Kasperin, 17, ja Liinun, 16, kesätyössä Kirkonkylän koululla saattaa tapahtua yllättäviä asioita –”Olin eilen mukana vesisodassa”

Kasperi Harkki ja Liinu Lehtinen työskentelevät kolmen viikon mittaisen jakson Kirkonkylän koulun kesäkerhossa.

Kasperi Harkki ja Liinu Lehtinen eivät tunteneet toisiaan ennen kesätyöjaksoa Kirkonkylän koulun kesäkerhossa. ”Ollaan tultu todella hyvin toimeen”, Harkki kertoo.

KESÄTYÖSSÄ voi kohdata monenlaisia tilanteita. Näin voi totisesti päätellä, kun kuuntelee 17-vuotiasta lempääläläisnuorukaista Kasperi Harkkia.

”Olin eilen mukana vesisodassa”, hän selvittää neljännen kesätyöpäivänsä tapahtumia.

Kysymykseen kastumisesta Harkki vastaa salamannopeasti.

”Ihan läpimäräksi.”

KASPERI Harkki on yhdessä pirkkalalaisen Liinu Lehtisen, 16, kanssa kesätyössä Kirkonkylän koulun kesäkerhossa Pirkkalassa. Haastatteluhetkellä pihan on jälleen vallannut vesipyssyjen suihke, ja taustalla sinkoilee nuoria kesäkerholaisia pyssyt käsissään.

Entuudestaan toisilleen tuntemattomat Harkki ja Lehtinen ovat löytäneet työssään kesäkerhossa yhteisen sävelen. Kaksikko työskentelee Kirkonkylän koululla kolmen viikon mittaisen jakson vastuuohjaajien apuna. Heidän tehtävänsä on olla mukana esimerkiksi lasten leikeissä.

”Kiipeilytelinehippa oli aluksi ihan jees, mutta siinä pitää juosta niin paljon. Loppuu kunto nopeasti”, Harkki selvittää työn haasteita.

Myös aivan Kirkonkylän koulun kupeessa asuva Lehtinen on pitänyt kesäkerhossa työskentelystä.

”En ollut mukana vesisodassa, mutta minustakin on tosi kiva leikkiä lasten kanssa. Se on piristävää.”

Harkin ja Lehtisen mukaan kesätöiden löytäminen vaatii omaa aktiivisuutta.

MUTTA ovatko kesätyöt sitten kiven alla, niin kuin monessa lehdessä on tänä vuonna kirjoitettu? Ainakaan Liinu Lehtinen ja Kasperi Harkki eivät täysin tunnista ilmiötä.

”Haut pitää aloittaa tosi aikaisin. Ihan alkuvuodesta pitää olla jo kyselemässä paikkoja ja laittamassa hakemuksia. Paikkaa ei välttämättä saa, jos ei ole ajoissa”, viime vuonna kaupassa kesätöissä ollut Lehtinen vinkkaa.

Myös Harkki painottaa oman aktiivisuuden merkitystä.

”Kyllä niitä löytää. Tarmokkaasti kun etsii ja laittaa paikkoihin hakemuksia”, hän ohjeistaa.

KASPERI Harkki onkin toiminut vinkkiensä mukaan, ja se näyttää tuottavan tulosta. Viime kesänä hän oli vetämässä Vesilahdessa iltapäiväkerhoa, ja tänä kesänä työ Kirkonkylän koulun kesäkerhossa on lempääläläiselle jo suven toinen pesti. Hakemuksia Harkki lähetti peräti kymmenen.

”Olin ensimmäiset kaksi viikkoa Lempäälässä metalliverstaalla töissä. Työt piti ajoittaa niin, että pääsee molempiin duuneihin”, hän kertoo.

Kahden työn rupeaman jälkeen loman luulisi jo maistuvan, mutta Harkki ei aio asettautua lepäämään laakereilleen.

”Kyllä mä varmaan käyn vaarilla tekemässä joitakin metsähommia”, hän suunnittelee.

Lempääläläinen opiskelee Pirkkalassa sijaitsevassa Tredussa lentokonemekaanikoksi. Myös opinnot värittävät hänen kesäänsä.

”Mulla on joku tuhannen sivun asia luettavana, että se tulee muistiin.”

Vesisota Kirkonkylän koulun pihalla on toviksi tauonnut ja pyssy asetettu lepäämään kesätyöntekijöiden huomaan.

PIRKKALAN kunta työllistää tänä kesänä lukuisia nuoria erilaisiin työtehtäviin. Työtä ei tarvitse paiskia palkatta, sillä tilille kilahtaa kelvollinen korvaus. Kasperi Harkilla onkin selkeä suunnitelma siitä, mihin hän kesätyörahansa sijoittaa.

”Aloitan syksyllä metsästyksen. Tästä palkasta 90 prosenttia menee pyssyyn”, samoiluun ja luontoon mieltynyt Harkki suunnittelee.

Hänen mukaansa käytetyn aseen hinta asettuu 500–1000 euron väliin, kun taas uudesta pyssystä joutuisi pulittamaan jopa 2000 euroa. Lisäksi rahaa palaa muun muassa lupa-asioihin.

”En ole vielä 18-vuotias, joten minulle pitää vielä hommata rinnakkaislupakin”, hän kertoo ylimääräisestä kuluerästä.

Liinu Lehtisellä ei ole kesätyörahoille erikseen korvamerkittyä käyttökohdetta. Vaikka hän ei kaavailekaan uraa varhaiskasvatuksen parissa, kesä keskellä Kirkonkylän koulun pihaa riehuvaa vesisotaa vaikuttaa hänestä mielekkäämmältä kuin viimevuotinen työskentely kaupassa.

”Tämä on ehkä lähempänä sitä, mitä haluan tehdä”, Lehtinen linjaa.