Esitin 10.3. aluevaltuuston seminaarin jälkeen ryhmässämme käydyn keskustelun perusteella Pirhan aluevaltuutetuille, että allekirjoittaisimme hyvinvointialuelain 99§:n mukaisen pyynnön kutsua aluevaltuusto koolle päättämään siitä, että ikäihmisten päivätoimintaa ei muuteta etämuotoon eikä lopeteta, jos aluehallitus ei 14.4. kokouksessaan turvaa kasvokkain tapahtuvan päivätoiminnan säilymistä.
Yksikään aluevaltuutettu – Keskustan valtuutettujen lisäksi – ei pyyntöä allekirjoittanut. Syyksi todettiin allekirjoituksen olevan turhaa, sillä valtuuston tahtotila – säilyttää kasvokkain tapahtuva toiminta – tuli selväksi valtuuston seminaarissa 10.3. eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö valmistelussa tätä otettaisi huomioon. Johtaja Juhani Sand pahoitteli seminaarissa, että viranhaltijat olivat väärin ymmärtäneet valtuuston tahdon.
Nyt on sitten julkistettuna aluehallituksen 14.4. kokouksen esityslista ja siellä päätöskohta ikäihmisten päivätoiminnan jatkosta – lopetetaanko ja muutetaanko se etämuotoon, vai säilyykö kasvokkain tapahtuva toiminta.
Tällä päätösesityksellä ei kasvokkain tapahtuvaa päivätoimintaa turvata. Esityksessä ei oteta huomioon edes valtuuston enemmistön 17.12. kokouksessa hyväksymää näkemystä, että etäpäivätoiminnan hyödyt ja toimivuus olisi tutkittu (nk. näyttöön perustuva etäpäivätoiminta). Ensi maanantain kokousta varten laadittu esitys ei siten noudata sen enempää 17.12. hyväksyttyä valtuuston enemmistön kantaa kuin aluevaltuuston yksimielisesti 10.3. esittämää kantaa, jossa suhtautuminen etämuotoiseen päivätoimintaan oli aiempaa kriittisempi.
Viranhaltijat Pirhassa eivät siis halua myöntyä poliitikkojen tahtoon. Heillä lienee siihen syynsä. Nämä syyt tulisi kuitenkin esittää avoimesti valtuustolle, eikä työntää käärmettä pyssyyn valtuuston tahdon vastaisesti, kuten nyt tapahtuu.
Talousarviokokouksessa 17.12. päätettiin siitä, kuinka paljon PIrhalla on kokonaisuudessaan käytettävissä rahaa erilaisiin toimintoihin. Silloin ei päätetty, kuinka rahat käytetään. Koska talousarvio kuitenkin laadittiin ilman niitä 7,7 milj. Euroa, jotka ikäihmisten päivätoiminnasta leikattaisiin, olisi vastaava raha otettava jostain muualta, jos kasvokkainen päivätoiminta haluttaisiin säilyttää.
Olinkin odottanut, että maanantain 14.4. kokoukseen laaditaan esitys, joka on valtuuston 10.3. esittämän tahtotilan mukainen, ja että valtuustolta pyydettäisiin uutta määrärahaa tai tehtäisiin virkaesitys rahojen kattamisesta muutoin. Näin ei ole tehty ja tähän haluaisimme tietää syyn.
Maanantain aluehallitukselle tehtyä esitystä ei Keskustan ryhmän mielestä tule hyväksyä, vaan asia olisi otettava uudelleen käsittelyyn. Tausta-aineistossa tulisi selkeästi avata, mistä päivätoiminnan kustannukset nykyisellään muodostuvat ja mitä vaihtoehtoja kustannusten kattamiseen olisi. Vasta tältä pohjalta asiassa voitaisiin tehdä ratkaisu.
Petra Schulze Steinen,
Keskustan aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja,
Alue- ja kuntavaaliehdokas, Valkeakoski