Pikkulapsiaika on ohi, Mari ja Alex Lassila totesivat, kun he luopuivat trampoliinista – Uusi elämänvaihe on haikea ja vapauttava

Mari ja Alex Lassila ovat asuneet kodissaan 18 vuotta, pidempään kuin lapsuudenkodeissaan. Kuva: Katariina Rannaste
Aika on mennyt hujauksessa. Mari ja Alex Lassila muistelevat, että eihän siitä kauaakaan ole, kun heidän neljä lastansa olivat pieniä ja asuivat kotona.

Hyvässä muistissa on, kuinka vielä tuolloin he joutuivat uudessa kodissa varoittamaan lapsiaan viereisestä koskesta. Kolmihaaraista koivua pidemmälle ei saanut mennä omin päin.

Nyt, 18 vuotta myöhemmin, lapsia ei tarvitse enää vahtia. Mari ja Alex elävät uutta elämänvaihetta, jossa kodista on tullut hiljaisempi ja väljempi. Muuttolaatikoita on viime vuosina kannettu sisään lasten omiin koteihin.

Lapsista vanhin, Milja, on työelämässä, kaksi nuorempaa, Saaga ja Luukas, opiskelevat ja nuorin, Sampo, suorittaa kaksoistutkintoa lukiossa.

Lasten kuvia on kodin seinillä. Kuva: Katariina Rannaste
Moni miettii tässä elämänvaiheessa, vastaako koti muuttunutta elämäntilannetta vai pitäisikö kotia vallan vaihtaa. Nämä kysymykset ovat myös Lassiloille tuttuja.

– Meillä on tuttuja, jotka lastensa muuton myötä ovat joko myyneet entisen kotinsa tai alkaneet rakentaa esimerkiksi mökkiä, Mari Lassila kuvaa.

– Ymmärrän ihmisiä, jotka muuttavat, mutta meillä tällaiselle ei ole tarvetta, hän toteaa.

Lempäälän Herralanvuolteen rannalla sijaitsevaa 145-neliöistä kotia on remontoitu kaksi vuotta sitten. Aiemmin L-kirjaimen muotoinen keittiö sai lisätilaa, kun sen vieressä sijainnut pieni huone purettiin.

– Emme tarvitse enää niin paljon makuuhuoneita, joten yhden purkamalla saimme ruokailu- ja oleskelutilan, jollaista ei aiemmin ollut, Lassilat kertovat.

– Talon huonejärjestys on muuttanut muotoaan aiemminkin tilanteen mukaan. Lapset ovat jakaneet huoneita, kun meidän kuusihenkisen perheemme lisäksi kodissamme on asunut neljä au pairia vuoroillaan, Mari Lassila kuvaa.

Aiemmin L-kirjaimen muotoista keittiötä laajennettiin. – Uusi huonejärjestys palvelee paremmin nykyistä tilannetta, Mari ja Alex Lassila kertovat. Kuva: Katariina Rannaste
Lasten muuttojen myötä Mari ja Alex Lassila ovat käyneet läpi kaappeja tavaroista. Lasten valikoituja askarteluja päiväkoti- ja ala-asteajoilta on säilytetty, mutta esimerkiksi leluja on annettu pois.

Mari Lassila kertoo, että vanhemmille tiukkaa teki luopua trampoliinista.

– Se edusti meille perhe-elämää, mutta kun totesimme, ettei sillä ollut pompittu enää kuin yhden kerran kesässä, piti siitä luopua. Pikkulapsiaika loppui siihen, hän naurahtaa.

– Mutta tavaroista on ollut helpompi luopua, jos tietää niiden hyödyttävän jotakuta toista.

Lassiloille lasten kotoa muutto on ollut positiivinen asia, toki haikea, mutta he ovat ennen kaikkea iloisia siitä, että lapset ovat päässeet näin pitkälle elämässä.

Muutto on mahdollistanut vanhemmille myös enemmän vapautta.

– Omat menot piti aiemmin sovittaa toisten menoihin, kuten lasten harrastuskuskauksiin. Nyt voin käydä joka aamu tai päivä kajakilla melomassa, Mari Lassila kertoo.

– Nyt on hyvä näin, nyt pitää nauttia, Alex Lassila toteaa.

Vinkit lastenhuoneen uudistamiseen

Kun lapsi muuttaa kotoa, vapautuu tilaa enemmän käyttöön. Sisustusarkkitehti ja -suunnittelija Piia Seppänen antaa vinkkejä, mitä lapsen tyhjilleen jääneelle huoneelle voi tehdä.

1. Pohdi, onko huonejakoa tarve muuttaa: haluavatko perheen vanhemmat muuttaa toiseen huoneeseen tai onko pikkusisarus kaivannut isompaa huonetta? – Käytettävissä olevista neliöistä kannattaa ottaa hyöty irti, Seppänen sanoo.

2. Vanha huone voi toimia vieras- tai työhuoneena. Muita käyttötarkoituksia voi olla vaatehuone tai pukeutumistila, harrastushuone esimerkiksi askarteluun, ompeluun tai pelailuun, kuntoiluhuone, leffahuone tai kirjastohuone.

3. Huoneen ilmettä voi freesata muun kodin yleisilmeeseen sopivaksi esimerkiksi maalaamalla seiniä ja vaihtamalla tekstiilejä.