Mihin hintaan Pirkkalasta saa halvimmillaan omakotitalon?

Asuntohaun perusteella Lempäälässä ja Nokialla on myynnissä huomattavasti enemmän alle 300 000 euron hintaisia omakotitaloja kuin Pirkkalassa.

PIRKKALAN Killo tunnetaan puutarhamaisena omakoti- ja rintamamiestalojen alueena. Kuva: Sanni Harmanen

OMISTUSASUMISEN hinta tuli puheeksi taannoin ystäväni syntymäpäiväjuhlissa. Saunan lauteilla juhlaseurue, joka koostui 30 ikävuoden kummallakin puolella keikkuneista nuorista aikuisista, pohti kuntien välisiä eroavaisuuksia.

Moni totesi, että harkitsisi muuttoa Pirkkalaan, jos vain olisi varaa. Väittipä joku niinkin, että pankki tarjoaisi parempia lainaehtoja Tampereelta kuin Pirkkalasta hankittavalle asunnolle, mikä kannustaisi nuoria ensiasunnon ostajia tähyilemään mieluummin Härmälänojan itäpuolelle – näin siis Pirkkalan kaikista hyviksi koetuista puolista huolimatta.

Millä hintatasolla Pirkkalan asunnot sitten tällä hetkellä liikkuvat?

Oikotie-sivuston haulla Pirkkalasta löytyi viime viikolla 141 myytävää kerrostalokohdetta, 42 rivi- tai paritaloasuntoa sekä 26 omakotitaloa. Omakotitaloissa hinnat alkavat 235 000 eurosta. Sillä saisi Killosta 1950-luvulla valmistuneen, tyydyttävässä kunnossa olevan talon.

Alle 300 000 eurolla kunnasta on myynnissä vain kolme omakotitaloa. Verrokkikunta Nokialla vastaava määrä on 43 ja Lempäälässä 32. Asuntojen kunto ja sijainti vaatisivat toki lisätarkastelua, myyntiajat samaten.

Pirkkalan vetovoima ei osoita laantumisen merkkejä. Ja jos ratikkahanke saa lopullisen hyväksynnän, näkyy se väistämättä asuntojen hinnoissa.

Arvokkainta olisi, että kunnan asuntokanta pysyisi monipuolisena ja koteja olisi tarjolla kaikenlaisille lompakoille, niin vuokra- kuin omistuspuolellakin.