
– Pakkanen tehostaa kodin tuuletusta, myös monet kodin tekstiilit voi viedä pakkaseen raikastumaan. Monen mielestä pakkasessa petivaatteetkin raikastuvat parhaiten. Pakkanen oikeastikin poistaa hajua tekstiilistä, mutta eihän se sentään likaa puhdista vaatteesta, Silander aloittaa.

Marttaliiton kodinhoidon johtava asiantuntija Niina Silander. Kuva: Marttaliitto.
Pakkanen on oikea paikka niille puolipitoisille vaatteille, jotka eivät vielä tarvitse pesua.
– Myös pitkässä säilytyksessä ollut vaate voi olla pakkastuuletuksen tarpeessa, Silander vinkkaa.
Pehmolelut ja matot kannattaa raikastaa pakkasen ja lumipesun yhdistelmällä.
– Jos on tuoretta puuterilunta ja kova pakkanen, mattoja voi lumipestä, samoin pehmoleluja. Petivaatteita en laittaisi lumeen, Silander sanoo.
Lumipesu tehdään heittämällä maton päälle pakkaslunta. Matto pestään kevyesti molemmilta puolilta, pesussa voi käyttää apuna harjaa. Lopuksi harjataan matosta lumet pois. Lumipesun jälkeen maton voi taas nostaa kaiteelle ja tuoda maton sisään vasta kun se on taas kuiva ja lumeton.
Jo pikkupakkasta kannattaa hyödyntää tuuletuksessa. Pieni kosteus ei ole ongelma vaatteiden hetkellisessä tuuletuksessa, vaan se saattaa jopa avata tekstiilikuituja, minkä seurauksena vaate tuulettuu paremmin. Joskus kannattaa kuitenkin odotella, että elohopea laskee reilusti alle nollan.
– Jos aikoo vaikka laskea maton hangelle, tulisi olla ainakin 10 astetta pakkasta. Silloin lumi ei ole märkää eikä matto sulata lunta. Maton voi myös viilentää vaikka parvekkeen kaiteella ennen lumipesua, Silander sanoo.
– Bakteerin tappamiseen tarvitaan yli 60 asteen pesu. Turkiskuoriaiset, peti- tai pölypunkit ja koit sen sijaan kuolevat pakkasessa, jos pakkanen on noin 30 astetta ja vaate on siellä vähintään kuusi tuntia.
– Kaikille ei ehkä tule mieleen, että pakkasellakin voisi kuivata vaatteita. Pakkasella kosteus kuivuu jäätymisen kautta eli kosteus sublimoituu. Lopuksi vaatteet pitää kuitenkin tuoda lämpimään, jotta pintakosteus kuivuu.
– Ulos pakkaseen vietävät ruoat kannattaa toki pakata johonkin. Tuotteet voi nostaa vaikka styrox-laatikkoon, siellä ne ovat turvassa eläimiltä. Laatikon päälle voi laittaa viltin tai maton, silloin auringonpaistekaan ei pääse tuotteita sulattamaan, Silander neuvoo.
Pakastimen sulattaminen juuri kovimpien pakkasten aikaan on usein hyvä ajatus jo senkin takia, että syksyllä pakastetusta sadosta iso osa on jo syöty ja pakastin voi olla vähän tyhjempi kuin aivan alkutalvesta.
– Kannattaa huomioida, että ulkolämpötila ei saa nousta sulatuksen aikana plussalle eivätkä ruoat unohdu ulos. Palauttaisin kaikki ruoat pakastimeen heti kun sen lämpötila sulatuksen jälkeen on taas noin 18 astetta miinuksella, Silander sanoo.