Puolueet valmistautuvat hyvään yhteistyöhön, tunnustelut ovat käynnissä

Järjestyksessään toisten aluevaalien tulokset muuttavat puolueiden marssijärjestystä ja painoarvoa Pirkanmaan hyvinvointialueen 79-paikkaisessa aluevaltuustossa. Jos tehtäväjaot tehdään samalla kaavalla kuin ensimmäisten aluevaalien jälkeen, aluehallituksen puheenjohtaja valitaan SDP:n riveistä ja aluevaltuuston puheenjohtaja Kokoomuksen ryhmästä. Epävirallisissa puheissa aluehallituksen johtoon istutetaan SDP:n ääniharavaa Lauri Lylyä.

SDP:n Lauri Lyly oli aluevaalien pirkanmaalainen ääniharava 5 330 äänellään. Lylyn uskotaan suurissa puolueissa olevan hyvin vahvoilla Pirkanmaan hyvinvointialueen hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kuva: arkistokuva / Matti Pulkkinen
MAANANTAINA tunnelmat aluevaltuustopuolueissa olivat hyvin luottavaiset. Isot puolueet ovat jo tehneet ensimmäisiä tunnusteluja keskeisten luottamushenkilöpaikkojen jakamisesta. Tunnusteluja tehneet henkilöt kuvaavat niitä hyvin rakentaviksi.

Niin aluevaltuuston suurimman ryhmän saaneen SDP:n kuin toiseksi sijoittuneen Kokoomuksen edustajat toivovat, että valtuustopuolueet solmisivat uuden aluevaltuustosopimuksen. Kaksi kärkipuoluetta odottavat, että käytännön asiat ratkotaan ja sovitaan mahdollisimman nopeasti, jotta Pirkanmaan hyvinvointialueen poliittisessa päätöksenteossa ei syntyisi katkosta.

Puolueiden piirivastaavat ovat tyytyväisiä aluevaalien kulkuun.

SDP: on 22 aluevaltuustopaikkaa, Kokoomuksella 19, Vihreillä 10, Keskustalla 9, Vasemmistoliitolla 9, Perussuomalaisilla 6 ja Kristillisdemokraateilla 4.

PIRKANMAAN Demareiden toiminnanjohtaja Harri Sandell iloitsee, että puolue saavutti tavoitteet olemalla niin alue- kuin kuntavaalissa suurin puolue Pirkanmaalla.

Tampere on Pirkanmaan veturi.

– Tampereella olimme myös suurin ja sen johdosta pormestarin paikka siirtyy sosialidemokraateille, Sandell riemuitsee.

Sandellin mielestä SDP:n voittokulkuun vaikuttivat hyvä ehdokasasettelu ja selkeä viesti sekä maan hallituksen epäonnistunut politiikka.

– Lähdemme neuvottelemaan Pirkanmaan hyvinvointialueen paikoista sovittujen periaatteiden mukaisesti. Suurimman puolueen asema antaa vahvemman aseman paikkajaossa, Sandell muistuttaa.

– Vielä sitkeämmin taistelemme nopean hoitoon pääsyn ja vanhusten hoivan puolesta, vaikka maan hallitus näistä rahaa leikkaakin. Lähetämme vielä enemmän maan hallitukselle viestiä, ettei hyvinvointialueiden rahoja saa leikata. Arjen turvallisuuteen kuuluu se, että kun hoitoa tarvitsee, hoitoon pääsee. Meillä on oltava varaa myös huolehtia ikäihmistemme arvokkaasta hoivasta, Sandell miettii.

PIRKANMAAN Kokoomuksen toiminnanjohtaja Jari Porraslampi sanoo, ettei ykköspaikan menettäminen kuntakentällä eikä hyvinvointialueella tunnu hyvältä.

Porraslammen mielestä puolueen hallitusvastuulla oli suuri merkitys alue- ja kuntavaalien lopputulokseen.

– Pirhan johtopaikat tullaan jakamaan vaalituloksen mukaisesti, samoin muut luottamushenkilöpaikat, Porraslampi toteaa.

– Muutosta on vaikea tässä vaiheessa arvioida. Yhteistyö kaikkien puolueiden kesken on suurissa kysymyksissä oleellista, Porraslampi tähdentää.

PIRKANMAAN Vihreiden puheenjohtaja Amu Urhonen riemuitsee, sillä ”aluevaalien tulos oli Vihreille Pirkanmaalla huikea!”.

– Myös kuntavaaleissa Vihreiden tulos oli pääosin erittäin hyvä. Pientä laskua tuli joissain kunnissa, mutta suurimmassa osassa joko pysyttiin entisessä tai lisättiin kannatusta. Olen erittäin iloinen, Urhonen pohtii. 

Urhosen mukaan Vihreiden hyvään tulokseen vaikutti isosti kansalaisten tyytymättömyys Petteri Orpon hallituksen politiikkaan.

– Meillä aluevaaleissa ääniä hyvin keränneet ehdokkaat ovat profiloituneet voimakkaasti mielenterveysasioihin. Näin ollen tuloksesta voisi päätellä, että ne kiinnostavat äänestäjiäkin. Meillä oli kiinnostavia ja osaavia ehdokkaita sekä ahkeraa kampanjointia, siksi meitä äänestettiin, Urhonen sanoo.

