Pirkkalalainen Pia Liettyä nappasi latin style -tanssissa MM-mitalin: ”Mistään muusta liikunnasta en ole saanut samanlaista iloa”, hän hehkuttaa

"Kaikesta stressistä ja jännityksestä huolimatta kisoihin osallistuminen on todella koukuttavaa", sanoo latinorytmeissä viihtyvä tanssija.

Pirkkalalaisen Pia Liettyän onnistunut Latin style soolo cha cha palkittiin marraskuussa MM-pronssilla Pohjois-Makedoniassa pidetyissä kilpailuissa. Kuva: Minna Tanttu

PIRKKALAN Kyöstillä asuva Pia Liettyä kilpaili viime marraskuussa Skopjessa Pohjois-Makedoniassa MM-mitalin arvoisesti cha cha -tanssissa. Kotiin tuomisina oli MM-pronssi Latin Stylen soolossa eli latinalais-amerikkalaistansseihin pohjautuvassa lajissa.

Latino Show -ryhmänsä kanssa Liettyä on saavuttanut aiemmin useammankin kansainvälisen palkintosijan, mutta marraskuussa tuli ensimmäinen MM–tason henkilökohtainen mitali.

Latin Style on uudehko kilpailusarja, jossa puhdas latinalaistanssitekniikka ja kilpatanssimaisuus korostuvat. Lajissa kilpailijat esittävät omaa koreografiaansa lavalla järjestäjän valitsemaan musiikkiin. Tanssipuvut tässä lajissa ovat tyypilliset lattariasut.

”Omilta teknisiltä taidoilta vaaditaan paljon ja yksin tanssiminen ilman ryhmän kannattelua on toki jännittävämpää. Soolona tanssiessa ei saa myöskään liikkeisiin konkreettista fyysistä tukea tanssiparilta”, kertoo kymmenen vuotta kilpatanssiakin harrastanut Pia Liettyä.

Mitalisade jatkui huhtikuun SM-kilpailuissa, kun Liettyän tanssiryhmä voitti Synchro dance -pienryhmässä kultaa ja Pia itse henkilökohtaisen pronssimitalin Latin Style soolo jivessa.

LATINO Show’ssa yhdistetään kilpatanssin latinalais- sekä showtanssitekniikoita ja -elementtejä ja sitä voi tanssia soolona, duona, pienryhmänä tai isommassa muodostelmassa.

Pia Liettyä on tanssinut lajia vuodesta 2015 lähtien Tanssikoulu Dance Actionsin pienryhmässä nimeltään Latin Actions, jossa on tällä hetkellä 5 tanssijaa.

”Latino Show’ssa olen saanut haastaa itseäni, sillä showtanssi ei ollut minulle tuttua ennestään. Lajissa luodaan teos, jossa koreografian, musiikin, puvustuksen ja muun ulkoasun sekä valitun teeman pitää olla yhteydessä keskenään”, Pia kertoo.

Koreografioista vastaavat tanssinopettajat Minna Tanttu ja Markku Luttinen ja sen valmistuessa rakentuu ryhmän käsissä myös teeman mukainen ulkoasu koreografiaa ja musiikkia tukemaan.

”Puvut tehdään itse tai teetetään ompelijalla, pukujen pohjalta sitten suunnitellaan yhdessä kampaukset ja meikki. Musiikin tanssiteoksen taustalla pitää tukea valittua teemaa ja olla inspiroiva, sillä siitä haetaan vivahteita, rytmiikkaa ja piirteitä, joista voi hioa yksityiskohtia myös esitykseen. Musiikin pitää antaa voimaa kilpailutilanteessa”, Pia Liettyä kuvailee.

Synchro Dance -tanssin yhdenmukaista tyylikkyyttä Skopjen MM-kisoissa 2023. Kuva: Photostudio Still

LATINO Show’n lisäksi ryhmällä on kilpailtu myös Synchro dance – sarjassa, jossa tanssilaji voi olla mitä vain, mutta ryhmän tulee liikkua muodostelmassa mahdollisimman samanaikaisesti ja yhdenmukaisesti.

PIA Liettyän mielestä parasta koko Latino Show’ssa on erilaisten teemojen ja aiheiden käsittely tanssiteoksissa.

”Uusimmassa teoksessamme ´Please Be Safe´ käsitellään kaipausta, vihaa, pelkoa ja hieman myös toivoa, joten tämä on ollut ehdottomasti haastavin työmme tähän asti. Ilmaisun tulee olla luontevaa ja uskottavaa, mikä vaatii sillä saralla enemmän tanssijoiltakin. Uusin koreografiamme Latino Show’ssa on upea, joten sitä on ollut ihanaa päästä esittämään myös isommalle yleisölle”, Pia Liettyä kertoo.

TANSSILLA on iso rooli Liettyän elämässä.

”Mistään muusta liikunnasta en ole saanut samanlaista iloa kuin tanssista. Kaverit tulevat tanssin kautta, harjoittelemme kahdesti viikossa tavoitteellisesti, kilpailut ovat aina tähtäimessä.”

”Kaikesta stressistä ja jännityksestä huolimatta kisoihin osallistuminen on todella koukuttavaa. Tanssin fyysisyys yhdistettynä kovaan keskittymiseen on täydellistä pään tyhjennystä, joka huoltaa mieltä. Toivon, että saan jatkaa tanssimista niin kauan kuin vain pystyn”, Pia sanoo.

Tanssiharrastuksen aloittamisesta haaveilevia Pia Liettyä rohkaisee etsimään tanssikoulun, jossa on itseä kiinnostavia tanssilajeja ja ilmoittautumalla alkeiskurssille.

Tanssista löytyy runsaasti eri alalajeja, joten kaikille löytyy sopiva ilmaisumuoto, joten rohkeasti mukaan etsimään tanssin iloa!