Pirha voi jättää Hyvil Oy:n – vuosimaksulle ei katetta

Pirkanmaan hyvinvointialue saattaa jättää Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n. Pirmedioiden haastattelemat Pirhan luottamushenkilöt kertovat, että jäähyväisten aika voi koettaa nopeastikin. Erohalut kumpuavat kokemuksista, etteivät vuosimaksueurot saa konkreettista vastiketta.  

HYVINVOINTIALUEYHTIÖ Hyvil Oy:n tehtävänä on tuottaa omistajilleen eli 21 hyvinvointialueelle asiantuntija-, neuvonta-, yhteistyönalusta-, kehitys- ja lainsäädäntöön vaikuttamispalveluita ja soveltamisen tukea sekä vaikuttamis- ja edunvalvontapalveluja sekä muita palveluja omakustannushintaan.
Pirkanmaan hyvinvointialueen moni päättäjä näkee, ettei Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:stä ole Pirhalle mitään hyötyä. Kriitikoiden mukaan on enää vain ajan kysymys, kun maamme suurin hyvinvointialue sanoo hyvästit Hyvil Oy:lle.

Pirkanmaan hyvinvointialue maksaa tänä vuonna vuosimaksuna 204 937 euroa Hyvil Oy:lle. Viime vuonna Pirhan vuosimaksu oli noin 56 000 euroa enemmän.

Pirmedioiden haastattelemat luottamushenkilöt sanovat, että Pirhassa on varsin laajaa tyytymättömyyttä Hyvil Oy:n toimintaa kohtaan. He uskovat, että Pirhassa kypsyy ratkaisu, jolla se jättää Hyvil Oy:n. Ero voi tapahtua jo tänä tai ensi vuonna.

HYVIL Oy:n toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi tietää, että Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on käsitellyt asiaa osana edellisenä vuonna tehtyä päätöstään siitä, että Hyvil Oy:n etenemistä seurataan.

– Aluehallitus kuitenkin katsoi, että se on edelleen mukana Hyvil Oy:ssä eikä ole irrottautumassa yhtiöstä. Pirkanmaa käyttää päätöksenteossaan sille Hyvil Oy:n omistajana kuuluvaa omistajaohjausta, Korkiakoski-Västi sanoo.

Korkiakoski-Västi kertoo, että Hyvil Oy:n strategiaa valmisteltiin viime syksynä sillä tavoitteella, että kaikki nykyiset omistajat voivat ja haluavat olla yhteisessä yhtiössä mukana.

– Jos kuitenkin joskus kävisi niin, että joku tai jotkut hyvinvointialueet katsoisivat, ettei se halua sitoutua hyvinvointialueiden keskinäiseen yhteistyöhön tässä laajuudessa, johtaisi se varmasti tarpeeseen arvioida uudelleen sen, missä muodossa ja millä tehtävillä Hyvil Oy tai vastaava toimija voisi jatkaa, Korkiakoski-Västi toteaa.

PIRKANMAAN hyvinvointialueen hallitus on puinut suhdettaan Hyvil Oy:öön muun muassa maaliskuussa, kun se käsitteli selvityksiä Hyvil Oy:n toiminnan käynnistymisestä ja sen tuloksellisuudesta.

Hallitus edellyttää, että Hyvil Oy kehittää palvelujensa tuotteistamista siten, että rahoitusmallin painopistettä voidaan siirtää asukaspohjaisesta vuosimaksusta palvelujen käytön suuntaan, ja että  Hyvil Oy kehittää aktiivisesti asiakaskohtaista raportointia palvelujen käytöstä.

Pirhan päivitetyn sisäisen selvityksen perusteella Hyvil Oy:n palveluja käytetään Pirkanmaan hyvinvointialueella edelleen vähän. Hyvil Oy:n järjestämään verkosto- ja foorumitoimintaan osallistutaan vaihtelevasti ja toimintaan osallistuvien henkilöiden määrä on kokonaisuutena tarkastellen myös vähäinen.