Urhonen odottaa, että aluevaalien vaalitulos oli sen verran selkeä, joten neuvottelut menevät sujuvasti.

– Ainakin ryhmien välisissä palavereissa ennen vaaleja on ollut oikein hyvä henki, Urhonen kiittelee.

Urhonen odottaa muutoksia Pirhan poliittiseen päätöksentekoon.

– Valtasuhteiden muuttuessa painotukset todennäköisesti liikahtavat johonkin suuntaan. On kiinnostavaa nähdä, miten menoon vaikuttaa se, että maan hallituksessa ja hyvinvointialueilla on vahvoilla eri puolueet.

– Vaikuttaako se esimerkiksi siten, että hyvinvointialueiden rahoitusta kiristetään ja ehdollistetaan entistä enemmän? Odotettavissa on kiinnostavia aikoja. Aluevaaleissa tuntuivat kiinnostavan erityisesti mielenterveyspalvelut, joten toivottavasti ne saadaan nyt sitten tällä vaalikaudella kuntoon. Ainakin vaalitulos näyttää tältä osin lupaavalta, Urhonen miettii. 

PIRKANMAAN Keskustan toiminnanjohtaja Janne Riitakorpi puhkuu intoa.

– Keskusta menestyi alue- ja kuntavaaleissa erinomaisesti. Voitimme kuntavaalit seitsemässä kunnassa ja kasvatimme kannatusta koko Pirkanmaan laajuisesti. Aluevaaleissa saimme yhdeksän aluevaltuutettua. Lähipalveluiden puolustajien ryhmämme on entistä suurempi alkavalla valtuustokaudella, Riitakorpi kertoo.

Riitakorven mukaan Keskustan viesti tavoitti äänestäjät. Ehdokkaat tekivät ”hurjan hienon” kampanjatyön.

– Odotan, että Pirhan paikkaneuvottelut käydään hyvässä yhteistyön hengessä puolueiden välillä. Uskon niiden sujuvan hyvin.

Keskustapomo sanoo, että vahvistuva Keskusta luo näkymän vastakkainasettelua korostavan politiikanteon loppumiseen.

– Jatkamme työtä ihmisten palveluiden ja arjen asioiden parantamiseksi Pirkanmaan aluevaltuustossa sekä kunkin kunnan valtuustossa. Keskusta tarjoaa oman selkeän vaihtoehdon paremmaksi suunnaksi Suomelle. Eduskuntavaaleissa vuonna 2027 Keskusta kamppailee suurimman puolueen asemasta, Riitakorpi lupaa.

PIRKANMAAN Vasemmiston toiminnanjohtaja Aapo Niemi kiittelee, että puolue teki Pirkanmaalla ja useissa kunnissa hyvät tulokset.

– Selkeästi oli tilausta inhimillisemmälle ja toiveikkaammalle politiikalle. Esimerkiksi Tampereella, Nokialla ja Lempäälässä meidän tulos parani. Myös Urjalaan saimme pitkästä aikaa valtuutetun, Niemi listaa.

Niemen mukaan Vasemmistoliitto lähtee hyvistä asemista kohti Pirhan paikkaneuvotteluja.

PIRKANMAAN Perussuomalaisten puheenjohtaja Sami Kymäläinen toteaa, että tulos oli yksiselitteisesti pettymys.

– Kuntakohtaisia eroja oli paljonkin, mutta kokonaisuutena perussuomalaiset alisuorittivat näissä vaaleissa.

Kymäläisen mukaan alamäkeen on monia syitä, mutta suurimpana lienee perussuomalaisten äänestäjien pettymys nykyiseen hallitusohjelmaan ja ikäviin sopeutustoimiin.

– Haemme vaalituloksen perusteella meille kuuluvia paikkoja, Kymäläinen sanoo.

Kymäläinen kohdistaa katseensa tulevaisuuteen ja kuntakenttään. Hän arvioi, että todennäköisesti monessa kunnassa verot nousevat tulevaisuudessa.

– Perussuomalaiset pyrkivät tällaista suuntausta estämään mahdollisuuksien mukaan, Kymäläinen linjaa.

PIRKANMAAN Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Aura Elliott sanoo, että aluevaalit menivät erinomaisesti.

– Sen sijaan kuntavaaleissa muutamassa kunnassa d’Hontin laskutavan mukaan menetimme paikkoja. Kokonaistulos on kuitenkin hyvä, ja kannatus säilyi Pirkanmaalla, Elliott iloitsee. 

Piirijohtaja nostaa esille vahvan yhteishengen ja ahkeran tekemisen meiningin.

– Esimerkiksi vaalimökeillä oli hyvä pöhinää. Valitettavasti uudenlainen vaalisysteemi johti virheellisesti annettuihin ääniin. Kristillisdemokraatit menettivät ääniä Vasemmistoliitolle ja SDP:lle. Vaalien ääntenlaskujärjestelmä suosii isoja puolueita, Elliott miettii.

Elliott odottaa, että aluevaltuustopuolueet saavat hyvällä yhteistyöllä onnistuneen ja oikeudenmukaisen lopputuloksen paikkajakoihin.

– Jatkamme hyvällä yhteistyöllä meille tärkeiden asioiden puolustamista. Puolustamme lähipalveluiden kattavuutta ja inhimillistä päätöksentekoa, Elliott toteaa.