Vähäjärven koulun oppilaat pääsivät esiintymään Portugalin televisioon – Kuvauksista tuli jännittävämmät kuin osattiin odottaa

Vähäjärven koulun Erasmus-ryhmä vieraili aiemmalta käynniltä tuttujen portugalilaisperheiden luona. Valtakunnallisen tv-kanavan studiossa koettiin yllätyksiä.

Tv-tuotannon väki kaikkiin kuvauksiin osallistuneiden oppilaiden ja opettajien kanssa ohjelman jälkeen.

KYMMENEN oppilaan ja kolmen opettajan Erasmus-ryhmä lähti kohti Perafitaa torstaina 11.4. tavoitteenaan majoittua aiemmin marras-joulukuun vaihteessa Pirkkalassa vierailleiden portugalilaisten oppilaiden perheissä. Jälleennäkeminen Porton lentokentällä oli myöhäisestä saapumisajankohdasta huolimatta riehakas.

Vietimme helteisen viikon Perafitan koululla ja sen lähiympäristössä. Päivät täyttyivät tietenkin musiikista, niin kuin projektin nimestä Let’s play saattaa päätellä. Ehdimme myös nauttia Portugalin poikkeuksellisen lämpimästä mutta myös tuulisesta säästä. Osallistuimme surffauskurssille, tutustuimme portugalilaisiin perinneruokiin, osallistuimme arkkitehtuuri työpajaan, tanssimme portugalilaisia tansseja ja kävimme katsomassa Porton ja Matosinhosin nähtävyyksiä.

Yksi projektin teemoista käsitteli musiikin merkitystä yhteiskunnallisissa mullistuksissa, kuten esimerkiksi Portugalin neilikkavallankumouksessa, josta tulee 25.4. kuluneeksi 50 vuotta. Tästä syystä esitimme Portugalin konserteissa vallankumouksen käynnistänyttä musiikkia muun muassa Zeca Afonsolta.

PÄÄSIMME mainostamaan projektiamme ja sen päättävää konserttiamme myös valtakunnalliseen televisioon RTP:n Praça da Alegria -ohjelmaan. Esitimme suorassa lähetyksessä Zeca Afonson kappaleen Filhos da madrugada, joka tosin oli äänitetty ennakkoon pari päivää aikaisemmin perafitalaisen koulun musiikkiluokan studiossa musiikinopettaja Rui Fernandesin johdolla.

Ajoimme maanantaina TV-ohjelman kuvauksiin naapurikaupunkiin Vila nova de Gaiaan. Emme päässeet harjoittelemaan playbackina esiintymistä yhtään etukäteen studiossa, joten tilanne oli todella jännittävä. Rumpalillemme Ainolle ei ollut laitettu edes bassorummun poljinta, mutta siitä huolimatta hän polki kengällään lattiaa hyvin uskottavasti.

Esiintyminen meni lopulta hyvin niin meiltä kuin portugalilaisten oppilaiden bändiltä. Esiintymisten lisäksi musiikinopettajat Rui Fernandes ja Heli Setälä vastailivat juontajien kysymyksiin ja kertoivat projektista tässä ikäihmisille suunnatussa ohjelmassa.

Oppilaat RTP:n Vila Nova de Gaian TV-studion TV-tornin edessä. Takarivissä vasemmalta: Sofia Kohtala, Aleksi Kulmanen, Elina Nikunen, Nella Hellman, Niklas Bossmann, Aino Elomaa, Rosa Helldán, Seela Lindström, Petra Koho, Carita Sirén. Alarivissä vasemmalta: Kaisa Lahti, Sanni Koivumäki ja Heli Setälä.

VIERAILUN viimeiset päivät valmistelimme Perafitan keskustassa sijaitsevassa auditoriossa pidettävää konserttiamme. Konsertissa esiintyi neljä Perafitan koulun bändikerhon bändiä, João Machado, joka ihastutti meitä portugalilaisen kitaran soitolla jo täällä Pirkkalassa joulukuussa pidetyssä Erasmus-konsertissa säestäjänään Rui Fernandes sekä suomalaisten nuorten bändi. ZecaAfonson kappaleiden lisäksi kuultiin muun muassa E depois de adeus ja Ultra Bran Minä suojelen sinua kaikelta. Viimeisenä kappaleena lauloimme kaikki yhdessä Grandola vila morena.

Vähäjärven koulun Erasmus-bändi esiintymässä konsertissa 17. huhtikuuta.

JÄTIMME haikeat jäähyväiset portugalilaisille ystävillemme ja heidän perheilleen torstaina 18.4. En kuitenkaan usko, että nämä olivat lopulliset hyvästit, niin läheiset ystävät meistä oli tullut tämän lukuvuoden ajan kestäneen projektin aikana.

Tämä projekti on opettanut meille paljon esiintymisestä, portugalilaisista tavoista ja kulttuurista sekä rohkaissut käyttämään kielitaitoamme, joka onkin kehittynyt huimasti. Oppilailta tämä on vaatinut rohkeutta ja joustavuutta, mutta majoittajaperheiden lämmin huolenpito on tehnyt kaikesta hieman helpompaa.

Nyt on aika kiittää – kiitos Erasmus, kiitos portugalilaiset ystävämme! We will never forget! Obrigada!

Heli Setälä

Kirjoittaja on Vähäjärven koulun opettaja.