Reipissä valmistauduttiin joulusaunaan epävarmuudessa – kunta karsi rahat budjetista ja selvittää yleisen saunan tarpeen: ”Tämä on hyväkuntoinen ja kaunis paikka”

Jos Reipin veteraanit saisivat päättää, niin nykyinen sauna on säilytettävä ja se ehostuisi pikkurahalla. Se kävijöitä ihmetyttää, että Reipissä on pian kaksi saunaa, jos savusaunan rakentaminen käynnistyy ensi vuonna.

REIPIN saunan ja avannon lumon ovat kokeneet monen muun tavoin Veikko Niiranen (vas.), Pentti Lahtinen, Riitta Savioja, Pentti Saarinen ja Toimi Pannula. Vuodesta 1971 toimineen saunan tulevaisuus on nyt epävarma, kun kunta otti viime hetkellä saunan uusimisrahat pois budjetista ja päätti käynnistää selvityksen Reipin saunatarpeista.

JOUKKO Reipin saunan väkikävijöitä istuu Pyhäjärven rannalla sijaitsevan saunan takkatuvalla odottamassa toimittajaa vieraaksi. Kahvinkeitin porisee, pulla on siivutettu.

Tarkoitus on painattaa lehteen puolustuspuhe vuonna 1971 rakennetulle saunalle. Sen tulevaisuus joutui yllättäen vaakalaudalle Pirkkalan valtuuston karsittua marraskuussa saunan uudelleen rakentamiseen varatut noin miljoonan euron määrärahat.

Sen sijaan valtuusto päätti teettää tarveselvityksen nykyisen Reipin saunan korvaavasta saunasta. Evästyksenä oli, tarvitseeko kunnan ylläpitää yleistä saunaa ja jos tarvitsee, tulisiko sellainen ehkä tehdä lähemmäs kunnan keskustaa.

Reipinniemeen on kuntakeskuksesta seitsemän kilometrin matka.

”TÄMÄ on onnellisuutta lisäävä paikka. Muutin Pirkkalaan perheineni 1982 ja löysin heti Reipin”, kehuu Veikko Niiranen.

Saunan valvojana vapaaehtoistyötä urheiluseura Virin hyväksi tekevä Pentti Saarinen katsoo tilastoista, että ennen koronaa saunalla oli noin 7400 vuosikäyntiä.

RETROA Reipissä. Pentti Lahtinen myy tulijalle kertalipun tai kymmenen kerran kortin, jolla voi löylytellä ja pulahtaa Pyhäjärveen. Vain käteinen käy ja makkaraa voi paistaa takan ääressä.

”Korona vähensi kävijöitä. Nyt arvio on, että samoihin lukuihin päästään”, Saarinen sanoo.

Kunnan omistama Reipin sauna on talvella avoinna kolmena ja kesällä kuutena päivänä viikossa. Valvonnasta ja ylläpidosta huolehtii Virin, Pingviinien ja PJK:n väki. Saunan kautta seurat saavat talkoorahaa toimintaansa.

Saunamajurina pitkään toiminut Pentti Lahtinen sanoo, että avantouinnin suosion kasvu näkyy Reipissä.

”On paljon nuoria kävijöitä ja myös muualta kuin Pirkkalasta. Välillä on jonoa saunaan. Kävijöitä on noin 50 yhden illan aikana.”

REIPIN sauna on toiminut vuodesta 1971.

REIPIN vakiväki ihmettelee isosti päättäjien saunakuvioita ja puheita marraskuun valtuustossa.

Pirkkalan saunarintamalla on tapahtunut viime vuosina. Muutama vuosi sitten julkistettiin Reippiin Kansainvälisen savusaunaklubin savusaunahanke. Viime vuonna Pereensaareen valmistui pidetty uusi avantosauna.

Reipin saunan pikkuremonteista on puhuttu kauan. Syksyllä talousarvioesitys kertoi, että noin miljoonalla eurolla oli määrä rakentaa Reippiin uusi sauna vanhaa korvaamaan seuraavien kolmen vuoden aikana. Reipissä tulisi näin olemaan kaksi saunaa.

Viimeisessä budjettikäsittelyssä vanhan saunan uudistus kyseenalaistettiin. Joku kysyi, voisiko tuo uusi sauna olla lähempänä asukkaita kuin haja-asutusalueen Reippi. Valtuustossa kyseltiin myös saunan kunnon perään ja mietittiin, onko uhkana jopa käyttökielto.

Ilmeisesti päätelmä kunnan piirissä on, että vanhan huonokuntoisen saunan voi jo lanata, korjaaminen ei kannata.

VIIHTYISÄ takkatupa. Toimi Pannula (oik.), Riitta Savioja, Veikko Niiranen, Pentti Lahtinen ja Pentti Saarinen ovat Reipin saunan väkikäyttäjiä ja vapaaehtoisia valvojia.

SAUNOJILLA on päättäjille yllättävää kerrottavaa.

