PIRKKALAN golfkentän ravintolassa kuultiin keskiviikkoaamuna yrittäjämyönteistä puhetta, kun kaikki yhdeksän pirkkalalaista eduskuntavaalien ehdokasta olivat saapuneet paikallisten yrittäjien tentattavaksi.
Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että yrittäjäksi ryhtymistä on helpotettava ja edistettävä pienyrittäjän mahdollisuutta työllistää. Keinoista oli eroavia näkemyksiä.
Pirkkalan yrittäjäyhdistyksen järjestämään paneeliin osallistuivat kokoomuksen Katri Virkkunen, SDP:n Taru Tolvanen ja Ville Merinen, perussuomalaisten Veli-Matti Ahtiainen, kristillisdemokraattien Riitta Kuismanen, keskustan Raili Naskali, Liike Nytin Marjo Vuorenmaa ja Sanna-Liisa Lehtonen ja vihreiden Sirpa Repo.
Tilaisuuden vetivät juontaja Eero Herranen ja yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Hautamäki.
Keskustan Raili Naskali koetti heti alkuun varastaa lavan muistuttamalla, että hänet valittiin Pirkkalan vuoden yrittäjäksi vuonna 1981.
Miljoonia katselukertoja sosiaalisessa mediassa keräävä terapeutti Ville Merinen (sd.) kohautti yleisöä toteamalla, että tavoitteena on olla Suomen ensimmäinen mielenterveysministeri.
Kysymykseen siitä, miten tukia saavaa työtöntä kannustetaan parhaiten menemään töihin Liike Nytin Marjo Vuorenmaa totesi, että ansiosidonnaisen päivärahan keston voi lyhentää 200 päivään. ”Ihan liikaa on Suomessa kannustinloukkuja”, hän sanoi.
Sosiaalidemokraattien Taru Tolvanen vastasi, ettei pelkällä raipalla saa ihmisiä töihin. ”Ei leikkauksia liikaa. Toimivat työllisyyspalvelut on todettu parhaaksi lääkkeeksi pitkäaikaistyöttömyyteen.”
Kokoomuksen Katri Virkkusen mielestä vaatiminen on välittämistä. ”Työn verotus on Suomessa aivan liian korkeaa”, sanoi turvallisuus päätemanaan vaaleihin lähtenyt Virkkunen.
Liike Nytin Sanna-Liisa Lehtonen kertoi työskentelevänsä nuorten työllistämisen parissa. ”Monille heistä ole ole rahallisesti kannattavaa lähteä töihin, mikä ei ole hyvä asia.”
Perussuomalaisten Veli-Matti Ahtiainen oli samoilla linjoilla. ”Nykyinen tukikäytäntö passivoi nuoria. Tempputyöllistäminen ei kannata.”
EU ja vihreä siirtymä jakoivat mielipiteitä vahvasti.
”Teen päivittäin työtä vihreän siirtymän eteen”, totesi vihreiden diplomi-insinööri Sirpa Repo. ”Meidän on Suomessa tehtävä osamme ja enemmänkin. Suomeen voidaan saada halvan energian ansiosta muun muassa suuria vetytalouden investointeja”, Repo muistutti.
Riitta Kuismanen (kd) oli huolissaan siitä, että Suomi ulkoistaa päästönsä kehittyviin maihin. ”Tuulivoimaa hypetetään. Siinä on epävarmuuksia”, perhearvot edellä vaalikamppailuun lähtenyt Kuismanen sanoi.
Veli-Matti Ahtiainen kertoi kirjoittaneensa vaalikoneeseen mitä pelkäät -kohtaan ”Vihreää siirtymää”.
Katri Virkkunen ja moni muu painotti vihreän siirtymän suuria mahdollisuuksia Pirkanmaan ja Suomen yrityselämälle.
Ville Merinen katsoi asiaa tulevien sukupolvien silmin. ”Jonkun on tehtävä se siirtymä ensin, jonkun pitää näyttää se tie, ei muuten lapsille jää mitään jälkeen tässä elämässä”.
Ahtiainen totesi, että ei kannata EU:sta eroamista eikä perussuomalaisetkaan, mistä Taru Tolvanen haastoi ps-ehdokkaan.
”Riikka Purra juuri sanoi, että tavoite on erota EU:sta, niin silloin teidän tavoite on erota EU:sta”, Tolvanen huomautti.
Merinen totesi, että EU on nyt tärkeämpi kuin koskaan.
EU-tukipaketille ja tuille yleensä tuli eniten kritiikkiä perussuomalaisten, Liike Nytin, keskustan ja kokoomuksen ehdokkailta.
Kohauttavimman tulkinnan EU-tukipakettirahojen käytöstä esitti Liike Nytin Sanna-Liisa Lehtonen.
”Italiassa asuva ystäväni kertoi, että siellä annettiin joulukuussa kaikille poliitikoille 5000 euroa, jolla he voivat ostaa vaikka IPhonen, ja se raha on tullut todennäköisesti Suomelta.”