PIRKKALASSA sijainnut ja kadonneeksi luultu muinaisjäännös Turrin kivi on löytynyt. Kiven paikan muistanut entinen Turrin asukas otti yhteyttä Pirkkalaiseen nähtyään lehden viimeviikkoisen artikkelin, jossa kerrottiin arkeologien etsineen tunnettua muinaisjäännöstä turhaan viime syksynä.
Kyseessä on maan tasalla sijaitseva laakea muinaismuistorekisteriin merkitty kivi, johon on hakattu keskelle yksi hiukan isompi kuoppa ja sen ympärille kuoppien muodostama rengas, jonka läpimitta on alle kymmenen senttiä.
Kiveen tehdyt hakkaukset on ajoitettu historialliselle ajalle eli kyseessä ei ole esimerkiksi rautakautinen tai tätä vanhempi jäännös.
Arkeologit etsivät viime syksynä asemakaavan yhteydessä tehdyssä inventoinnissa kiveä turhaan. Töissä oli kunnan tilaamana arkeologisia selvityksiä tekevä Heilu Oy.
Kun kiveä ei löytynyt, myös Pirkanmaan maakuntamuseosta tehtiin paikalla maastokatselmus.
Tämän jälkeen turvauduttiin syyskuussa kaivinkoneen apuun. Kiven paikka tiedettiin muinaismuistorekisterin perusteella melko tarkasti. Kaivinkone käänteli kiviä 40 metrin matkalla Turrin uimarannalle johtava polun vieressä, kahdeksan metrin levyisellä kaistaleella. Kiviä putsattiin, mutta Turrin kiveä ei löytynyt.
Kiven paikka oli jäänyt epäselväksi myös aiemman vuonna 2008 tehdyn inventoinnin yhteydessä.
MYSTEERI ratkesi, kun Pirkkalaiseen yhteyttä ottanut Marko Uusitalo kertoi tietävänsä kiven paikan tarkalleen.
”Asuin Turrissa 23 vuotta ja kuljin koiran kanssa kiven vierestä. Koira tapasi merkata kiven.”
Uusitalo ei alkuun tiennyt kiven historiaa, mutta se pisti hänen silmäänsä lenkeillä.
”Keskellä oleva kuoppa oli punaisella värjätty. Otin sitten selvää, ja Pirkanmaan muinaisjäännösrekisteristä selvisi, että tällainen Turrin kivi on sinne merkitty.”
Uusitalo arvelee, että kovin moni seudun asukas ei tiennyt kyseessä olevan muinaisjäännöksen.
”Rapsuttelin kiven esiin viimeksi pari vuotta sitten. Maa on noussut ja kivi on jäänyt sen peittoon”, hän kertoo.
Uusitalon ilmoituksen jälkeen Pirkkalainen kävi paikan päällä kurkistamassa, löytyykö kivi kerrotulta paikalta suuren männyn tyvestä. Huolimatta leudosta talvesta männyn tyvi oli jäässä. Kivi erottui, mutta jää ja maa peittivät hakkaukset eikä havainto ollut varma.
Torstaina Uusitalo kävi paikalla entisen naapurinsa Riku Sallisen kanssa, sulatti jään ja puhdisti maat pois.
”Pari saavillista meni vettä jäiden sulatteluun”, miehet kertoivat.
Alta ilmestyi nähtäväksi Turrin kivi selkeine punaisella värjättyine hakkauksineen. Muinaisjäännös oli jälleen elävien kirjoissa.
UUSITALO sanoo kiinnostuneensa historiasta sen verran, että on mietiskellyt kiven paikkaa ja merkitystä.
”Turrin kiven paikka on voinut olla jonkun kulkureitin varrella. Pohjoisen puoleiset harjanteet olivat parempia kulkupaikkoja, koska ne pysyivät jäässä ja kantoivat ratsumiestä.”
Uusitalo miettii myös, onko kivi valittu hakkausten paikaksi, koska se sijaitsee suuren männyn juurella. Mänty vaikuttaa todella vanhalta.
PERJANTAINA paikalle saapui Pirkkalaisen kutsusta arkeologi Vadim Adel Pirkanmaan maakuntamuseosta.
Hän vahvisti, että kyseessä on todella Turrin kivi, joka on merkitty muinaisjäännösrekisteriin 1998 inventoinnissa.
Kivessä näkyi selvästi isompi kolmen sentin levyinen kuoppa ja sen ympärillä pienempien kuoppien rinki. Painanteissa oli punaista väriä.
Mikä on kiven tarina?
Adel arvelee, että kyseessä on vanha kiintopiste tai rajamerkki. Kuoppia ei siis ole käytetty esimerkiksi uhraukseen, kuten ns. kuppikivissä.
”Ajoitus voi olla vaikkapa 1700-luku tai kauempaa jopa keskiajalta”, hän arvioi. Keskiaika alkoi 1200-luvulla.
”Tällainen rinkiin hakattu rajamerkki on mielenkiintoinen löytö. Ne ovat vanhoja eikä niitä tunneta kovin monia. Hämeenkyrössä on yksi ja se on 1700-luvulta Isojaon aikaisella kylärajalla.”
Juuri Turrin kiven paikalla ei tiedetä sijainneen rajaa, mikä tekee löydön Adelin mukaan arvoitukselliseksi.
”Tämä vaatii lisätutkimuksia koneen ääressä”, Adel sanoo.
”Tekijänä on voinut olla maanmittari. Keskellä oleva syvempi kuoppa ei ole tyypillinen rajamerkkihakkauksille. Se voi olla uudempi kuin rengaskuvio ja tehty, kun mittaustavat ovat muuttuneet.”
Entäpä punainen väri?
”Kalliohakkausten harrastaja on saattanut vahvistaa kuvioita punamaalilla. Väri ei ole ollut kuopissa alusta asti”, Adel sanoo.
VIIME syksyn inventoinnin jälkeen Turrin kivi ehdotettiin poistettavaksi muinaisjäännösrekisteristä.
”Nyt se on siellä jälleen. Saimme Pirkkalasta toisenkin yhteydenoton, jossa sanottiin kiven olevan olemassa, mutta maan alla”, Adel kertoo.
KATSO alla olevasta galleriasta lisää kuvia Turrin kivestä ja sen sijainnista.