”Rakennus on ihan hyvässä kunnossa. Ikkunoissa ehkä vähän lahoa. Ei tarvita kuin ihan pieniä korjauksia, Lahtinen ja Saarinen tuumaavat.

Toden totta, toimittajan kiertely ympäri rakennusta vahvistaa puheet. Sisällä on terveen rakennuksen tuoksu. Saunassa laatoitus on kasaria, mutta ehjää ja lauteet kunnossa. Ajan hampaan jälki toki näkyy. Reipin sauna on virvoitusjuomamainoksia myöten 1970-luvun retroa.

”Tämä on arkkitehtuuriltaankin tosi hieno paikka”, Lahtinen sanoo. Takkatuvasta ikkunat kaareutuvat Pyhäjärvelle ja avotulella voi paistaa makkaraa.

Toimi Pannula kehuu tulleensa ensi kerran saunomaan 1970-luvun puolivälissä. ”On hieno, sanovat kaikki vieraat, kun olen tuonut heitä tänne katsomaan”, Pannula toteaa.

Paikalle saunaa puolustamaan saapunut Riitta Savioja on syntyperäinen pirkkalankyläläinen ja muistaa hyvin Reipin tilan viimeisen asukkaan Jenny Nääpän. Hän myi miehensä kanssa Reipin tilan kunnalle 1960-luvulla.

”Hänen toiveenaan oli, että paikka palvelisi nimenomaan pirkkalaisten virkistystä.”

PENTTI Saarinen sanoo, että Reipin tilat ovat ihan hyvässä kunnossa. Arkkitehti voisi sanoa, että rakennus edustaa mainiosti oman aikakautensa 1970-luvun rakennuskulttuuria. Pientä laittoa toki aina voi löytyä.

VIEREEN suunniteltu savusaunahanke herättää kummastusta vanhoissa Reipin-kävijöissä.

Pirkkalan kunta ja Kansainvälinen savusaunaklubi sopivat viitisen vuotta sitten hankkeesta, jossa klubi rakentaa Reippiin kaiken taiteen sääntöjen mukaisen savusaunan.

Savusaunan paikka on aivan nykyisen saunan vieressä. Klubi on vuokrannut tontin kunnalta 30 vuodeksi, kaadattanut puita ja saanut rakennusluvan, mutta rakentamisen aloitus on viivästynyt. Ensiarvioiden mukaan saunan piti olla kylpykunnossa 2020. Nyt nettisivuilla arvioidaan rakentamisen alkavan ensi vuonna.

”Mikä järki on kahdessa saunassa? Eikö toinen sauna voisi olla mieluummin siellä Virkaniemessä”, Pentti Lahtinen kysyy muiden nyökytellessä.

Ajatus on, että savusauna on auki eri päivinä kuin Reipin nykyinen sauna. Molemmat toimisivat rinnan ja käytössä on sama laituri ja avanto.

”Onhan tämä mahdollista, paitsi kesä ihmetyttää, kun meidän saunamme on avoinna kuutena päivänä”, Pentti Lahtinen miettii kahden saunan päällekkäisyyttä.

Pirkkalainen on uutisoinut savusaunahankkeesta useissa artikkelissa viime vuosina.

JOS Reipin veteraanit saisivat päättää, nykyinen sauna jatkaisi toimintaansa vanhaan tapaan pienin korjauksin.

Sanansa tilanteesta on lausunut myös Pirkkalankylän kyläyhdistys, jota johtaa kokoomuksen valtuutettu Juha Hyttinen.

REIPISSÄ on erilliset saunat naisille ja miehille.

”Sauna on muodostunut kuntalaisten olohuoneeksi niin kesällä kuin talvella. Lähellä on harrastuspaikkoja luonnossa, pelikenttiä ja Reipin tilarakennus on kyläyhdistyksen käytössä.”

”Myös kylän kehittymisen kannalta Reipissä tulee säilyttää kaikille kuntalaisille tarkoitettu yleinen sauna”, Hyttinen toteaa kannanotossaan Reipin saunan tulevaisuudesta.

Hyttisen mielestä Pirkkalan 72 kilometrin rantaviivalle mahtuu kyllä saunoja, myös Reippiin savusauna vanhan saunan lisäksi.

JOS Reipin sauna ei ole tuttu, niin lauteille ennättää vielä joulun tienoillakin.

Sauna on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 17-20 ja lauantaisin kello 14-18.

Keskiviikkona 20.12. tarjolla on joulusauna, joka tarkoittaa maksutonta saunaa tarjoiluin. Lauantaina 23.12. ollaan myös auki.

Sauna on avoinna vuodenvaihteessa myös keskiviikkona 27. joulukuuta, lauantaina 30. joulukuuta ja uudenvuodenpäivänä, maanantaina 1. tammikuuta.

Pääsymaksu on kuusi euroa aikuiselta ja kaksi lapselta. Kymmenen kerran kortti maksaa 50 euroa. Vain käteinen käy maksuksi.