Pirhan nettisivujen edessä menee ymmälleen niin potilas kuin toimittajakin

Suurten muutosten aikaan hyvinvointialueilta tarvittaisiin nykyistä terävämpää viestintää.

PIRKKALAN terveyspalveluiden tiedot siirtyivät tammikuussa 2023 Pirkkalan kunnan sivuilta Pirkanmaan hyvinvointialueen sivuille. Kuva: Sanni Harmanen

MIKÄ yhdistää toimittajaa ja terveyspalveluiden asiakasta? Molemmat ilahtuvat selkeästä viestinnästä.

Molemmat ovat myös selailleet Pirkanmaan hyvinvointialueen sivuja ahkerasti jo reilun vuoden ajan. Pirha.fi-jättisivustolle on keskitetty muun muassa sote-palveluiden yhteystiedot, asiointiohjeet ja linkit sähköiseen asiointiin. Usein on tuntunut, että varsinkin arkiseen asiointiin liittyvät kysymykset vaativat aikamoisia tiedonhakutaitoja.

Muistan käyttäneeni juhannuksen kynnyksellä pitkän ajan etsien sivustolta yksiselitteistä tietoa Pirkkalan terveyskeskuksen poik­keusaukioloajoista lehtijuttua varten. Soitin lopulta viestintäosastolle, josta ei koskaan ehditty palata asiaan.

Nyt alkuvuodesta varasin yksityishenkilönä hammaslääkäriaikaa Tampereelta. Sain haahuilla pitkään kiireettömän hoidon sähköisen asiointipalvelun kalenterissa, ennen kuin muualta selvisi, että tämän nimenomaisen kiireettömän hoidon voikin varata ainoastaan puhelimitse.

VIESTINTÄ on yksi asioista, joista pirkkalalaiset ovat antaneet eniten palautetta Pirha-aikana, kertoivat Pirkkalan terveyskeskuksen esihenkilöt Pirkkalaisessa viime viikolla. Heidän mukaansa nettisivuilla on jo tehty parannuksia esimerkiksi tuomalla kausirokotusten tietoja paremmin esille, vähempien klikkausten taakse. Myös aluevaltuustossa todettiin tammikuussa ääneen, että ulkoisessa viestinnässä on parantamisen varaa.

On ilo kuulla, että parannuksia tapahtuu. Tällaisenaan tiedon saaminen tavallisista terveyspalveluista vaatii kansalaiselta turhan paljon sinnikkyyttä. Suurten muutosten aikaan myös viestinnän on oltava terävimmillään.

Lue myös: Tämä kaikki on muuttunut Pirkkalan terveyspalveluissa reilun vuoden aikana – Palautetta tullut varsinkin kahdesta asiasta