Elina Vaittiselle riista on tärkeä osa lähiruokaa – Nappaa talteen mainiot reseptit

Elina Vaittinen on ollut mukana Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n luotsaamassa Kokkaa kotimaista -kampanjassa. Kampanjan merkeissä hän on muun muassa toimittanut lähiruokaa raaka-aineeksi kotitalousluokkaan kahdeksannen luokan oppilaille, jotka ovat valinneet kotitalouden valinnaisaineeksi.

Metsästäjänä Vaittinen laskee myös riistan lähiruoaksi. Kuva: Tarja Antola.
Vaittinen kertoo lähiruoan merkitsevän itselleen paljon.

– Lähiruoka on minulle Suomessa korkeiden laatuvaatimusten ja tuotantokriteerein tuotetuista, laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, joka voi olla hyvinkin simppeliä valmistaa. Raaka-aineiden omien makujen annetaan maistua ja mausteilla sekä yrteillä korostetaan raaka-aineiden omia makuvivahteita. Lähiruoan äärellä on mukava tavata ystäviä ja sukulaisia ja nauttia yhdessäolosta ja hyvästä ruoasta, Vaittinen kertoo.

Vaittinen itse ostaa mieluiten kaupasta koti- taikka naapurikunnassa tuotettua perunaa, mutta kaikkien tuotteiden kohdalla se ei ole mahdollista. Lähikuntien tuotteilla ei enää saa ostoskoria täyteen.

– Tilojen koot ovat kasvaneet ja lukumäärä vähentynyt ja valitettavasti trendi on jatkuva. Tilat erikoistuvat tuottamaan vain tiettyjä tuotteita, ei ole enää sitä, että tuotetaan vähän kaikkea.

Metsästäjänä Vaittinen laskee myös riistan lähiruoaksi.

– Onhan se hienoa valmistaa perheelle peuran lihasta ruokaa, jonka eteen on joutunut ponnistelemaan. Ensiksi olet metsästänyt peuran joko kyttäämällä taikka seuruejahdissa, suolistanut ja riiputtanut lahtivajalla peuran ruhoa viikon verran, paloitellut ja vakumoinut lihat pakastamista varten, Vaittinen kuvaa.

Elina Vaittisen äiti tekee edelleen uuniomenia alla olevalla reseptillä omista omenoista syksyisin.

– Uuniomenat ovat erityisesti isäni herkkua. Lapsena söin uuniomenaa, mutta aikuisena vähemmän. Peuran metsästyskauden lopuksi olemme pitäneet omassa seurassa pienimuotoiset peurapeijaiset, joihin olemme valmistaneet peuran jauhelihapihvejä alla olevalla reseptillä. Koskaan ei ole tarvinnut pohtia, mihin jäljelle jääneet pihvit laitetaan.

Lihapullat:

800 g peuran jauhelihaa

200 g sian jauhelihaa

2 kananmunaa

2 sipulikeittopussia (gluteeniton)

1 kermaviili

1/2 tl valkopippuria

(0,3 dl korppujauhoa, jos haluaa)

Jauhelihat voi korvata myös pihvilihan jauhelihalla

1. Sekoita sipulikeittopussit ja kermaviili (+ korppujauho) hyvin keskenään

2. Lisää kananmunat seokseen ja sekoita

3. Lisää jauheliha ja valkopippuri

4. Sekoita sähkövatkaimella taikka käsin tasaiseksi taikinaksi

5. Pyörittele taikinasta tasakokoisia lihapullia leivinpaperilla vuoratulle pellille

6. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, valmiit lihapullat ovat saaneet kauniin rusehtavan värin pintaan.

Peuran jauhelihasta tehdyistä lihapullista tulee helposti kuivahkoja, jos pidät niitä liian pitkään uunissa. Peurapullille riittääkin lyhyempi kypsennysaika kuin naudasta tai sika-naudasta tehdyille pullille.

Uuniomenat:

1. Voitele uunivuoka

2. Poista omenoista omenaporalla taikka hedelmäveitsellä kota ja laita omenat kokonaisina taikka paloiteltuina voideltuun uunivuokaan.

3. Laita omenien päälle siirappia ja kaurahiutaleita sekä voinokareita

4. Lisää uunivuokaan tilkka vettä (riippuu kuinka kypsiä omenat ovat, pieni määrä riittää)

5. Kypsennä 200 asteessa uunissa niin kauan, että omenat ovat pehmenneet

6. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa uunituoreena