Tämä on varmaan rauhallinen työpaikka, mietti Alex Hou, ja sitten iski ravintolan ensimmäinen lounasruuhka – Tet-harjoittelijat toivovat työnantajilta etenkin yhtä asiaa

Tet-harjoittelu on nuorille hyvä tapa tutustua eri aloihin ja rajata vaihtoehtoja, sanovat Nuolialan koulun yhdeksäsluokkalaiset.

Alex Houlle tuli Ninan keittiössä yllätyksenä lounasajan hektisyys ja henkilökunnan kokoonpano. Vaikka ravintolan nimessä on Nina, oli suurin osa työntekijöistä miehiä.
KAUPAT, ravintolat ja kahvilat. Ne ovat suosituimpia hakukohteita, kun pirkkalalaiset yhdeksäsluokkalaiset etsivät työpaikkaa työelämään tutustumisen jaksolleen. Näin kertoo Nuolialan koulun opinto-ohjaaja Emilia Lieskivi-Virtanen.

Yhdeksäsluokkalainen Alex Hou tietää, miksi.

”Sellaiset paikat kiinnostavat, missä tulee itsekin käytyä paljon”, 15-vuotias Hou sanoo.

Nuolialan koululla vietettiin tällä viikolla vuoden toista tet-viikkoa. Keväällä kahdeksasluokkalaiset viettivät viikon työpaikoilla tutustumassa työelämään, ja tällä viikolla koitti yhdeksäsluokkalaisten vuoro. Tetissä oli tällä viikolla noin 60 oppilasta. Vähäjärven koulun yseillä syksyn tet-jakso oli jo aiemmin.

ALEX Hou ehti hakea tet-harjoittelupaikkaa monesta eri yrityksestä, ennen kuin häntä onnisti. Hän vietti tet-viikkonsa kauppakeskus Veskan pihapiirissä sijaitsevassa Ninan keittiössä.

Hou on aiemmin suorittanut hygieniapassin, joten häntä kiinnostivat erityisesti elintarvikealan yritykset.

”Kysyin paikkaa tosi monesta kahvilasta ja ravintolasta, mutta mihinkään en päässyt. Olin ihan, että eikö yhtään paikkaa löydy. Sitten Ninan keittiö osui silmään”, Hou sanoo.

Hänen käydessään kysymässä tet-paikkaa oli ravintolan lounasaika juuri päättynyt tai päättymässä ja sali miltei tyhjä. Hou tuumi, että täällä on varmaan leppoisaa työskennellä.

Luulo osoittautui vääräksi heti ensimmäisenä työpäivänä. Kun lounasajan ruuhka alkoi, ei leppoisuudesta ollut jälkeäkään.

Hinnoittelu oli Angelina Gotchevan mielestä yksi mukavimmista työtehtävistä Scandinavian Outdoorsissa.
KAUPPAKESKUS Veskan alueella ahkeroi myös muita tettiläisiä.

Sofia Kunnari, 14, työskenteli kahvila Ståhlbergissä ja Angelina Gotcheva, 15, ulkoilutarvikeliike Scandinavian Outdoorsissa.

“Olen harrastanut partiota muutaman vuoden, joten se kiinnosti sen takia. Tykkään myös käydä perheen kanssa patikoimassa luonnossa”, Gotcheva kertoo.

Myös Kunnarilla harrastukset vaikuttivat valintaan.

”Tykkään leipoa ja laittaa ruokaa vapaa-ajalla”, Kunnari sanoo.

KAIKKI kolme kokevat saaneensa tet-harjoittelussa juuri heille sopivia tehtäviä. Houlla ja Kunnarilla työhön kuului ensimmäisinä päivinä muun muassa kasvisten pilkkomista, ruokien valmistelua, tiskaamista ja siivoamista. Gotcheva on pitänyt kaupan alan työssä erityisesti hinnoittelusta ja hälyttimien kiinnittämisestä.

”Tykkään kenkien hälyttämisestä. Se tuntuu helpolta ja sitä voi tehdä pitkään”, Gotcheva sanoo.

Kolmikon mielestä tet-harjoitteluissa on hyvää se, että nuoret pääsevät kokeilemaan eri aloja ja työpaikkoja. Myös tauko tavallisesta koulutyöstä tuntuu monista mukavalta.

”En ollut tiennyt, millaista elintarvikealalla on työskennellä. Vanhempani sanoivat, että se voi olla haastavaa, mutta nuoret tietysti haluavat kokeilla kaikkea itse. Harjoittelulla saa myös rajattua vaihtoehtoja pois, jos jostakin työstä ei tykkääkään”, Hou sanoo.

Sofia Kunnari pääsi kahvila Ståhlbergissa esimerkiksi täyttämään leipiä, pilkkomaan tomaatteja ja siivoamaan laatikoita keittiössä.
HOU, Kunnari ja Gotcheva kannustavat tulevaisuuden tettiläisiä suhtautumaan harjoitteluunsa innokkaalla ja omatoimisella asenteella. He kehottavat pohtimaan, millainen työ itseä voisi kiinnostaa, ja aloittamaan hakemisen ajoissa.

”Kannattaa olla nopea, sillä paikat viedään nopeasti. Ei kannata jäädä liikaa miettimään”, Gotcheva sanoo.

Työnantajien he toivovat miettivän jo etukäteen nuorille sopivia työtehtäviä, mieluummin enemmän kuin vähemmän. Monella nuorella on kokemusta siitä, että tet-harjoittelijalle osoitetut työt loppuvat kesken päivän ja sitten vain odotellaan.

”Myös työaikaa kannattaa miettiä. Minulla vaihdettiin työaika alkamaan kahdeksalta ja loppumaan kahdelta, kun lounasajan jälkeen ei enää ole oikein työtehtäviä”, sanoo Kunnari, joka oli harjoittelun kahtena ensimmäisenä päivänä töissä kymmenestä neljään.