Lukion alussa Jenni Tervonen otti koulun ”vähän liian vakavasti”, mutta kirjoituksiin lukiessa hän osasi jo priorisoida – ”Alustavissa pisteissä osa aineista oli E:n ja M:n rajalla”

Tervonen valmistuu Pirkkalan lukiosta vaikuttavin arvosanoin.

KEVÄT on mennyt nopeasti ylioppilasjuhlia valmistellessa, kertoo Kirkonkylällä asuva Jenni Tervonen.

LASKEVATKO vai nousevatko pisteet? Tätä hermoilee moni ylioppilaskokeen suorittaja, kun koe lähtee lukiolta alustavan arvioinnin jälkeen Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) pisteytettäväksi.

Pirkkalan lukiosta valmistuvalla Jenni Tervosella oli kevään kokeiden jälkeen toiveikas olo.

”Veikkasin etukäteen, että arvosanoista voi tulla hyviä. Alustavissa pisteissä osa aineista oli E:n ja M:n rajalla, mutta ajattelin, että ne voivat nousta lopullisessa arvioinnissa”, Tervonen sanoo.

Niin kävikin. YTL arvioi eximian arvoiseksi esimerkiksi Tervosen pitkän matematiikan koesuorituksen.

”Enemmän yllättynyt olin syksyllä, kun englannista tuli L.”

Tervosen ylioppilaskokeiden tulos kuuluu Pirkkalan lukion tämän kevään parhaimpiin. Tervonen kirjoitti kuusi ainetta, joista yhdestä tuli paras mahdollinen arvosana laudatur ja lopuista toiseksi paras eximia.

PIRKKALAN Kirkonkylällä asuva Tervonen on yksi lukion kevään 87 valmistuvasta opiskelijasta.

Hän suoritti ylioppilaskokeet kahdessa erässä: syksyllä hän kirjoitti englannin ja kemian, keväällä äidinkielen, lyhyen saksan, fysiikan ja pitkän matematiikan.

”Meidän perheessämme luetaan paljon matemaattisia aineita. Sisaruksenikin ovat olleet niissä aika hyviä”, Tervonen kommentoi ainevalikoimaa.

VALMISTUJAISJUHLIEN jälkeen Jenni Tervosella on edessä seikkailu: ensimmäinen ulkomaanmatka ilman vanhempia. ”Se on aika jännittävää”, Tervonen sanoo.

HELMIKUUSSA Tervosen lukuloma alkoi viikon sairastelulla. Sen jälkeen tuntui vaikealta pitää lukurytmiä yllä, mutta Tervonen kertoo onnistuneensa siinä silti jotenkin.

”Olen lukenut pitkän saksan, joten lyhyen saksan kokeeseen en kerrannut melkein yhtään, edellisenä päivänä vähän katsoin asioita läpi. Matematiikkaa ja fysiikkaa luin paljon, äidinkielessä vähän kertasin käsitteitä.”

Ajanhallinta ja oppiaineiden laittaminen tärkeysjärjestykseen ovat asioita, joita Tervonen on lukion aikana opetellut. Lukion alussa hän otti koulun omien sanojensa mukaan ”vähän liian vakavasti”. Vähitellen hän oppi priorisoimaan, mihin aineisiin kannattaa panostaa enemmän ja mihin vähemmän.

Lukulomalla jäi aikaa myös kavereiden näkemiselle ja Pirkot-partiolippukunnan nuorten ryhmän ohjaamiselle.

Periaatteessa välivuosikin voisi tehdä hyvää

Jenni Tervonen

VALMISTUJAISIA edeltävät viikot ovat menneet yhtäältä hitaasti ja toisaalta nopeasti.

”Onhan sitä tässä jo odotettukin koko kevät, joten on mukavaa vihdoin päästä lakkiaisiin. Aika nopeasti tämä tulee kuitenkin, juhlia järjestellessä aika on mennyt vauhdilla.”

Viikko ylioppilasjuhlien jälkeen Tervosella on tiedossa seikkailu. Hän lähtee kaverinsa kanssa kolmeksi viikoksi kiertämään Eurooppaa. Ulkomaanmatkasta tulee ensimmäinen, jonka Tervonen tekee ilman vanhempiaan.

”Olemme suunnitelleet matkan jo aika hyvin. Lennämme ensiksi Pariisiin ja sieltä menemme junalla Sveitsiin ja myöhemmin Italiaan.”

KEVÄÄN yhteishaussa Tervonen haki Tampereen yliopistoon useampaan diplomi-insinööritutkintoon, ensisijaisena hakukohteenaan ympäristötekniikka. Jatko-opintoihin ei ole kuitenkaan polttava kiire.

”Jos saan opiskelupaikan, menen varmaan opiskelemaan. Mutta periaatteessa välivuosikin voisi tehdä hyvää”, Tervonen pohtii.

Ylioppilasjuhla Pirkkalan yhteislukiossa Silmussa (Urheilutie 11) la 3.6. klo 11. Kukin ylioppilas voi kutsua juhlaan neljä vierasta.