TAMMIKUU. Onko tämä totta? Vuosikausia vatvottu sote-uudistus toteutui ja hyvinvointialueet aloittivat. ”En ole juuri miettinyt asiaa”, totesi Pirkkalan terveyskeskukseen eli sote-asemalle lapsensa kipeitä korvia tarkistuttamaan tullut kuntalainen organisaatiouudistusta.
Putinin aiheuttamat kolhut suomalaisten arkeen, inflaatio, korot ja kallis sähkö, puhuttivat edelleen. Pirkkalan vuokrattaville omakotitonteille ilmaantui hankalassakin tilanteessa silti 355 hakijaa.
Keitä ovat Aino, Yrjö, Sirkka ja Tammisuo? Pirkkalaisen artikkeli kertoi, että ei keitä, vaan Killon asuinalueella käytettyjä talotyyppejä. Alueen kaavoituksen uusiminen meni hankalaksi. Minkälaisia Ainoja ja Sirkkoja Killoon saa jatkossa rakentaa, selviää aikanaan, kun kaavoituspohdinta tulee valmiiksi.
Uusilla asuinalueilla on pulaa parkkitilasta, otsikoi lehti. Tämä on aika iso arjen pulma, kun Tampereen seudulla mennään nykyisin autokylään.
Vielä on Pirkkala yrittäjien suosiossa, vaikka tonteista on nyt pulaa. Continental-konserni tekee toimitilat Jasperinkujalle, tiedotti rakennusliike Meijoun Johanna Partanen.
HELMIKUU. Kadonnut muinaisjäännös Turrin kivi löytyi, kun Pirkkalainen-lehti kysyi sen perään. Alueen kaavoituksen yhteydessä tehtiin arkeologinen selvitys eikä muinaisjäännökseksi aiemmin merkittyä kiveä löydetty, vaikka sitä haettiin kaivinkoneella. Turrin entinen asukas Marko Uusitalo muisti paikan ja rapsutteli kiven esiin toimittajan kanssa.
Arkeologi Vadim Adel vahvisti löydön. Kyse ei ole mystisestä uhrauskivestä, vaan vanhasta kiveen hakatusta rajamerkistä tai kiintopisteestä. Sen voi olla nakutellut maanmittari 1700-luvulla tai varhemmin keskiajallakin.
Pirkkalan väestönkasvu oli edellisvuonna 198 henkeä, sanoi uutinen.
MAALISKUU. Suupan suurkoulu nimetään Vähäjärven kouluksi, kerrottiin maaliskuun aluksi. Ei ole enää yläastetta, ei ala-astetta, ei Naistenmatkan eikä Suupanniityn koulua.
Valtuusto kokoontui ratikkapajaan. Koko vuosi valmistauduttiin ensi syksynä koittavaan suureen päätökseen siitä, laajennetaanko Tampereen raitiotie Pirkkalaan. Ratikan hyötyjä ja kustannuksia on laskettu siitä asti päät hiessä.
HUHTIKUU. Eduskuntavaalit käytiin ja yllätys yllätys, somessa nuorten terapiatyötä tekevästä Ville Merisestä (sd) tuli kansanedustaja. Edellinen pirkkalalainen pestissä oli ollut Mikko Kuoppa vuonna 2011. Merinen tuli todistaneeksi sosiaalisen median suuret vaikutusmahdollisuudet. Hänellä on kanavillaan kymmeniä tuhansia seuraajia.
Sikojoen suistossa oli upea kevätpäivä, kun Kokemäenjoen vesistön suojeluyhdistyksen Sami Ojala asteli hankia pitkin rantaan ja istutti jokeen 7500 taimenen mätimunaa. Punapilkkuisia kaloja koetetaan palauttaa myös muihin puroihin, kuten Härmälänojaan.
TOUKOKUU. Pirkkalainen kyseli gallupissa, mitä omien äitien opetuksia ihmiset muistavat. ”Muista aina puhua totta. Kun tulet sisälle, pyyhi jalat. Saunassa ei puhuta”, paljasti Olavi Järvensivu. Totta, jo noilla pääsee elämässä pitkälle.
Loukonlahti muuttuu. Asemakaava tuo 1300 ihmistä lisää pelloille nykyisen asutuksen ja Pyhäjärven väliin. Valtuusto hyväksyi, kuntalaiset valittivat oikeuteen.
