikutusmahdollisuuksiin aluevaltuustossa. Kuva: Susanna Viljanen

Aluevaltuustossa toiseksi suurinta ryhmää edustavan Laitisen mielestä poliittisten ryhmien kesken ei ole ollut suuria ristiriitoja. Perussuomalaisista kesken kauden lähtenyt Mauri Heiska ei ole aivan samaa mieltä.

– Etenkin yksinäisenä valtuutettuna tuli tunne, että käytännössä isot ryhmät eli Kokoomus ja SDP päättivät asioista. Mutta saivat kyllä puheenvuoroja ja esittää mielipiteitään, mutta en tiedä, oliko sillä juurikaan merkitystä, Heiska aprikoi.

Heiskan näkemyksen mukaan isoissa ryhmissä on myös kova ryhmäkuri. Vaikka keskustelussa mielipiteet olisivat hajallaan, lopulta on äänestettävä oman ryhmän enemmistön mukana.

Haasteista huolimatta etenkin Arja Laitinen kokee, että aluevaltuutetun tehtävä on ollut mielenkiintoinen. Hän oli aluksi myös hyvinvointialueen hallituksessa, jossa alueen asioista ja palveluista sai paljon yksityiskohtaista tietoa.

– Isossa kuvassa on ollut hienoa nähdä, miten Suomen suurin hyvinvointialue saatiin onnistuneesti käynnistettyä. Täysin ilman virheitä se ei tapahtunut, mutta kokonaisuutena kuitenkin hyvin.  Tästä on hyvä muiden jatkaa, Laitinen sanoo.

Historiallisella ensimmäisellä aluevaalikaudella päätöksentekokulttuuri on ollut vasta muovautumassa. Mauri Heiska kertoo ihmetelleensä aluksi etenkin sitä, miten aluevaltuustosta lähdettiin yhtä mittaa kahville.

– Ovet kävivät kuin tanssisaluunassa. Se on kai tamperelainen käytäntö, mutta minusta se vaikutti oudolta. Ylöjärvellä olen tottunut siihen, että kun keskustelu on kesken, pysytään kokoustilassa.

Oltiin sitten salissa tai kahvilla, uusilla aluevaltuutetuilla on edessä paljon työtä. Mauri Heiska sanoo, että jo pelkkään valtuuston esityslistan lukemiseen kuluu aikaa. Senkin ajan hän pystyy jatkossa käyttämään ylöjärveläisten asioiden hoitoon. Vaikka ei aluevaaleissa enää olekaan ehdolla, kunnallispolitiikkaa hän ei aio jättää.

Arja Laitinen sen sijaan on luopumassa sekä aluevaltuustopaikasta että Nokian kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta.

– Olen ollut politiikassa mukana yli 20 vuotta. Päätöksenteko ei uusiudu, elleivät ihmiset välillä vaihdu. Nyt on minun aikani antaa tilaa  uudemmille valtuutetuille.