Ville Merisen kansanedustajuus ei tullut yllätyksenä hänelle itselleen: ”Tiesin, että viestini tavoittaa paljon ihmisiä, kun laitan videon someen pyörimään”

Merinen aikoo jatkaa somesisältöjen tekemistä myös kansanedustajana.

KANSANEDUSTAJA Ville Merisen ensimmäinen hankinta vaalienjälkeisenä päivänä oli satsaus tulevaan työhön: puku. Toinenkin käytännön asia, yksiö Helsingistä, on hoidettava pois päiväjärjestyksestä pikapuoliin.

PIRKKALALAISTA Ville Meristä pidettiin yhtenä eduskuntavaalien mustana hevosena, mutta hänellä itsellään oli koko kampanja-ajan vahva mielikuva, että tavoitteeseen päästään. Se, mikä hienoisesti yllätti, oli ensimmäistä kertaa ehdolla olleen äänimäärä.

”Arvelin saavani ehkä 5000-6000 ääntä.”

Meristä äänesti 6271 henkilöä. Määrä oli toiseksi eniten demareista Pirkanmaan vaalipiirissä.

VALINTA kansanedustajaksi ei ollut yllätys hänelle itselleen siksi, että some-terapeuttina tunnetuksi tullut mies tietää, mikä somen voima on: tileillään hänellä on kymmenien tuhansien seuraajien valmis yleisö.

”Tiesin, että viestini tavoittaa paljon ihmisiä, kun laitan videon someen pyörimään.”

Merinen kampanjoi aiheista, joista hän on puhunut työnsäkin vuoksi jo vuosien ajan. Sairaanhoitajana ja psykoterapeuttina uraa tehnyt Merinen haluaa ajaa paremman mielenterveyden asiaa. Hän korostaa, että hoitoarvioon pääsy nopeasti ja matalalla kynnyksellä pitäisi olla perusarvo myös mielenterveyden hankaluuksissa.

”Mielenterveyden ongelmien hoitamisen painottaminen on siirrettävä lyhyeen hoitoon pitkistä, hankalasti saatavilla olevista psykoterapioista. Lyhyissä hoitosuhteissa voitaisiin myös tehdä arvio siitä, ketkä tarvitsevat pidempää terapiaa. Nykyään ohjataan lähes kaikki hakemaan Kelan kuntoutuspsykoterapiaa, mikä on iso projekti esimerkiksi masentuneelle.”

Mitä nopeammin saa apua, sitä nopeammin voi parantua. Siksi Merinen näkee tärkeänä palauttaa agendalle mielenterveysongelmien vuoksi hoitoon hakeutuvien terapiatakuu.

”Tähän on käsittääkseni kannatusta myös oikeistopuolueissa.”

LISÄKSI Merinen aikoo edistää nykyistä huokeampaa psykoterapeuttikoulutusta. Hänen mielestään on eriarvoistavaa, että koulutukseen on nykyisin usein mahdollisuus vain suhteellisen varakkailla siksi, että pätevöityminen on usein opiskelijan itsensä maksettava.

Siihen, miten tavoitteet mielenterveysongelmien nopeammasta ratkaisemisesta ja psykoterapiakoulutuksen muuttamisesta rahoitetaan, Merinen ei ota kantaa.

”On vain etsittävä rahat siksi, että syrjäytyminen tai työelämästä poisjääminen psyykkisen syyn takia on moninkertaisesti kalliimpaa kuin terapia.”

MERINEN haluaa tulevassa työssään huomioida myös nuoret. Nuoria ei pitäisi asettaa asemaan, jossa he joutuvat päättämään liian paljosta liian varhain. Tästä osoituksena on muun muassa se, että jo yläkoululaisten olisi tehtävä ainevalinnat ajatellen sitä, mitä aikovat toisen asteen koulutuksen jälkeen opiskella.

”Ainevalinnat pitäisi tehdä myös oman mielenkiinnon kohteiden mukaan”, Merinen toteaa.

Siksi Merinen pitää tervetulleena kehityksenä esitystä sitä, että esimerkiksi lukion matematiikan arvoa jatko-opiskelupaikkoja jaettaessa painotettaisiin toisin kuin nykyisin.

KUN vaalivalvojaisissa alkoi eilen illalla näyttää, että Arkadianmäki kutsuu, Merinen joutui vetämään henkeä tovin.

”Sitten annoin varmaan kymmenen haastattelua. Lähdin vaalivalvojaisista hieman ennen puolta yötä kotiin ja nukuin paremmin kuin moneen viikkoon.”

Kampanja-aika vaati veronsa. Ajanjakso oli tiivis ja vaati melkein ympärivuorokautista reagointia.

”Laskin, että olen vastannut noin 15000 ääniviestiin takaisin Instagramissa.”

Rahallinen panostus oli vaatimattomampi. Merinen keskittyi some-kampanjointiin omilla tileillään. Rahaa hän laskee satsanneensa 2300 euroa.

Merinen aikoo jatkaa somesisältöjen tekemistä myös kansanedustajana.