Pirkkalalaiset valtuutetut haluavat puolittaa eläinperäisten tuotteiden kulutuksen

PIRKKALAN Vihreiden valtuutetut haluavat suitsia eläinperäisten tuotteiden kulutuksen Pirkkalassa puoleen nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Ryhmä jätti Pirkkalan valtuuston toukokuun kokouksessa tätä vaativan aloitteen.

”Ruoantuotanto on merkittävä ilmastopäästöjen aiheuttaja. Ruoantuotannolla on haitallisia vaikutuksia myös luontoon, eläimiin sekä Itämereen ja muihin vesistöihin. Puolittamalla eläinperäisten tuotteiden osuus kunnan julkisissa hankinnoissa voimme pienentää ruuantuotannon vaikutuksia näihin kaikkiin suhteellisen yksinkertaisesti ja edullisesti”, aloitteessa todetaan.

Pirkkala on asettanut tavoitteekseen 80 prosentin päästövähennyksen vuoteen 2030 mennessä. Jäljelle jäävä 20 prosenttia sidotaan hiilinieluihin ja kompensoidaan.

Pirkkalan ilmastotiekartan mukaan yksi kunnan toimenpidekokonaisuuksista on resurssiviisas kuluttaminen ja tuotanto.

Aloitteen mukaan nykyisin löytyy ravintoterapeuttien laatimia ilmastokestäviä ja terveellisiä reseptejä erikokoisten laitoskeittiöiden tarpeisiin ilmaiseksi.

Resepteissä on suosittu kotimaisuutta, ne ovat opiskelijoiden makutestaamia ja annosten hinnat on laadittu niin, että kustannukset kunnille vastaavat nykyisiä suosituksia.

Aloitteessa huomautetaan, että elintarvikkeiden luontojalanjäljestä yli 60 prosenttia syntyy eläinperäisistä tuotteista. Suomalaisilla kasviproteiinituotteilla edistetään ilmastollisesti ja ekologisesti kestävää ja innovatiivista kotimaista maatalous- ja ruoantuotantoa.