Asukkaat jättivät vilkkaasti mielipiteitä Killon kaavasta: ”Rintamamiestaloissa ei ole kyseessä niin uniikki rakennusmuoto…”

Pirkanmaan maakuntamuseo: "Mikäli kaikki Killoon osoitettu lisärakennusoikeus toteutuisi, rakennusten määrä käytännössä kaksinkertaistuisi".

Killon kaavaehdotuksen mukaan tonteille saisi tehdä joko erillisen 120 neliön lisärakennuksen tai pienemmän laajennusosan nykyiseen taloon. Kuva: Sebastian Stenvall
PIRKKALAN kunnanhallitus on päättänyt asettaa Killon kaavaehdotuksen nähtäville.

Ehdotuksen mukaan Killon rintamamiestyylisen omakotialueen uudistaminen olisi mahdollista runsaalla lisärakentamisella.

”Mikäli kaikki Killoon osoitettu lisärakennusoikeus toteutuisi, rakennusten määrä käytännössä kaksinkertaistuisi”, huomautti Pirkanmaan maakuntamuseo Killon kaavaluonnoksesta antamassaan lausunnossa.

Kaavaluonnos esitti valtaosalle tonteista erillisiä 110 neliön lisärakennuksia ja osalle pienemmän laajennusosan tekoa nykyisen talon kylkeen.

Kaavaehdotuksessa rakennusoikeuksia hiukan lisättiin. Tonteille saisi tehdä joko erillisen 120 neliön lisärakennuksen tai laajennusosan nykyiseen taloon. Lisäksi tonteille voisi tehdä 30 neliön talousrakennuksen.

Museo katsoi, että ratkaisu ei ole kulttuuriympäristön kannalta ihanteellinen, mutta kuitenkin enimmäkseen hyväksyttävissä.

KILLON omakotiyhdistys piti kaavaluonnoksen esittämiä rakennusoikeuksia liian pieninä ja tontinomistajien kannalta epätasa-arvoisina.

Se tulkitsi, että Killossa on ollut voimassa sääntö, jonka mukaan rakennusoikeus on 25 prosenttia tontin pinta-alasta eli esimerkiksi 1200 neliön tontilla 300 kerrosneliötä. Uusi kaava leikkaisi näin yhdistyksen mielestä monien tonttien rakennusoikeuksia.

Kaavoittaja tyrmäsi vastineessaan omakotiyhdistyksen kaavatulkinnat. ”Killossa ei edelleenkään ole vanhoilla kaava-alueilla 60 ja 61 ole voimassa rakennustehokkuus 0,25 eikä ole koskaan ollutkaan. Rakennusjärjestyksessä on kirjaus: vanhoilla omakotialueilla käytetään rakennusoikeutta 0,25 ellei kaavasta muuta johdu.”

Kaavoittajan mukaan tuollainen rakennusoikeus ei ole mahdollinen koska se johtaa ylisuureen alueelle sopimattomaan rakennuskantaan tai vaatii vähintään poikkeusluvan.

Omakotiyhdistys vetosi Haikan asemakaavaan. Kaavoittajan mukaan Haikka on erilaisessa tilanteessa, koska siellä on 0,25 rakennusoikeuden lisäksi määräys, että rakennus saa peittää tontista enintään 15 prosenttia. Tämä estää kaavoittajan mukaan ylisuuren rakennuskannan muodostumista.

Havainnekuva Killon kaavaehdotuksen mahdollistamasta tavasta rakentaa tontille lisärakennus.
KILLON yksittäisiltä asukkailta saatiin useita kommentteja.

Ne koskivat lähinnä asukkaiden oman tontin tilannetta. Mielipiteitä synnyttivät lähinnä kaavan sallimat kaksi erilaista tapaa toteuttaa lisärakentaminen. Ne ovat valtaosassa tontteja erillinen 120 neliön lisärakennus tai laajennusosa nykyiseen taloon.

Laajennustapa on määrätty tonttikohtaisesti, eli asukas ei voi valita sitä.

Pirkantiellä sijaitsevan tontinomistajat olisivat halunneet rakennuspaikalleen mieluummin pienemmän 200 neliön rakennusoikeuden ja laajennusvaihtoehdon kuin yli 300 neliön rakennusoikeuden lisärakennuksella. Tämä ei kuitenkaan kaavoittajalle sopinut. Laajennusvaihtoehtoa on käytetty vain niillä tonteilla, joilla erillisen lisärakennuksen teko on mahdotonta.

Kaavaehdotuksessa Killon tonteille on merkitty kahta erilaista lisärakentamistyyliä: joko erillinen lisärakennus tai laajennussiipi.

Erilaisia rakennusoikeuksia ihmetteleville kaavoittaja perusteli, että alueen vanhin kaava vuodelta 1948 antaa päärakennuksille rakennusvalvonnan tulkinnan mukaan rakennusoikeuden n. 150 neliötä ja sitä seuraava kaava vuodelta 1950 noin 175 neliötä.

”Pääpainotus uudella kaavalla on edelleen alueen suojelussa eikä uudisrakentamisessa”, kaavoittaja totesi mielipiteistä antamassaan vastineessa.

