Hallinto-oikeus pohtii asukkaiden valituksia Loukonlahden kaavasta – kunta antoi vastineensa ja haluaa että valitukset hylätään

HALLINTO-OIKEUS pohtii parhaillaan valituksia asemakaavasta, joka toisi Loukonlahden nykyasutuksen ja Pyhäjärven välisille pelloille 1300 uutta asukasta ja liikuntapuiston. Kunnan mielestä kaavan voi vahvistaa. Moni asukas ja useat taloyhtiöt ovat eri mieltä.

USEAT Loukonlahden taloyhtiöt ja yksityiset asukkaat ovat valittaneet hallinto-oikeuteen Loukonlahden asemakaavan muutoksesta, jonka Pirkkalan valtuusto hyväksyi toukokuussa.

Pirkkalan kunta antoi oman vastineensa oikeudelle toissa viikolla ja haluaa, että valitukset hylätään.

Pirkkala pyysi lisäksi oikeutta kiirehtimään päätöstä, koska kaavan vahvistumisesta riippuu kunnan lähivuosien tonttitarjonta sekä Loukonlahden liikuntapuiston toteuttaminen.

Loukonlahteen on suunniteltu laaja pientalovaltainen kaavalaajennus, joka toisi seudulle noin 1300 asukasta lisää.

Nykyisen asutuksen ja Pyhäjärven väliselle kaistaleelle on tulossa noin 250 kytkettyä ja erillispientalotonttia sekä noin 100-150 rivitaloasuntoa sekä liiketalon kortteliin yli 70 kerrostaloasuntoa.

Alueen toiseen reunaan Pereentien viereen on kaavoitettu liikuntapalveluja halleineen ja kenttineen.

Asukkaat vetoavat valituksissa muun muassa luonnonarvojen menetykseen, Loukonlahden uuden asutuksen tiiveyteen, ja siihen, että uusi kaava ei ole yleiskaavan mukainen. Asukkaat haluavat Loukonlahteen selvästi vähemmän lisäasutusta sisältävän kaavan.

LOUKONLAHDEN kaavalaajennus mahdollistaisi noin 450 pääasiassa pientaloasuntoa sekä lisäksi suuren urheilupalveluiden alueen.

Kunnanhallituksen vastauksessa oikeudelle todetaan, että ”kannanotot kaavaratkaisun koetuista haitoista lähiasutukselle on tiedostettu”.

Kunta ei pidä asemakaavaa yleiskaavan vastaisena. Se toteaa valittajilla olevan ”väärä käsitys maakunta- ja yleiskaavojen tarkkuustasosta ja ohjausvaikutuksista”.

Asukkaat ovat kritisoineet asutuksen ulottamista liian lähelle rantaa, kaupunkipientaloja talotyyppinä, kolmikerroksisten talojen sallimista, kaavan sallimaa rakennustapojen kirjavuutta ja ylipäätään uuden alueen huonoa sopimista nykyisen astutuksen viereen.

Kunta toteaa vastauksessaan, että valituksiin on otettu kantaa jo kaavaprosessin aikana. Erikseen mainitaan, että maakuntamuseon mielestä kaavaratkaisu on kulttuuriympäristöarvojen menetyksestä huolimatta hyväksyttävissä.

Asuntoyhtiöistä valituksen tekivät Haikanhovi, Haikankallio, Haikanrinne, Korkeaharju, Loukonranta, Pirkanjousi, Pirkannuoli, Pirkanpiha ja Asunto Oy Veräjä.

HÄMEENLINNAN hallinto-oikeus antaa ratkaisunsa asiasta myöhemmin puntaroituaan asukkaiden valitukset ja kunnalta niihin saamansa vastineen.