Kansallissoitin pääsee oikeuksiinsa kirkkokonsertissa – ”Suuruus tulee esiin hiljaisissa väreissä”

Kanteletaiteilija Marja Nevankallion käsissä kantele taipuu tyyliin kuin tyyliin.

Kirkot ovat kanteletaiteilija Marja Nevankalliolle tuttuja esiintymispaikkoja monen vuoden ajalta. ”Erityisesti pienemmät puu- tai kivikirkot ovat akustisesti ihania konserttiympäristöjä kanteleelle.” Kuva: Jaana Nevankallio
KANTELEPERINNE elää ja voi hyvin, ja oikeissa käsissä kansallissoitin taipuu hämmästyttävän moneen. Sen todistaa kanteletaiteilija Marja Nevankallio, joka konsertoi Pirkkalan Vanhassa kirkossa torstaina 11. heinäkuuta.

Maa on niin kaunis -konsertti tekee kunniaa kesäiselle luonnolle.

”Konsertti koostuu musiikista, jonka säveltäjät ovat saaneet inspiraationsa luonnosta tai jossa tunnelma ja maisema ovat erityisellä tavalla läsnä. Konsertti on kuin musiikillinen polku, joka vie erilaisten maisemien äärelle”, Nevankallio kertoo.

”On tärkeää pysähtyä katsomaan sitä kauneutta, joka meitä täällä ympäröi. Luojan luoma maailma on niin äärettömän kaunis.”

Konsertin tunnelmaan voi virittäytyä etukäteen hautausmaalla sijaitsevassa Toivon puutarhassa, joka tarjoaa eväitä hiljentymiseen. Hautausmaalle siirrytään opastetusti kirkon pääovelta kello 18.

NEVANKALLION mukaan kanteleen ilmaisuvoima piilee sen laajassa, hiljaisessa sävymaailmassa. Se pääsee oikeuksiinsa, kun ympäristön häly on minimoitu.

”On ihanaa, että on soittimia, joiden suuruus tulee esiin juuri hiljaisissa väreissä, sävyissä, heijastuksissa. Joskus tuntuu, että nykymaailmassa liikaakin haetaan voimaa ja näyttävyyttä, ja saatetaan unohtaa, että hiljaisuudessakin on dynaamista skaalaa, rikkautta.”

Silti kantele sopii myös moderniin taidemusiikkiin, jota Nevankallio yhdistelee vanhoihin perinteisiin. Repertuaariin on aina kuulunut myös liuta muita tyylilajeja kamarimusiikista kevyempään musiikkiin.

”Tämä on väistämättä laajentanut ajatteluani siitä, millaista musiikkia kanteleella voi soittaa. Kaikkea voi, kun sen vain sovittaa itselleen soittajana sopivaksi. Kuulijat ovat yleensä hyvin avoimia sille, millaista musiikkia konsertti sisältää.”

Myös kantelekenttä on laajentunut sitten Nevankallion nuoruusvuosien.

”Mukaan on tullut kansanmusiikkiin ja taidemusiikkiin keskittyneiden soittajien lisäksi enemmän soittajia myös kevyen musiikin alalta. Soittajia ja opettajia löytyy ympäri Suomen, perinne on vahvasti elossa.”

Maa on niin kaunis -kantelekonsertti Pirkkalan Vanhassa kirkossa (Anian rantatie 226) to 11.7. klo 19.