Nuorisovaltuusto haluaa Pirkkalan luontoviisaaksi – “Vahvistaa Pirkkalan imagoa luonnon monimuotoisuutta edistävänä kuntana”

Luontoviisaat kunnat -verkostoon liittyäkseen kunnan on täytettävä joukko kriteerejä.

Luontoviisaat kunnat -verkosto pyrkii edistämään muun muassa luonnon monimuotoisuutta ja vähentämään luontoa heikentävää toimintaa.
PIRKKALA halutaan Luontoviisaat kunnat -verkoston jäseneksi. Luontoviisaissa kunnissa on kyse suomalaisten kaupunkien ja kuntien verkostosta, joka pyrkii hillitsemään luontokatoa, edistämään luonnon monimuotoisuutta ja vähentämään luontoa heikentävää toimintaa sekä kehittämään kuntien luontotoimintaa.

Aloite verkostoon liittymisestä tuli Pirkkalan nuorisovaltuustolta. Asia oli joulukuun puolivälissä esillä Pirkkalan kunnanhallituksessa, joka päätti esittää verkostoon liittymistä kunnanvaltuustolle. Liittymistä käsitellään valtuuston kokouksessa ensi viikon maanantaina.

Noin kaksi vuotta sitten perustettua Luontoviisaat kunnat -verkostoa koordinoivat Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Kuntaliitto. Tällä hetkellä maksuttomaan verkostoon kuuluu yhdeksän kuntaa.

Kunnanhallituksen esittelytekstin mukaan “verkostoon liittyminen vahvistaa Pirkkalan imagoa luonnon monimuotoisuutta edistävänä kuntana”. Lisäksi verkoston liittymisen kautta Pirkkala voisi löytää luontokadon torjumiseksi uusia ratkaisuja ja jakaa verkoston jäsenille omia hyviä käytäntöjään.

LUONTOVIISAAT kunnat -verkostoon pääseminen edellyttää kunnalta sitoutumista sen kriteerien täyttämiseen viimeistään neljän vuoden kuluessa liittymisestä. Esittelytekstin mukaan Pirkkala täyttää liittymiskriteerit pääosin jo nyt. Kunnassa on käytössä esimerkiksi Pirkkalan luonnon monimuotoisuusohjelma, jota ollaan päivittämässä ja liittämässä osaksi kunnan kestävyysohjelmaa.

Verkoston kriteereissä edellytetään muun muassa sitoutumista strategiassa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen, luonnon monimuotoisuuden turvaamisen lumo-toimintaohjelmaa tai -strategiaa ja luonnon monimuotoisuutta edistävän poikkitoimialaisen työryhmän perustamista.

Kunnan tulee myös kartoittaa omistamiensa maa- ja vesialueiden arvokkaat luontokohteet ja ottaa luonnon monimuotoisuus huomioon omistamiensa metsien sekä hallinnoimiensa viher-, virkistys- ja vesialueiden hoitokäytännöissä.

Lisäksi verkostoon kuuluva kunta sitoutuu lisäämään kuntalaisten ja yrityksien lumo-tietoutta ja osallistamaan heitä lumo-ohjelman suunnitteluun ja toteutukseen sekä lisäämään henkilöstön ja kuntapäättäjien tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta.