Moni hanke Pirkkalassa pääsee maaliin tai nytkähtää eteenpäin tänä vuonna – Näitä merkkipaaluja ”Suomen onnellisimmassa kunnassa” odotetaan

Pirkkalassa valmistuu tänä vuonna isoja rakennushankkeita ja päätetään raitiotien kohtalosta.

PIRKKALAN valtuusto päättää raitiotien rakentamisesta tai sen hylkäämisestä syksyllä 2024. Kuva: Sanni Harmanen

VUONNA 2023 Pirkkalalle sateli mairittelevaa huomiota valtakunnallisissa medioissa. Vertailu ja selvitys toisensa perään nostivat Pirkkalan muun muassa vuoden elinvoimaisimmaksi (WSP Finland) ja maan onnellisimmaksi kunnaksi (Aamulehti, Ilta-Sanomat). Näiden huomionosoitusten saattelemana on hyvä aloitella uutta vuotta.

Kuten tunnettua, vierivä kivi ei hevin sammaloidu, ja vuonna 2024 moni hanke onkin Pirkkalassa vierähtämässä maaliin tai nytkähtämässä eteenpäin. Pirkkalalaisten elämässä näkyvät konkreettisesti esimerkiksi Pirkkala-kampuksen uuden koulurakennuksen käyttöönotto ja vapaa-aikakeskuksen laajennusosan valmistuminen.

VALMIIKSI tulee myös Pirkkala-Linnainmaa-raitiotien toteutussuunnitelma. Pirkkalan valtuusto tekee päätöksen raitiotiehankkeeseen ryhtymisestä tai sen hylkäämisestä syksyllä 2024. Siinä missä uusi jättikoulu on kunnan historian isoin rakennushanke ja vastaamista kunnan väestökehitykseen, vaikuttaa ratikkaratkaisu Pirkkalan saavutettavuuteen ja asemaan Tampereen seudulla hamaan tulevaisuuteen.

Lisäksi keväällä 2024 kunnan on määrä lausua näkemyksensä toisesta puhuttavasta hankkeesta, Puskiaisten oikaisun yleissuunnitelmasta.

Joku voisi kysyä, mihin näitä kalliita ja kiisteltyjä liikennehankkeita tarvitaan, kun Pirkkala tuntuu pärjäävän mukavasti nykyiselläänkin. Laakereilleen ei kuitenkaan sovi jäädä lepäämään, eikä Pirkkalan vetovoimaa tule ottaa itsestäänselvyytenä. Tuttujen maisemien muuttuminen voi kirpaista, mutta Pirkkala on siitä onnellisessa asemassa kuntakartalla, että maisemat muuttuvat vilkkaampaan, ei autioituvaan, suuntaan.