Pirkkalalaisehdokas Taru Tolvanen kalastaa, vonguttaa moottorisahaa ja uskoo tulevaisuuteen leikkauslistojen sijaan

Taru Tolvanen sanoo demareiden tuovan hallitukseen tulevaisuudenuskoa. "Sinimusta leikkaava hallitus olisi silmissäni vain musta."

PIRKKALAINEN eduskuntavaalien ehdokas Taru Tolvanen tuli kuvaan Pirkkalan keskustan Valte-patsaan viereen. Valte-patsaan malliksi valittiin aikanaan paljasjalkainen pirkkalalainen. Myös Tolvanen on Pirkkalassa syntynyt.

PIRKKALALAINEN eduskuntavaalien ehdokas Taru Tolvanen (sd.) muistaa, kuinka hän leikki alakouluikäisenä Toivion metsässä toisen pikkutytön, koulukaverinsa kanssa. Tuo tyttö oli nykyinen pääministeri Sanna Marin.

Kouluajan tuttavuus ja pirkkalalaiset taustat näkyvät. Marin on piipahtanut usein Pirkkalassa tukemassa Tolvasta tämän poliittisella uralla. Tolvanen liputtaa puolestaan täysillä Marinin puolesta.

”Näissä vaaleissa on isossa kuvassa kyse siitä, saavatko demarit kannatusta ja jatkavat hallitusvastuussa. Vaihtoehto on sinimusta rajujen leikkauslistojen hallitus, joka on minun silmissäni vain musta, Tolvanen viittaa mahdolliseen kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitusyhteistyöhön.

”Meillä demareillakin on ohjelmamme valtiontalouden tasapainottamiseksi. Se lähtee kuitenkin uskosta tulevaisuuteen, työllisyyden kasvattamisesta eikä joka puolelle osuvista leikkauksista.”

”Tässä on päästy yli aikamoisista kriiseistä ja pärjätty hyvin elvyttävällä talouspolitiikalla. Työpaikkoja on syntynyt”, Tolvanen kehuu demarijohtoisen nykyhallituksen kautta.

Tolvanen näkee selkeän arvovalinnan siinä, kuinka valtion rahapussi halutaan pitää tasapainossa. Vaalien alla moni puolue on esittänyt kunnianhimoisia säästötavoitteita.

”Jos halutaan sopeuttaa vaikkapa viiden miljardin verran laikkauksilla, palveluleikkaukset kohdistuisivat herkimmin pienituloisiin ja eläkeläisiin. Suuret verojenkevennykset taas hyödyttäisivät eniten suurituloisia. Verohelpotusten tulisi kohdistua nimenomaan pieni- ja keskituloisiin palkansaajiin. Talouden kuntoon laiton edessä joudutaan siis tekemään arvovalintoja. Samoja taloudellisia tuloksia saadaan aikaan eri keinoin”, Tolvanen sanoo.

Tolvanen nostaa esiin perussuomalaiset, joka on hänen mukaansa liukunut kauas alkuperäisestä olemuksestaan pitkine leikkauslistoineen.

TARU Tolvanen johtaa Pirkkalan valtuustoa. ”Punainen kunnantalo sopii hyvin uuteen keskustakortteliin”, hän sanoo ja ihmettelee hiukan sen värin aiheuttamaa vilkasta keskustelua.

”On meillä demareillakin leikkauksia ja tulolisäyksiä laskettu merkittävä määrä, kuten yritystuet ja veropohjan tiivistäminen. Työllisyyden kasvattaminen ja talouskasvu on se tärkein keino. Monien puolueiden leikkauslistat näyttävät liian rajuilta, pitää mennä maltillisemmin.”

TOLVASEN kärkitavoitteet ehdokkaana liittyvät perheiden arkeen, koulutukseen ja peruspalveluihin.

”Koko polku varhaiskasvatuksesta korkeakouluun asti on tärkeä. Kouluille tarvitaan lisää aikuisia, jotta työrauha ja turvallinen koulunkäynti voidaan taata. Poikani käy yläkoulua ja tiedän, millaista arki siellä voi nykyisin olla. Eivät tähän tilanteeseen leikkaukset sovi”, Tolvanen toteaa.

Synnyin Pirkkalassa enkä ole koskaan asunut missään muualla

Perheiden arkeen Tolvanen haluaa panostaa tukemalla työelämässä jaksamista ja ennaltaehkäiseviä palveluita kuraattoreista perheneuvoloihin.

”Palvelut eivät toimi, jos niihin ei pääse. Resurssit ovat valtavan huonot.”

Tolvanen kannattaa lisätukea harrastamisen Suomen mallille, jolla tarjotaan valtion tukemana tekemistä lapsille esimerkiksi niin, että urheiluseuran ohjaaja vetää ryhmää koululla iltapäivällä.

”Harrastaminen on kallista. Liikunnan lisäksi mukaan voisi ottaa kulttuurin.”

MIKÄLI demarit menestyvät Tolvasen mainitsemaa sinimustaa vaihtoehtoa vastaan, pääministerinä voisi hyvinkin jatkaa Sanna Marin.

Tolvanen kertoo, että pääministerin vierailu Pirkkalaan vielä ennen vaaleja on työlistalla.

”Pääministerin aikataulut ovat niin liikkuvia, että varmaa ei voi sanoa. Katsotaan, tilanne voi tulla nopeastikin.”

Siinä missä Sanna Marin jätti Toivion metsät ja Pirkkalan lukion jälkeen, Tolvanen kertoo olevansa aikamoinen harvinaisuus.

”Synnyin Pirkkalassa enkä ole koskaan asunut missään muualla. Koti oli ensin Vähäjärvellä, sitten Toiviossa, Kyöstillä, Kurikassa ja nyt taas Toiviossa isoisän rakentamassa talossa.”

Marin ei kuitenkaan ollut Taru Tolvasen inspiraatio lähteä politiikkaan. Itse asiassa Tolvasen ura politiikassa alkoi Marinia aiemmin, jo 21-vuotiaana. Isä oli pirkkalalainen demari.

”Päätöksen tein ihan itse. Isä ja äiti lukivat lehdestä, että olin lähtenyt ehdokkaaksi kuntavaaleihin.”

Ehdokkaan 3×3 pointsia

1. Taru Tolvanen
– Toiviossa asuva 40-vuotias paljasjalkainen pirkkalalainen. Perheeseen kuuluu mies ja kaksi poikaa.
– Töissä ja vapaalla. Keskon pääkirjanpitotiimin esihenkilö. Pirkkalan valtuuston puheenjohtaja, SDP:n puoluehallituksen , Pirkanmaan aluevaltuuston, maakuntahallituksen ja Pirkkalan kirkkovaltuuston jäsen.
– Ohoh. Innokas kalastaja pilkinnästä jigaukseen ja jopa uisteluun, kiertää kisoja miehensä kanssa. Moottorisahaa käyttävä puuhommissa viihtyvä ”halkoholisti”.
2. Näitä ajan
– Perheiden arkea tulee tukea ja lisätä ennaltaehkäisevää työtä.
– Koulutuksen tulee olla entistä laadukkaampaa ja kaikkien saatavissa.
– Peruspalveluiden tulee olla saatavilla, tavoitettavissa ja laadukkaita.
3. SDP:n teesit
– Oikeudenmukainen ja vastuullinen talouspolitiikka.
– Parempi työelämä.
– Kaikille toimivat palvelut.