Johannes Katolle näky kotipihassa on ollut arkea jo yli 25 vuoden ajan. Linja-auton kuljettajana päivätöikseen toimiva Katto on pitkän linjan joulukuusikauppias, joka suunnittelee vuosilomansakin kuusien myyntisesongin mukaan.
”Se yhdistää koko perhettä ja tuo sisältöä elämään. Nautin siitä, että saan olla asiakkaiden kanssa tekemisissä. Mielestäni ihmisten kohtaaminen on ihan parasta”, Katto sanoo.
”Jouduin perehtymään siinä vaiheessa aiheeseen itse enemmän. Välissä olin marketissa ison kuusentuottajan apulaisena.”
Valmistautuminen joulunaikaan alkaa syksyllä hyvissä ajoin. Syksyn aikana kauppiaan tulee olla yhteydessä viljelijän kanssa, hankkia kuusenjalkoja esille laittoa varten ja mainostaa itseään lentolehtisillä ja sosiaalisessa mediassa. Myös työvuorot ja lomat pitää lyödä aikaisin lukkoon.
Katon myymät kuuset tulevat Sastamalan Kiikoisista. Usein Katto hakee joulukuuset itse ja pussittaa ne viljelijän kanssa. Pussitusta varten kotipihassa on myös tarkoitukseen suunniteltu kone.
Tänä vuonna päävastuun torimyynnistä kantaa perheen poika Samuel Katto, sillä Johannes Katon vuosilomat menevät ristiin parhaan myyntiajan kanssa. 18-vuotias Samuel kertoo olleensa kuusimyynnissä mukana tavalla tai toisella pienestä asti.
”Valmistuin juuri koulusta ja olen tehnyt sen jälkeen töitä. On mukavaa tehdä jotakin ja arvostan sitä, että saan vastuuta”, sanoo alkusyksystä ajoneuvoasentajaksi valmistunut Samuel.
”Siinä alkaa naama punoittaa jo aika paljon”, Katto toteaa.
Viimeiseksi torimyyntipäiväksi on vakiintunut aatonaatto.
”Olen useampana vuonna kokeillut olla torilla aattona. Mutta jos silloin saa vain yhden tai kaksi kuusta menemään, ei se ole järkevää. Mieluusti aloitan joulunvieton sitten itsekin.”
”Nurin mennyt Plantagen oli iso toimija kuusimyynnissä. On kiinnostavaa nähdä, vaikuttaako se myyntiin”, Katto pohtii.
Haastattelua tehtäessä Kattojen tämän vuoden torimyynti ei ollut vielä alkanut.
Vaikka kuusikauppa tuo vaihtelua leipätyöhön ja yhteistä tekemistä perheelle, tunnustaa Katto myös lisätienestin olevan tärkeä motivaatio. Tienaako kuusikaupalla hyvin?
”Sanotaan, että jos saman työmäärän olisin palkkatöissä ja saisin vielä korvauksia, niin paremmin tienaisin.”
”Kuusta pitäisi leikata joka vuosi. Nytkin käytin lomani metsänraivaukseen. Ja jos ei loppuun asti riitä into, niin tuleepa ainakin metsää”, Johannes Katto sanoo.
Joulukuusten kanssa työskentely ei silti ole vienyt niiden viehätystä. Katon omassa olohuoneessa komeili koristeltu kuusi jo joulukuun ensipäivinä.
”Vaimo valitsee aina kuusistamme mielestään komeimman. Toki kun pussitettuja kuusia ei viitsi ihan hirveästi aukoa, niin parasta ei välttämättä aina löydy.”