SUOJELUSTA kysyneelle kaavoittaja täsmensi, että suojelumerkintää ei ole yksittäisillä rakennuksilla vaan jossain kohden lähinnä korttelikohtainen suojelumerkintä, joka ohjeistaa pääasiallisesti suojelemaan ja korjaamaan vanhoja asuinrakennuksia. Purkukuntoisen talon saa purkaa.

Eräässä mielipiteessä toivottiin, että Killossa vältettäisiin tarpeetonta museointia. ”Rintamamiestaloissa ei ole kyseessä niin uniikki rakennusmuoto, joka olisi Suomessa jotenkin harvinaisuus”, asukkaat kirjelmöivät.

Kritiikkiä tuli kunnalle myös siitä, että kunta itse purki vanhan Killon voiman talon ja laittoi sitten alueen purkukieltoon.

KAAVOITTAJA teki kaavaehdotukseen Pirkanmaan maakuntamuseon toivomia tarkennuksia suojelumääräysten osalta. Niissä suojeluvelvoitteet ilmaistiin aiempaa selvemmin.

Merkintään AO/s-1 liittyvää määräystä muutettiin muotoon ”Alueen rakennukset tulee säilyttää ja korjata, ellei pakottavaa syytä purkamiseen ole.”

Merkintään AO/s-2 liittyvä määräys muokattiin muotoon ”Alueen rakennukset tulee ensisijaisesti pyrkiä säilyttämään. Erillispientalojen korttelialue, jolla ympäristö säilytetään. Mahdollisten uudisrakennusten ja niihin liittyvien maanpäällisten rakennelmien taajamakuvalliseen ilmeeseen ja ympäristöön sopivuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota.”

Kaavoittaja sai myönteistäkin palautetta. ”Asemakaavakartan tekstissä tuodaan esille tahtotila varmistaa ja ylläpitää alueen arvokasta, kaunista ja puistomaista rintamamiestaloalueen ilmettä”, asukas kirjoitti.

Killon asuinalue ja sen uusi kaavoitus

Killon alue on jälleenrakennuskauden pientalovaltainen asuinalue, jonka rakentuminen juontaa juurensa Valmetin Härmälän lentokonetehtaan työntekijöiden asuntopulasta.
Kaavaehdotus keväällä 2024 esittää alueen tonteille lisärakentamisoikeuksia. Lisärakennus voisi olla enintään 120 neliön laajuinen. Toinen vaihtoehto on laajennusosa nykyiseen taloon, jolloin rakennusoikeus olisi 220 neliötä. Lisäksi voisi tehdä 30 neliön ja laajennusosan ratkaisussa 50 neliön talousrakennuksen, mikäli se sopii tontille. Osa tonteista on varustettu suojelumerkinnällä, jolloin vaaditaan Pirkanmaan maakuntamuseon lausunto rakennushankkeen yhteydessä.
Vuonna 1936 lentokonetehtaansa Suomenlinnasta Tampereelle muuttanut Valmet oli aktiivinen toimija työntekijöidensä asuttamisessa alueelle. Tehdas osti tonttimaata, osallistui alueen kaavoittamiseen ja rakennussuunnitteluun sekä huolehti teiden ja kunnallistekniikan rakentamisesta alueella. Nyt kaavoitettava alue on suurimmaksi osaksi rakentunut 1940–1950-luvuilla.
Ensimmäisenä 1940-luvun lopulla kaavoitettiin ja rakennettiin eteläinen Killo, josta asutusta laajennettiin luoteeseen. Lisäksi Killon länsiosassa sijaitsevan Moisiontien ympäristö rakennettiin 1960–1970-luvuilla. Tämän jälkeen Killon kaava-alueelle rakennetut talot ovat olleet lähinnä yksittäisiä täydennysrakentamiskohteita. 1980-, 1990- ja 2000-luvuilla aluetta on täydennetty talousrakennuksilla sekä autotalleilla ja -katoksilla.
Killon kulttuuriympäristön arvot perustuvat alueen historiaan lentokonetehtaan työntekijöiden asuinalueena, jälleenrakennuskauden tyyppitalojen arkkitehtuuriin ja alkuperäisten kaavojen mukaiseen yhtenäiseen rakentumiseen. Alueen rakennukset ovat pääosin 1,5-kerroksisia tyyppitaloja.
Vehreät pihat ja varttunut puusto muodostavat Killossa merkittävän kulttuuriympäristön kerroksen ja osan alueen identiteettiä.
Killon alueesta suurin osa on yleiskaavassa osoitettu merkinnällä AP/s pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi, jolla ympäristö säilytetään.
Uudisrakentamisessa tulee huomioida sekä rakennustapa että yleinen sopivuus maisemaan. Uudisrakentamisen tulee olla alisteista tai korkeintaan tasa-arvoista olemassa olevalle päärakennukselle. Uudisrakentaminen tulee toteuttaa ensisijaisesti ”erillisnoppa” konseptia ja toissijaisesti ”laajennusosa” konseptia. Jos kumpikaan edellä mainituista ei ole soveltuva, voidaan soveltaa kolmantena vaihtoehtona “poikkeus” konseptia, jossa uudisrakentamisratkaisu suunnitellaan ja toteutetaan uniikkiratkaisuna tonttikohtaiseen tilanteeseen sopivasti niin, että se mahdollisimman hyvin toteuttaa rakennustapaohjetta.
Lähde: Heilu Oy:n viitesuunnitelma