Kotitalousvähennys on hyvä kirittäjä monenlaisiin kotitöihin, ja nyt sen piiriin tuli uusi hyödyllinen palvelu, kertovat yrittäjät

Lasten oikeus saada vähennys vanhemmilleen kotiin tilaamasta fysioterapiasta on yrittäjän mielestä aikamoinen uudistus.

KOTIPALVELUYRITYS Katan Padan yrittäjä Katariina Juva tarjoaa yksityishenkilöille apua muun muassa ruokaostoksille, ruoanlaittoon ja siivoamiseen. Suurin osa asiakkaista on ikääntyneitä, joille esimerkiksi hellan ääressä seisominen ei onnistu. – Kotitalousvähennys on ehdottomasti tärkeä asia liiketoiminnalle. Teen asiakkaalle aina vuoden päätteeksi yhteenvedon, josta he pystyvät suoraan siirtämään tiedot omaan kotitalousvähennykseen. Olen jopa tehnyt niinkin, että jos asiakkaalla on ollut täyttämisessä haasteita, olen täyttänyt lomakkeen heidän puolestaan ja heidän on vain tarvinnut laittaa se postiin, Juva kertoo.
MIKKO Rimmi johtaa Näsin Vesijohtoliikkeen LVI-pienhuoltoa. – Laskutukseltaan monet työt ovat meillä pienhuoltopuolella aika pienimuotoisia. Aika ajoin, jos kokonaislaskutus menee tuhansiin euroihin, meiltä kysytään, onko kotitalousvähennyksen käyttö mahdollista, ja onhan se. Esimerkiksi omakotitalon täydellinen putkiremontti, jossa vaihdetaan käyttövesiputket täydellisesti, on työnä sellainen, että siinä tulee työn osuutta niin paljon, että vähennystä yleensä käytetään. Huoltopuolella kotitalousvähennys ei kuitenkaan näyttele niin isoa roolia, Rimmi kertoo.
TOMMI Makkonen Fysioterapia Terveyspisteestä sanoo, että kotona annettavan toimintaterapian ja fysioterapian hyväksyminen kotitalousvähennyksen piiriin vuoden alusta on iso asia. – Se voi jopa lisätä kotikäyntien osuutta verrattuna toimitiloissa annettaviin palveluihin, joihin vähennys ei päde. Vähennystä ei saa matkakuluista, vaan vain työn osuudesta, hän sanoo. Aikamoinen lisäetu on, että lapset voivat kustantaa kyseisiä palveluita vanhemmilleen ja vähentää kulut omassa verotuksessaan. Makkonen muistuttaa, että yrittäjän on tehtävä ns. Soteri-rekisteriin merkintä paikkakunnista, joissa hän tekee kotikäyntejä. – Itse ilmoitin sinne Ylöjärven, Pirkkalan, Lempäälän, Vesilahden, Nokian ja Tampereen, Makkonen kertoo.
ESSI Pitkänen Pirkkalan Sähköliikkeestä kertoo yrityksen tekevän paljon töitä yksityisasiakkaille, jotka hyödyntävät kotitalousvähennystä. – Suurin osa asiakkaista on kiinnostunut vähennyksestä ja käyttää sitä aktiivisesti. Jos asiakas ei itse ota vähennystä puheeksi, niin ainakin isommissa hommissa koetamme muistuttaa asiasta ja myös kotisivuillamme kerrotaan aiheesta, Pitkänen sanoo. Hän muistuttaa, että pienemmätkin työt kerryttävät vähennyssaldoa niin, että omavastuu äkkiä täyttyy. – Sellaisia ovat meillä esimerkiksi lieden, kiukaiden ja valaisimien ja aurinkopaneelien asennukset.
HANNU Ojala Pirkkalan Asennustekniikka Oy:stä kertoo asiakkaiden olevan hyvin perillä kotitalousvähennyksen mahdollisuudesta. – Aurinkopaneeleista tulevat meidän palveluistamme isoimmat vähennykset. Kun paneelit pistetään taloon, työn osuus on hinnasta noin 3000–5000 euroa. Kuitenkaan läheskään kaikki eivät ole kyselleet meiltä vähennyksestä. Hinta on kiinnostanut kyllä muuten. Olemme sitten opastaneet heitä, miten verottajalle täytellään laput, Ojala sanoo.
– LUMITÖITÄ, jään poistoa pihoilta, pienimuotoisia sisä- ja ulkoremontteja, kesällä ruohonleikkuuta, luettelee kylätalkkari Olli-Pekka Nolvi töitään, joista rapsahtaa kotitalousvähennys asiakkaille. – Moni asiakkaista pitää vähennystä tärkeänä. En tiedä käyttäisivätkö he palvelua ilman vähennystä, ainakin voivat tilata enemmän kuin muuten, Nolvi tuumii. Jos piha käydään putsaamassa lumesta vaikkapa kymmenen kertaa talven aikana, kertyy siitä jo työtunteja ja vähennettävää, kertoo Lempäälässä, Pirkkalassa ja Tampereella palveluja tarjoava kylätalkkari.