Pirkkalan ratikan suunnitelmia muokattiin palautteen pohjalta – Kuntalaisten toive pysäkistä Haikkaan ei ole edelleenkään toteutumassa

Suunnitelmissa on muun muassa parannettu pyöräliikenteen järjestelyjä.

HAVAINNEKUVASSA ratikka ohittaa Suupantie 2:n kiinteistön Naistenmatkantiellä. Kuva: Tampereen raitiotie Oy

PIRKKALAN raitiotien alustavat katusuunnitelmat lähtevät seuraavaksi lausuntokierrokselle sidosryhmille.

Luonnoksia on muokattu nettikyselyssä ja yleisötilaisuuksissa saadun palautteen perusteella. Niiden pohjalta suunnitelmissa on kehitetty muun muassa jalankulun ja pyöräliikenteen yhteyksiä pysäkeille, selvitetty tarkemmin liittymäjärjestelyjen toimivuutta ja parannettu pyöräliikenteen järjestelyjä, kertoo Tampereen raitiotie Oy tiedotteessaan.

LOKAKUUN palautekyselyssä eniten kommentteja keräsivät ratikkapysäkkien paikat ja niiden määrä. Pirkkalassa toivottiin, että Naistenmatkantielle saataisiin enemmän pysäkkejä kuin suunnitellut neljä. Erityisesti pysäkkiä toivottiin Haikkaan.

Palautteella ei kuitenkaan ollut vaikutusta pysäkkien suunniteltuun määrään Pirkkalassa.

”Haikkaan kyllä toivottiin pysäkkiä, mutta siellä olisi ratikalle sen verran vähän matkustajakysyntää, ettemme valitettavasti voi laittaa lisäpysäkkiä siihen”, kertoo Tampereen raitiotie Oy:n kehityspäällikkö Ville-Mikael Tuominen.

PIRKKALAN ja Tampereen Linnainmaan välisen raitiotien suunnitelmiin ja ratikan vaikutusten arviointeihin voi tutustua Tampereen raitiotien nettisivuilla.

Sidosryhmät antavat lausuntonsa nykyisistä luonnoksista 18. tammikuuta mennessä. Sidosryhmiin kuuluu Tuomisen mukaan esimerkiksi viranomaisia, asukasyhdistyksiä, eri liikennemuotoja edustavia tahoja ja kunnallisteknisten verkostojen omistajia.

Näin Pirkkalan ratikkahanke etenee

Joulukuu 2022 – tammikuu 2023: Hankesuunnitelma menee lausuntokierrokselle
Maaliskuu 2023: Pirkkalan ja Tampereen valtuutetuille järjestetään infotilaisuus
Maalis-huhtikuu 2023: Valtuustot päättävät, edetäänkö hankkeessa toteutussuunnitelman tekoon. Toteutussuunnitelman teko on niin kallista, että siihen ryhtymisen voi nähdä jo sinetöivän ratikan tulemisen.
Elokuu 2024: Hankkeen toteutussuunnitelma valmistuu
Lokakuu 2024: Pirkkalan kunta tekee lopullisen päätöksen, investoidaanko raitiotiehen ja aletaanko sitä rakentaa
Vuodet 2025–2028: Raitiotien rakentaminen
Vuosi 2028: Ratikan liikennöinti alkaa