KESÄKUU. Kolumnisti Arto Köykkä oli poiminut Positiivinen Pirkkala -sivustolta yhdeksän nuoriin kohdistuvaa valitusta ja ongelmiin tarjottuja ratkaisuja, kuten ”Mopolla oli ajettu kolme päällä ilman kypärää, yksi oli sarvilla ja kaksi penkillä. Tapahtumapaikkana oli Suupantie ja mopon merkki Suzuki PV. Ratkaisu: valistakaa vanhemmat lapsianne.”
Nuorison kanssa pappina vuosikymmenet työskennellyt kolumnisti arveli, että monenlaista tapahtuu elämää opiskelevien nuorten kanssa eikä kaikki aina mene kohdalleen, kun on intoa, elämänkokemuksen puutetta ja mielikuvitusta.
Kehitys kehittyi. Pirkkalan keskustan 16-kerroksinen tornitalo sai juhannuksen alla asukkaat ja golfyhtiö kertoi asettaneensa tavoitteeksi saada Pirkkalaan toisen täysimittaisen golfkentän 2030-luvun puolella.
HEINÄKUU. Pereensaaren uudessa saunassa löylytteli avajaisviikolla yli tuhat saunojaa.
Pirkkalankylällä oli jotain kadoksissa. Missä ovat Tursiannotkon muinaisalueen haudat, ihmetteli otsikko ja arkeologi Sami Raninen. Tursiannotkon asuinpaikka on syntynyt viimeistään 900-luvulla. Kaikkea on löytynyt, mutta ei hautoja. Ovatko ne tuhoutuneet vai löytyvätkö ne vielä jostain?
ELOKUU. Pirkkalan yleisimmät automerkit ovat Toyota (1344), Volkswagen (1159) ja Mercedes-Benz (1017), selvitti kesätoimittaja Sebastian Stenvall jutussaan. Noin paljon Mersuja!
Kirkkoherra Olli-Pekka Silfverhuth oli jättämässä Pirkkalan ja piti lähtömessun. Noin 14 vuoden ura Pirkkalassa vaihtui uusiin haasteisiin Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan johdossa.
Pirkkalan karnevaaleilla esiintymässä käynyt Mikko Alatalo muisteli, että monen kuulun kappaleen demonauhat syntyivät Juice Leskisen kanssa opiskelija-asuntolassa Härmälässä. ”Juice asui Härmälässä toisen opiskelijavuotensa eli 1972. Silloin alkoi vilkas yhteistyö, eikä meillä ollut vielä edes bändiä”, Alatalo kertoi.
SYYSKUU. Tulevan presidenttiehdokkaan Mika Aaltolan tuen juuret paljastuivat olevan Pirkkalassa. Valtteri Vuorisalo kertoi olevansa Aaltolan ystävä ja tukiyhdistyksen puheenjohtaja. ”Venäjä on uhka ja pysyy uhkana”, viestitti Aaltola Pirkkalassa käydessään.
Pirkkalaan valmistunut uusi kunnantalo oli aiemmin nostattanut kriittisen kuntalaiskeskustelun – värinsä takia. Kunta tilasi Lego Masters Suomi -ohjelmasta tutuilta pirkkalalaisilta Alisa Ala-Salomäeltä ja Mika Mäkiseltä talosta lego-pienoismallin. Ja simsalabim: talo on ihanan punainen ja söpö kuin Lego, tuumasivat kaikki!
Sikojoelta kuului hyviä uutisia koekalastuksesta. Keväällä istutetusta mädistä oli kasvanut jo virkeitä kymmensenttisiä poikasia.
LOKAKUU. Kolumnisti Jorma Moisio uutisoi Härmälänrannasta asian, jota olisi pidetty aprillina vielä 50 vuotta sitten. Hellyttävät tsupparirobotit rullaavat kadulla vieden sapuskaa ihmisten kämpille. Tosiaan, tekoäly voittaa jo useilla osa-alueilla tamperelaiset. Robotti osaa odottaa kiltisti suojatien reunassa ja jos sitä auttaa hangessa, se kiittää.
Pirkkalainen seurasi Vähäjärvestä seikkailemaan lähteneen joutsenperheen tarinaa. Talteen otettu joutsenen poikanen matkasi lopulta Pesu ry:n Karo Hultin auton takakontissa hoitopaikkaan, missä sen uutisoitiin saaneen kaverin.
