Haaveesta käytännön toteutukseen – Mitä omakotitalon rakentajan pitää ainakin ottaa huomioon?

Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander antaa vinkit omakotitalon rakentamisprojektiin.

Huolellinen perehtyminen asioihin auttaa ja helpottaa omakotitaloprojektia monessa vaiheessa.

Mitä pitää ainakin ottaa huomioon, kun mielessä siintää unelma oman omakotitalon rakentamisesta? Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander antaa vinkit, joiden avulla unelmasta tulee totta mahdollisimman vähillä epämieluisilla yllätyksillä.

1. Kartoita omat tarpeesi ja toiveesi

”Tämä on supertärkeä kohta ja siihen kannattaa käyttää paljon aikaa. Mitä ja mihin haluat rakentaa? Mieti, millainen koti sopii parhaiten sinulle ja perheellesi nyt ja tulevaisuudessa. Kuinka monta huonetta tarvitsette, ja mitä pihalta halutaan? Onko toiveissa yksi- vai kaksikerroksinen talo? Suunnitteletko talon itse vai etsitkö sopivaa taloa valmiista talopaketeista? Miten paljon haluat ja voit panostaa itse rakentamiseen ja projektiin, ja mitä tulet hankkimaan muilta? Onko haaveena hirsitalo tai kivitalo?  Millä aikataululla haluat uuteen taloon?

Vinkkejä voi etsiä monista eri paikoista: esimerkiksi messuilta, lehdistä, verkkosivuilta, asumisen järjestöiltä ja tuttavilta.”

2. Valitse sopiva tontti

”Mieti, missä haluat asua – asumista kannattaa tarkastella vähän pidemmällä aikavälillä. Sijainnilla on iso vaikutus arkeen, kodin arvoon ja elämän toimivuuteen.

Haluatko asua luonnon lähellä vai lähellä palveluita? Miten pääset kulkemaan töihin, kouluihin, palveluiden äärelle ja harrastuksiin? Kun katsastaa tontteja, kannattaa selvittää, mitä tontille saa rakentaa, minkälainen kaava kyseisellä alueella on ja onko siihen tulossa kenties muutoksia. Alueen maaperästä kannattaa niin ikään ottaa selvää. Se vaikuttaa rakentamisen kustannuksiin ja tulevan pihan hoitoon.”

3. Suunnittele rahoitusmahdollisuudet

”Laske, kuinka paljon rahaa tarvitset tontin ostamiseen, suunnitteluun ja lupiin sekä talon rakentamiseen ja pihatöihin. Jätä budjettiin varaa yllätyksille, koska rakentamisessa tulee lähes aina odottamattomia kuluja.

Laske paljonko sinulla on omaa rahoitusta. Pitääkö nykyinen koti myydä ensin?  Onko säästöjä ja millaiset ovat tulot, jotka vaikuttavat siihen, paljonko saat lainaa? Riittävätkö vakuudet tai tarvitaanko lisävakuuksia? Talon muoto ja piha vaikuttavat myös kokonaiskustannuksiin.”

– Jätä budjettiin varaa yllätyksille, koska rakentamisessa tulee lähes aina odottamattomia kuluja, Marju Silander sanoo. Kuva: Viivi Handolin.

4. Valitse asiantuntevat kumppanit, hae luvat ja tee tekniset valinnat

” Omakotitalon rakentamiseen tarvitaan lupa kunnalta. Pyydä tässä vaiheessa ammattilaisia, kuten arkkitehtia, auttamaan talon suunnittelussa ja lupahakemuksissa, jotta kaikki menee sääntöjen mukaan. Voit saada tietoa myös mahdollisilta talotoimittajilta moneen kysymykseen. Hanki tarvittavat luvat ajoissa. Talon rakentamisessa mukana olevien toimijoiden valintaan kannattaa käyttää tarpeeksi aikaa. Kumppaneiden valintaan kannattaa kysyä suosituksia ja kokemuksia. Ehdokkaat voi myös haastatella.

Selvitä valitsemiesi toimijoiden yritysten tilanteet – esimerkiksi taloustilanne – ennen sopimuksia. Tutustu sopimuksiin ja varmista, että ne ovat selkeät: Kuka tekee, miten vastataan eri osista ja kokonaisuudesta, paljonko maksaa ja milloin tehdään? Rakentamisen vastuukysymykset on tärkeää selvittää etukäteen.

Huomioi talon suunnittelussa myös energiankäyttöön liittyvät kysymykset. Energiatehokkaat ratkaisut alentavat tulevia asumiskustannuksia. Nämä ratkaisut vaikuttavat tuleviin talon ja tekniikan ylläpitokustannuksiin ja huoltotoimiin.”

5. Projekti käyntiin ja kohti muuttoa

”Valintojen viimeistelyn jälkeen projekti pääsee käynnistymään täysillä. Vaikka ei itse osallistuisi rakentamistöihin, on suositeltavaa olla projektissa aktiivisesti mukana ja seurata sitä. Näin oppii omasta talostaan tärkeitä asioita. On myös helpompi tarttua asioihin, reagoida ja ratkaista ripeästi eteen tulevia kysymyksiä ja pulmia, kun on asioista perillä.

Talon loppukatselmus on tärkeä: Onko kaikki tehty, kuten on sovittu? Poikkeamien kuvaus ja niiden valokuvaaminen on keskeistä, jotta tarvittavat korjaukset voidaan tehdä ennen viimeisten maksuerien suoritusta ja muuttoa.”