Suomessa eletään keskellä mielenterveyskriisiä ja yhä useampi lapsi ja nuori voi huonosti. Nuorten mielenterveysperusteisten käyntien määrä julkisessa terveydenhuollossa on kasvanut merkittävästi ja melenterveysperusteiset käynnit painottuvat yhä enemmän perusterveydenhuoltoon. Vuoden 2023 aikana 7–22-vuotiailla raportoitiin noin 1,5 miljoonaa mielenterveysperusteista tutkimus- ja hoitokäyntiä julkisessa terveydenhuollossa. Käyntejä oli noin 175 000 nuorella. Perusterveydenhuollossa tehtyjen mielenterveyskäyntien määrä on vuodesta 2020 lisääntynyt 18 prosenttia.
Myös esimerkiksi Ylöjärvellä nuorten tyytyväisyys elämäänsä on selvästi laskenut ja ahdistuneisuutta koetaan yhä enemmän. Lisäksi perheissä on yhä enemmän huolta, esimerkiksi toimeentulosta, mikä vaikuttaa osaltaan myös lapsiin.
Nyt, kun organisaatiota järjestellään uudelleen, ja kun palveluita keskitetään Tampereelle, yhä useampi nuori hakeutuu samoihin yksiköihin, mikä todennäköisesti pidentää jonotusaikoja ja viivästyttää hoitoon pääsyä. Kannamme huolta myös koulujen oppilashuollon kuormittumisesta entisestään. Jo valmiiksi kouluissa oppilas- ja opiskeluhuolto on kärsinyt resurssipulasta, kun oppimisvaikeuksien sekä mielenterveyden haasteiden lisääntyminen näkyy yhteydenotoissa. Myös yhteisölliseen oppilashuoltoon olisi tärkeää riittää aikaa ja mahdollisuuksia.
Esimerkiksi Ylöjärvellä nuorten mielenterveyspalveluiden intensiiviyksikkö Navi on toiminut hienosti yhteen paikallisten oppilaitosten kanssa, ja sen mahdollistama intensiivinen ja paikallinen tuki, on auttanut mielenterveyden haasteiden kanssa painivia nuoria ja heidän perheitään. Nyt tämä hyvin toimiva palvelu jää uudistuksen jalkoihin.
Pirkanmaan hyvinvointialueen on varattava riittävä rahoitus toukokuussa voimaan astuvan alle 23-vuotiaiden lasten ja nuorten määrämittaisten lyhytinterventioiden käyttöä varmistava uuden niin kutsutun terapiatakuulain toteuttamiseen. Ilman tarvittavia resursseja, nuorten mielenterveyden hoitaminen ja palvelut eivät auta. Keskittämällä palveluita muutamaan paikkaan on samalla huolehdittava, että lapset ja nuoret eivät putoa palveluiden piiristä sekä muutoksesta johtuvista siirtymistä palveluissa tiedotetaan ajoissa. Samalla on varmistettava, että myös muihin matalankynnyksen mielenterveyteen liittyviin palveluihin varataan riittävää työaikaa – esimerkiksi kouluterveydenhoitajille ja perheneuvoloihin.
Jenni Kiiskinen
kunta- ja aluevaaliehdokas (vihr.), Ylöjärvi
Marika Uusi-Illikainen
kunta- ja aluevaaliehdokas (vihr.), Kangasala