Lehti uutisoi, että korttelisaneerausta suunnitellaan jo R-kioskin liiketalollekin Pirkkalan keskustassa. Tähän mennessä ovat uudistuneet entisen Siwan kortteli Koulutiellä, kunnantalon kortteli sitä vastapäätä ja tien toiselta puolelta pääkirjaston kortteli, jossa entisaikaan vaikuttivat muun muassa Sauli Mäkisen kahvila, Osuuspankki ja Pirkkalan Kodinkoneliike.
Rakentamisuutinen kertoi myös, että pian on taloja myös aivan uudella pirkkalalaisella asuinalueella, nimeltään Soukonlahti. Niitä voi tähyillä silmiin kesän korvalla Rajasalmen sillan korvalta.
Pirkkalan kuntakeskuksen rantareitti on lähes valmis, näytti Pirkkalaisen video alueelta. Kaikki reitin teon historian tuntevat ymmärsivät uutisen painavuuden. Riita rannan lunastuksesta jakoi Pirkkalan aikanaan kahtia kuin kansalaissota.
MARRASKUU. Uimahalli. Siinäpä pirkkalalaisten iso toive vuosien ajan. Pormestari Marko Jarvan aikanaan antama lupaus selvittää uimahallin tekomahdollisuudet eteni talousarvioon: Pirkkala ja Tampere tekevät yhdessä hankesuunnitelman, jossa luodataan hallin rakentamista Partolan-Härmälän maastoihin.
Uusi koulu Pirkkalaan. Kalliomäen koulun hankesuunnittelu Pakkalankulman kylkeen alkaa. Koulu saattaa olla toiminnassa vuonna 2027. Päivähoitoa, kirjasto ja muutakin pytinkiä lienee luvassa Naistenmatkantien varteen.
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho kävi Pirkkalassa. Toimittaja emerita Maija-Riitta Merikanto tapasi myös ehdokkaan sisaren, Pirkkalassa asuvan äidin ja kummitädin. ”Meillä on kova luotto Jussiin”, naiset vakuuttivat.
Vuoden yrittäjien titteli meni Sankilan kartanolle.
JOULUKUU. Pirkkala on Suomen kuntatutkijoiden lellikki. Ilta-Sanomat rankkasi mittareillaan Pirkkalan Suomen onnellisimmaksi kunnaksi.
Lokakuussa Pirkkalainen uutisoi suunnittelu- ja konsultointiyritys WSP:n tutkimuksesta, jonka mukaan Pirkkala oli Suomen elinvoimaisin kunta – jo kolmatta vuotta peräkkäin. Toisena oli Espoo ja kolmas Helsinki.
Historian siivet havisivat, kun Pirkkalan sotaveteraaniyhdistys lakkautettiin ja lehti kertoi, että Pirkkalassa on enää yksi rintamalla taistellut veteraani.
Suuria muutoksia kerrottiin olevan luvassa Partolalle. Valtuutetut hyväksyivät suunnitelmat asuttaa nykyiselle kauppa-alueelle jopa 4000 ihmistä. Jotkut näkivät onnellisia unia ja toiset painajaisia tulevaisuudesta, missä ratikka suihkaa läpi ostos- ja asuinparatiisin. Pirkkalainen jututti Palmrothin suvun edustajaa, joka kertoi, että nuo maat olivat aikanaan kartanon peltoja kenkätehtaan naapurissa.
Uuteen vuoteen suunnattiin Pirkkalassa lopulta valoisissa ja rakentavissa tunnelmissa: lehti kertoi, että jättimäinen koulukampus otetaan keskustassa ihan pian käyttöön ja elokuussa valmistuu myös uusi upea liikuntapyhättö sen naapuriin.
Juttua korjattu 3.1. klo 15.50: Korjattu Lego-pienoismallista kertovaa kuvatekstiä ja kohtaa jutussa. Kuvatekstissä kerrottiin virheellisesti, että Alisa Ala-Salomäki ja Mika Mäkinen olisivat tehneet kunnantalon legoversion tv-ohjelmaa varten. He tekivät sen kunnan tilauksesta. Lego Masters Suomi -tv-ohjelmaan he olivat osallistuneet jo tätä ennen. Leipätekstistä muutettu lause ”Pirkkalalaiset Alisa Ala-Salomäki ja Mika Mäkinen tekivät talosta lego-pienoismallin ja osallistuivat tv:n Lego Masters Suomi -ohjelmaan” muotoon ”Kunta tilasi Lego Masters Suomi -ohjelmasta tutuilta pirkkalalaisilta Alisa Ala-Salomäeltä ja Mika Mäkiseltä talosta lego-pienoismallin”.