– Jo yritystä perustaessani ajatus oli, että pääpaino tulee olemaan yksityisasiakkaissa. Nyt meillä on kolme työntekijää, asiakkaat ovat pääosin Pirkanmaalla, Leivaara kertoo.
Hieman yli puolet Tähtipölyn asiakkaista on seniori-ikäisiä. Loput ovat niin sanottuja tavallisia perheitä.
– Heillä on hektinen arki, lapset harrastavat, kaikkea menoa riittää ja arkeen haetaan pientä helpotusta sillä, että siivousapua ostetaan ulkopuoliselta. Useimpien asiakkaiden luona siivotaan parin viikon välein, ikäihmisillä usein riittää kerran kuussakin, Leivaara kertoo.
Asiakas voi joissain tapauksissa olla oikeutettu ostamaan siivouspalvelua arvonlisäverottomana, esimerkiksi jos hänellä on jokin vamma tai sairaus, joka heikentää omaa toimintakykyä.– On tullut vastaan myös tapauksia, joissa vaikeasti vammaisen lapsen omaishoitaja on ollut oikeutettu tällaiseen mahdollisuuteen, Leivaara sanoo.
Monesti asiakkaat uskovat, että jos saa ostaa siivouspalvelua arvonlisäverottomana, silloin ei ole enää mahdollista hakea kotitalousvähennystä. Leivaara korjaa väärän luulon.
– Silti voi hakea vielä kotitalousvähennystäkin, vaikka palvelu on jo arvonlisäverotonta. Tietysti jos palvelun ostaa vaikka kaupungin maksusitoumuksella, ei kotitalousvähennystä voi saada.
Jos palvelun ostaja arvelee olevansa oikeutettu arvonlisäverottomaan palveluun, hän voi kysyä asiasta palvelun tuottajalta, Leivaara kertoo.
– Minullakin on palvelusuunnitelma, joka täytetään asiakkaan kanssa. Siinä kysellään, että onko asiakkaalla sairauksia tai vastaavia. Paperin täytön aikana tulee selvästi esiin, jos asiakas on oikeutettu tällaiseen palveluun. Paperi jää minulle ja näytän sen verottajalle, jos verottaja haluaa asian tarkistaa. Tämä on asia, jota hyvin harva tietää, Leivaara sanoo.
Siivouksen ostamisessa on kyse lähes puhtaasti työn ostamisesta, jolloin asiakas pääsee usein tekemään kotitalousvähennyksen koko maksamastaan summasta. Tai on päässyt ainakin tähän asti.
– Matkakuluista kotitalousvähennystä ei ole koskaan saanut. Moni siivousalan yrittäjä on laskenut aineet ja tarvikkeet mukaan siivouksen tuntihintaan, koska esimerkiksi pesuainetiivisteitä kuluu siivouksessa hyvin vähän. Nyt moni on siirtynyt laskuttamaan pesuaineet erikseen ja siihen minäkin olen miettinyt siirtyväni, Leivaara sanoo.
Monella saattaa olla käsitys, että kotisiivousta ostavat vain varakkaat. Leivaara pyyhkii tämän väärinkäsityksen pois.
– Yleinen ajatus, mutta ei se pidä paikkaansa. Kotitalousvähennyksen osuus siivoustyöstä on viime ja tänä vuonna ollut 60 prosenttia, mikä on nostanut työn kysyntää, eikä siivouksen ostaminen siis todellakaan ole vain rikkaiden hommaa.
Keskiverron lapsiperheen omakotitalon siivoamiseen kuluu kolmesta neljään tuntia. Jos tällaisen siivouksen hinta muodostuu kovin korkeaksi, vinkkaa Leivaara käyttämään siivoojaa harvemmin.
– Sen voi aina jaksottaa oman maksukyvyn mukaan. Ei siivoamisen tarvitse olla viikoittaista eikä edes joka toinen viikko toistuvaa. Meillä on asiakkaita, joille tehdään 8 viikon välein perusteellisempi siivous ja he tekevät itse ylläpitosiivousta, Leivaara sanoo.
Jos haluaa käyttää siivouspalvelua mutta kustannukset mietityttävät, voi siivoojaa myös hieman auttaa varsinaisen siivouksen nopeuttamiseksi.
– Kyllä me tarvittaessa raivaamme vaikka lelut lattialta, mutta aina ohjeistan asiakasta että olisi suotavaa kerätä ainakin suurimmat. Silloin varsinainen siivoustyö alkaa tehokkaammin. Meitä varten ei tietenkään tarvitse siivota, mutta järjestelemällä voi alentaa kustannuksia, Leivaara naurahtaa.
Kotitalousvähennyksen voi tehdä myös silloin, jos esimerkiksi ostaa siivouspalvelua vanhemmilleen.
Juttua muokattu 19.3.2024 kello 10.00: Poistettu virheellinen kohta, jossa kerrottiin että yli 75 vuoden ikä yksinään oikeuttaisi siivouspalvelun ostamiseen arvonlisäverottomana.