”Lauantaina oli enemmän väkeä kuin ikinä” – Rautakauden Birckalan uudistukset saivat lämpimän vastaanoton

Reipissä järjestetty rautakausitapahtuma houkutteli tänä vuonna yli 6000 kävijää.

Topias Paukkeri pääsi Rautakauden Birckalassa koskettamaan Suomen viestikyyhky-yhdistyksen Risto Nikkasen pitelemää kyyhkyä.

VIIME viikonloppuna Pirkkalan Reipissä järjestetty Rautakauden Birckala -muinaistapahtuma oli jälleen menestys. Pirkkalan kunnan kulttuurituottaja Peik Erholan mukaan tapahtuma keräsi yli 6000 kävijää, mikä on suunnilleen saman verran kuin viime vuonna. Avauspäivänä Reipissä tehtiin yhden päivän kävijäennätys.

”Lauantaina oli enemmän väkeä kuin ikinä. Aamupäivällä sunnuntaina oli hiljaisempaa, mutta sään parannuttua väkimäärä lisääntyi”, hän kertoo.

AIKAISEMMIN Muinaismarkkinoiden nimellä tunnettu tapahtuma uudistui täksi vuodeksi, vaikka ohjelma pysyi pääpiirteittäin ennallaan. Erholan mukaan uudistukset otettiin kävijöiden keskuudessa hyvin vastaan.

”Alue oli nyt rakennettu vähän eri tavalla. Pikku yksityiskohtia oltiin hierottu, jotta se olisi autenttisempi. Meillä oli vielä enemmän väkeä muinaisaikapuvuissa ja moderneja materiaaleja naamioitu piiloon. Yritimme saada esimerkiksi roskiksista ja käymälöistä rautakautisen näköisiä”, hän kuvaa muutoksia.

Autenttisuuden lisäämisen ohella Reipissä oli aikaisempaa enemmän esimerkiksi kädentaitojen työpajoja ja tapahtuman luonteeseen sopivia myyjiä. Puheohjelmat ja musiikkiesitykset oltiin siirretty teltasta ulkolavalle, jonka edustalle kerääntyi runsaasti kuulijoita. Myös historianelävöittäjien viikinkileiri oli huomattavasti suurempi kuin aikaisemmin.

Bussiliikennettä alueelle lisättiin, jotta alue olisi paremmin tavoitettavissa ilmaisella yleisökuljetuksella.

”Tuli täysiä bussilastillisia pitkin päivää. Emme haluaisi tehdä tapahtumaa missään muualla kuin Reipissä, vaikka suuren yleisömäärän saapuminen alueelle vaatiikin erikoisjärjestelyitä pysäköinnin, liikenteen ja yleisökuljetusten osalta.”

”Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi kauimmaiset kävijät olivat Kanadasta asti”, kulttuurituottaja Peik Erhola kertoo Rautakauden Birckalan kansainvälisistä vieraista.

VAIKKA sade kiusasi jonkin verran Rautakauden Birckalan sunnuntaita, Erhola ynnää myös sään olleen järjestäjien mieleen. Esimerkiksi Pirkanmaata kiusannut kova tuuli alkoi tuivertamaan vasta tapahtuman päätyttyä. Toisaalta pienet sateet mahdollistivat rautakausitapahtumalle keskeisen tulielementin hyödyntämisen.

”Ihmiset pääsivät tekemään tulta rautakauden välineillä. Jos on pelkkää auringonpaistetta, monta juttua jää tekemättä maastopalovaroituksen takia”, Erhola kuvaa.

PIRKKALASSA vietetään rautakautista viikonloppua myös ensi vuonna. Kulttuurituottaja Erholan mukaan tapahtuma järjestetään 5. ja 6. heinäkuuta.

”Se menee yhteen muiden historiatapahtumien kanssa eri puolilla Suomea”, hän perustelee jo perinteiseksi vakiintunutta ajankohtaa.

Kulttuurituottaja Erholan mukaan Rautakauden Birckalan järjestäminen on iso ponnistus. Tänä vuonna tapahtumaa oli tekemässä kunnan väen lisäksi parinsadan hengen joukko, joihin lukeutuvat muun muassa Birckalan kaartin viikinkimiekkailuharrastajat. Nyt taistelijoita saapui Pirkkalaan aiempaa useammista seuroista ympäri Suomen.

Lue myös: Kolisevista keihäistä kauniisiin kyyhkyihin – tältä näytti Reipin vallannut Rautakauden Birckala